Hrvatski gospodarstvenici za Hrvatsku
Jačanje suradnje

Ovo izuzetno zdravo povrće sve se manje proizvodi u Hrvatskoj

Samo u godinu dana proizvodnja krastavaca pala je za 24 posto, pa je Podravka odlučila pojačati suradnju i pomoć poljoprivrednicima.

PD VL native tim
05. lipanj 2020. u 13:46
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Povrće u ljudskoj prehrani iznimno je važno zbog svojih nutritivnih vrijednosti. Ono nam pomaže u fiziološkoj ravnoteži organizma, održavanju tjelesne težine te smanjenju rizika od bolesti. Dnevno bismo trebali pojesti 400-500 grama, odnosno godišnje 150-180 kilograma povrća. No, u Hrvatskoj je prosječna godišnja potrošnja povrća po stanovniku upola manja!
Primjerice, povrće koje dosad nije imalo pozornost koju, zbog svojih zdravstvenih vrijednosti, zaslužuje, je krastavac. Bogat je zdravim fitonutrijentima (flavonoidima, lignanima i triterpenima), zbog kojih ima izvrsna antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva.

PROIZVODNJA KRASTAVACA U HRVATSKOJ OPADA
Prema izvješćima Državnog zavoda za statistiku i Eurostata, u posljednjih nekoliko godina opada proizvodnja krastavaca u našoj zemlji. Tako smo u 2018. ukupno proizveli 6442 tone ovog ljekovitog povrća, da bi već 2019. godine ukupna proizvodnja pala na 4936 tona. Činjenica jest da postoji niz izazova s kojima se svakodnevno susreću domaći poljoprivrednici, poput nedostatka radne snage, nemogućnosti proizvodnje dovoljnih količina sirovine kako bi konkurirali na tržištu prehrambene industrije, visokim troškovima prijevoza, a nedostaje im, kažu, i logistička potpora u vidu otkupnih stanica i hladnjača.
“S obzirom na pad proizvodnje, opao je i naš otkup s domaćeg tržišta, a naš je cilj strateško povrće, poput paprike, feferona i krastavaca, osigurati s domaćih polja, jer je domaća sirovina najkvalitetnija i najpovoljnija, zbog blizine tvornice i proizvođača, što automatski rezultira svježinom povrća i manjim transportnim troškovima. Suradnjom s domaćim kooperantima možemo nadzirati cijeli proces proizvodnje i pomoći im stručnom podrškom i na taj način osigurati najkvalitetniju sirovinu za naše proizvode. Zato nam je u ovom trenutku najveći izazov osigurati potrebne količine svježeg domaćeg povrća za potrebe prerade”, ističe predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar.

PODRAVKA ZA OČUVANJE DOMAĆE PROIZVODNJE
Kako bi osigurala dovoljne količine domaćeg povrća, naša najpoznatija prehrambena tvrtka želi pojačati suradnju s postojećim kooperantima i potaknuti nove poljoprivrednike da se odluče na proizvodnju krastavaca. Za suradnju domaćih poljoprivrednika s Podravkom, posebno onih koji tek počinju svoj biznis, više je razloga. Za proizvodnju krastavaca, primjerice, ova domaća tvrtka poljoprivrednicima nudi stručnu pomoć tijekom cijelog vegetacijskog razdoblja, od sjetve do berbe, kreditiranje sjemenom, presadnicama i repromaterijalom, praćenje proizvodnje od strane Podravkinih agronoma te stimulativne otkupne cijene. Svježe povrće otkupljuje se u tvornici Kalnik u Varaždinu, svi uvjeti otkupa definirani su ugovorom na početku sezone, a plaćanje je maksimalno 30 dana po isporuci.

U cilju poticanja domaće proizvodnje, Podravka već tri godine zaredom surađuje i s Ministarstvom hrvatskih branitelja. To je dosad rezultiralo s više od 16 tisuća tona poizvedenih primarnih sirovina u vrijednosti oko 20 milijuna kuna. U srpnju prošle godine, tvrtka je OPG-ovima u vlasništvu hrvatskih branitelja i njihovih obitelji dodijelila nagrade za suradnju i uključivanje u projekt s Ministarstvom hrvatskih branitelja za sezonu 2018. Tom je prigodom nagrađeno 16 najboljih OPG-ova s ukupno 100 tisuća kuna. Podravka s hrvatskim braniteljima nastavlja suradnju i ove godine za proizvodnju povrća, a u fokusu su krastavci, feferoni i crvena paprika za ajvar.
Ovakvi projekti poticanja poljoprivredne proizvodnje jednako su važni i za potrošače. Poput Proustovog Combraya, arome i mirisi Podravkinih proizvoda vraćaju nas u djetinjstvo i mladost, kada je, kao i danas, mamama bilo najvažnije imati na obiteljskom stolu zdrave, domaće proizvode. Stoga je neizmjerno važno da i sirovine od kojih su proizvedeni budu rezultat truda i rada ruku domaćih poljoprivrednika.

VISOKA ZDRAVSTVENA VRIJEDNOST

Krastavci sadrže 152 mg kalija po šalici, pa snizavaju krvni tlak i pomažu zdravlju srca. Djeluju protuupalno i ublažavaju bol, preveniraju neurološke bolesti, štite zdravlje kostiju i smanjuju rizik od raka. Imaju antibakterijska svojstva, pa osvježavaju dah, a zbog niskih kalorija i vlakana, pomažu kod mršavljenja i poboljšavaju probavu. Sastoje se od 95,2% vode, pa se koriste u njezi kože, protiv bora i starenja. Uz svježe, važno je konzumirati i kisele krastavce, bogate antioksidansima. Oni mogu smanjiti grčeve u mišićima, razinu šećera u krvi, a na probavni sustav djeluju kao probiotici, jer se dobivaju postupkom fermentacije koja stvara probiotske bakterije kao nusprodukt postupka. Istraživanja su pokazala da probiotici utječu na čišću kožu, bolji imunitet, zdravlja probavnog sustava, pa čak i ublažavanje depresije.

Sadržaj omogućuje Podravka

New Report

Close