Pokrenut je jedinstveni program prestanka pušenja, najmlađa polaznica ima 20, najstarija čak 80 godina

Autor: Promo , 24. svibanj 2024. u 14:14

10 pušača koji žele prestati pušiti. Udruga CROHM koja je pokrenula pionirsku inicijativu prestanka pušenja uz pomoć bezdimnih proizvoda. Iskustva i rezultati će biti predstavljeni 28. svibnja na međunarodnoj konferenciji Biram bez dima: „Kako prestati pušiti?“. Za ostale pušače koji se žele informirati o bezdimnim proizvodima i žele prestati pušiti CROHM je pokrenuo birambezdima.hr

Deset ljudi, šest žena i četiri muškarca, okupilo se jedne subotu u travnju u prostoriji od nekoliko kvadrata u Maksimirskoj ulici u Zagrebu. Različitih su dobi, najmlađa polaznica ima 20 godina, dok je najstarija ušla u osmo desetljeće života. Rodom su iz različitih dijelova Hrvatske, od Dalmacije do Slavonije. Po zanimanju su trgovci, konzultanti, gradski službenici, konobari, zaštitari…

Međusobno se ne poznaju i ne znaju ništa jedno o drugome, osim da dijele zajednički cilj – izbaciti cigarete iz života.

Tih deset ljudi polaznici su prvog amaterskog programa za prestanak pušenja uz pomoć bezdimnih proizvoda pod nazivom Biram bez dima koji je pokrenula CROHM, udruga korisnika bezdimnih proizvoda. Iako program nije nadziran od strane liječničke struke, radi se o jedinstvenoj javno zdravstvenoj intervenciji u Hrvatskoj koja se temelji na znanstveno dokazanoj učinkovitosti bezdimnih proizvoda, posebno e-cigareta, u prestanku pušenja.

Naime, globalna znanstvena mreža Cochrane (dopunjeni rad: siječanj 2024.) je recenzijom 88 znanstvenih radova, nepobitno utvrdila da postoji visoka razina znanstvenih dokaza koji pokazuju da su e-cigarete značajno učinkovitije od nikotinskih zamjenskih terapija kakve pušači mogu dobiti na recept od liječnika, i to za čak između 33 i 100 posto. Iako uz napomenu da je potrebno još znanstvenih istraživanja, Cochrane zaključuje da bi e-cigarete u prestanku pušenja mogle biti učinkovitije i od psihološke terapije.

Konferencija Biram bez dima

Zbog toga je CROHM napravio program za odvikavanje od pušenja koji se temelji na intervenciji bezdimnim proizvodima i kombiniranoj savjetodavnoj podršci članova udruge. Prvih 10 pušača, sudionika programa educirano je i dobilo na raspolaganje sve tri kategorije tih proizvoda, e-cigarete, grijane duhanske proizvode i nikotinske vrećice, kako bi izabralo najbolji proizvod za sebe koji će im pomoći da u 28 dana zauvijek ostave cigarete.

Rezultati inicijative bit će predstavljeni 28. svibnja u 10 sati u zagrebačkom hotelu Sheraton na međunarodnoj konferenciji o potencijalu bezdimnih proizvoda u borbi protiv pušenja pod nazivom Biram bez dima: „Kako prestati pušiti?“. Konferenciju organizira udruga CROHM u partnerstvu s najvećom svjetskom udrugom korisnika e-cigareta World Vaping Alliance te europskim znanstvenim mrežama MOHRE i We are innovation.

“U Hrvatskoj postoje dostupne zamjenske nikotinske terapije i škole nepušenja, ali interes pušača pa i sami kapaciteti tih programa su niski, što znači da na taj način nije moguće napraviti neki ozbiljniji iskorak u zemlji koja ima konstantno visok broj pušača, njih oko milijun. Ovom intervencijom želimo još jednom ukazati na primjer uspješnih zemalja koje korištenjem znanstvenih spoznaja o učinkovitosti bezdimnih proizvoda u odvikavanju od pušenja, ali i njihovoj značajno manjoj štetnosti u odnosu na cigarete, zaista smanjuju broj pušača i sa pušenjem povezane bolesti, poput Švedske, UK, Japana, ali i Francuske, Novog Zelanda i SAD-a“, kazao je Filip Tokić, predsjednik Udruge CROHM.

