Magazin Poslovna 2023
Nenad Klepač, predsjednik Uprave Grupe Vindija

Predvodit ćemo, inspirirati i poticati na inovacije s naglaskom na održivo poslovanje

Izazovi koje aktualnosti na tržištu, uključujući poskupljenja energenata i sirovina, stavljaju pred svjetsku, europsku i hrvatsku ekonomiju, testirat će inovativnost, hrabrost i strateški promišljeno poslovanje domaćih kompanija, posebice prehrambene industrije. Kao tržišni lider nastavit ćemo uspješno ići u korak sa svim navedenim. Nastojat ćemo predvoditi, inspirirati i poticati kompanije u našem i srodnim sektorima uz inovacije s naglaskom na održivo poslovanje koje će i u idućoj godini ostati u svjetlu predstavljanja novih ideja, investicija i proizvoda.

Nenad Klepač, predsjednik Uprave Grupe Vindija
22. prosinac 2022. u 10:31
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U promišljanju o budućim planovima ohrabruje nas i činjenica da smo i u ovoj turbulentnoj godini koju karakteriziraju vrlo snažni inflatorni učinci, kao i daljnji poremećaji u lancu opskrbe, ostvarili daljnji kontinuitet rasta realizacije, što, između ostalog, možemo zahvaliti i efektima ulaganjima u strateške projekte usmjerene prema zelenoj energiji i modernizaciji, a i u narednoj godini očekujemo porast prihoda temeljem uspješnost naših strategija poslovanja okrenutih prema održivijoj budućnosti. Također, nastavit ćemo pratiti smjer i podršku Programa ruralnog razvoja te Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026.

Praćenje potreba potrošača, koji uz neupitnu kvalitetu naših proizvoda, cijene usmjerenost prema očuvanju okoliša koja se očituje u ekološki prihvatljivoj ambalaži te potpori globalnim trendovima zdrave i uravnotežene prehrane uz naglasak na praktičnost, diktirat će smjer razvoja svih aspekata našeg poslovanja.

Kao vodeća prehrambena industrija u Hrvatskoj i regiji, na 12 europskih tržišta izvozimo svoje proizvode iz bogatog asortimana od 1400 proizvoda, dok će izvoz, koji sada bilježi 25 posto ukupne prodaje roba, uvođenjem eura dodatno osnažiti našu konkurentnost u kontekstu Europske unije. Pravovremenim reakcijama na sve aktualnosti tržišta i operativnom prilagodbom, podizat ćemo tehničko-tehnološke razine proizvodnje, uz neizostavno jačanje kadrovskog potencijala, razvoj novih proizvoda te unaprjeđenje instaliranog modela distribucije te sposobnosti da tržištu u svakom trenutku ponudimo proizvode najboljeg omjera kvalitete i cijene.

Sustavna briga za naše zaposlenike će i 2023., a u 64. godini našeg poslovanja ostati imperativ od kojeg ne odstupamo, dok će suvremena postrojenja i ekološki prihvatljive metode uz jačanje našeg partnerstva s kooperantima, osnažiti obiteljska poljoprivredna gospodarstva kao i domaću proizvodnju hrane. Istančani osjećaj za društvenu odgovornost kojim se Vindija ponosi, usmjerit će naše projekte prema unaprjeđenju i podupiranju, ne samo lokalne, zajednice u obliku podrške humanitarnim, sportskim i kulturnim događanjima.

Za očekivati je da nećemo ostati imuni ni na vanjske učinke i zbivanja. Tako će rat u Ukrajini zasigurno ostaviti i dugotrajnije posljedice na europsko i svjetsko tržište, prije svega gledajući s aspekta energenata i hrane. Potrebno je svakako pratiti poteze SAD-a i Kine, jer i manje promjene u njihovim gospodarskim ili vanjskim politikama mogu imati značajne posljedice za sve druge zemlje. Uz sve pogodnosti koje globalizacija donosi, jednako tako nosi i dodatnu osjetljivost sustava, bez obzira bio on kompanija ili država. Pozitivna stvar koju možemo očekivati je povratak turističkih brojki i pokazatelja na pred pandemijsku razinu. Već je ova turistička sezona pokazala značajne znakove oporavka, no u planiranju prihoda je potrebno uzeti u obzir i neminovnu inflaciju.

U razvoju domaćeg gospodarstva u nadolazećoj godini i u očekivanim okolnostima ključnu ulogu imat će i podrška države kroz dijalog i suradnju sa svim ključnim, malim i velikim gospodarskim subjektima.

 

New Report

Close