Švedska kao nit vodilja

Hrvatska je jedna od najstrožih zemalja u EU u regulaciji bezdimnih proizvoda jer ih izjednačava s cigaretama, pa je informiranje o tim proizvodima zabranjeno zbog čega pušači nemaju gdje saznati o svim prednostima, ali i rizicima tih proizvoda. S druge strane, Švedska je zahvaljujući poticanju prelaska na manje štetne alternative praktički iskorijenila cigarete te je na putu da postane prva razvijena nacija sa službenim statusom „nepušačke zemlje“, odnosno s manje od 5 posto pušačke populacije. Pritom je važno naglasiti da u Švedskoj i dalje gotovo jedna od četiri odrasle osobe svakodnevno konzumira nikotin, što je slična brojka kao i u ostalim zemljama Europe. No ono što Švedsku razlikuje od ostatka kontinenta su zdravstveni ishodi takve navike. Naime, učestalost karcinoma povezanih s pušenjem u Švedskoj je 41 posto niža od europskog prosjeka. Dodatno, u toj je zemlji upola manji broj smrtnih slučajeva povezanih s pušenjem nego u ostalim državama Europske unije. Da su upravo bezdimni proizvodi ključ toliko dramatično bolje javno zdravstvene slike zaključak je izvješća „No Smoke, Less Harm“ koje je predstavila mreža javno zdravstvenih stručnjaka Health Diplomats.

Informacijska platforma o bezdimnim proizvodima

Iz CROHM-a su naglasili da su rezultati ankete koju su ispunili sudionici programa Biram bez dima na samom početku programa najbolje pokazali kako je nedostatak ispravnih informacija najveća brana prelasku pušača na manje štetne alternative. Naime, trećina ih je prije edukacije bezdimne proizvode doživljavala jednako štetnim kao cigarete, manje od trećine ih je uopće smatrala učinkovitima za prestanak pušenja, a isto tako manje od trećine ih je znalo da nikotin ne uzrokuje rak (to je znanstveno potvrđena činjenica jer je dokazano da rak kod pušenja izaziva proces gorenja velikog broja sastojaka od kojih se sastoji cigareta, a ne sam nikotin). Rezultati ove male ankete su vrlo slični rezultatima velikog međunarodnog istraživanja o mitovima o e-cigaretama među pušačima koji je napravio IPSOS za stručnu mrežu We are innovation. Od čak 27 tisuća uključenih pušača u 28 zemalja, među kojima je i Hrvatska, njih čak 74 posto pušača vjeruje da je korištenje e-cigareta (vaping) jednako štetan ili čak štetniji od pušenja tradicionalnih cigareta. We are innovation je zaključio da je to vrlo štetan mit koji ”zarobljava” pušače u njihovoj ovisnosti jer je znanost (Cochrane library) dokazala da je za pušače koji žele prestati pušiti korištenje e-cigareta najučinkovitiji put i manje štetna alternativa.

U CROHM-u upravo razbijanje tih mitova vide kao prvi korak u jačanju odluke pušača na izbor manje štetne alternative i na kraju potpuni prestanak korištenja nikotinskih proizvoda. Zbog toga je udruga odlučila te mitove mijenjati transparentnim i provjerenim informacijama o bezdimnim proizvodima, i to putem webstranice Biram bez dima. Biram bez dima će na jednom mjestu objediniti znanstveno utemeljene i provjerene informacije, a bit će službeno predstavljena 28. svibnja na međunarodnoj konferenciji Biram bez dima: „Kako prestati pušiti?“.

New Report

Close