Održan poslovni doručak u Osijeku: poduzetnici su spremni za računovodstvo u stvarnom vremenu

Autor: Promo , 13. ožujak 2023. u 09:34
Foto: eRačun

Doručak je organizirao najveći privatni informacijski posrednik za razmjenu eRačuna, tvrtka Elektronički računi, a okupljeni su iz prve ruke, na praktičnim primjerima, upoznali fintech inovaciju koja je na tržište stigla pod nazivom ePlati.

Predstavnici najuspješnijih tvrtki Osječko-baranjske okupili su se u petak na poslovnom doručku u hotelu Silver kako bi razmijenili iskustva i prikupili nova saznanja o digitalizaciji i primjeni fintech rješenja u poslovanju s ciljem povećanja konkurentnosti.

Doručak je organizirao najveći privatni informacijski posrednik za razmjenu eRačuna, tvrtka Elektronički računi, a okupljeni su iz prve ruke, na praktičnim primjerima, upoznali fintech inovaciju koja je na tržište stigla pod nazivom ePlati.

Podsjetimo, Elektronički računi, kao licencirani pružatelj platnih usluga, pod tim su brendom ponudili dvije temeljne platne usluge proizašle iz PSD2 direktive; uslugu iniciranja plaćanja (PIS– Payment Initiation Service) i uslugu informiranja o bankovnom računu (AIS – Account Information Service).

“Za poslovne subjekte u Hrvatskoj to znači da danas mogu plaćati račune bez internetskog bankarstva i automatski zaprimati podatke o promjenama po bankovnim računima direktno u računovodstveni program”, rekao je okupljenima Ivan Jovičić iz tvrtke Elektronički računi.

Plaćanje naloga iz računovodstvenog programa

Kako bi uslugu omogućili svima, započeli su integraciju ePlati u 445 računovodstvenih programa i poslovnih rješenja koja čine infrastrukturu mojeRačun mreže, čime je započelo jednostavnije korištenje financijskih usluga u Hrvatskoj.

Riječ je o rješenjima s kojima je najveći informacijski posrednik već integrirao usluge razmjene e-računa i pratećih dokumenata, uslugu izrade i razmjene drugih digitalnih knjigovodstvenih isprava i elektroničkog arhiviranja.

Kako funkcionira ePlati u praksi, okupljenima je prikazao Domagoj Mihalčić iz tvrtke Elektronički računi na primjeru plaćanja bez upotrebe internetskog bankarstva i povlačenja prometa po žiroračunu u stvarnom vremenu direktno u računovodstveni program Synesis.

“Kroz uslugu iniciranja plaćanja ePlati (PIS) poslovni subjekti obavljaju sva plaćanja kroz jedno sučelje računovodstvenog programa, neovisno o tome koriste li jednu ili više poslovnih banaka jer su sve banke u Hrvatskoj povezane za korištenje usluga PIS i AIS. Račune se može platiti pojedinačno ili skupno, zadavanjem jednog naloga s više stavki, pri čemu datum izvršenja naloga može biti tekući ili budući”, pojasnio je Mihaličić.

Računovodstvo u stvarnom vremenu

Najveću pozornost okupljenih privukle su značajke ePlati (AIS – Account Information Service), usluge informiranja o stanju na računu.

Poduzetnicima za ePlati (AIS) ne treba internetsko bankarstvo niti moraju integrirati poslovni softver s bankarskim sustavom jer usluga povezuje sve poslovne banke klijenta i automatski povlači informacije o prometima na sučelje njihovog računovodstvenog programa.

Okupljeni su se složili kako ova usluga „mijenja igru“ jer je dobiti informaciju o stanju na računu u stvarnom vremenu osnovni preduvjet za kvalitetno upravljanje novčanim tijekovima jer više ne moraju planirati plaćanja ne temelju informacija o stanju na računu od prethodnog dana.

“Usluga ePlati (AIS) posebno je korisna knjigovodstvenim servisima ili odjelima računovodstva tvrtki jer mogu automatski dobivati informacije o prometu po računu i knjižiti nastale promjene ili ih povlačiti u računovodstveni program na svoj zahtjev”, istaknuo je Mihalčić.

Dan ranije, u četvrtak, u Osijeku je održan i poslovni doručak upravo za knjigovodstvene servise gdje su okupljenima prezentirana i iskustva kolega iz drugih dijelova Hrvatske koji su već aktivirali ePlati unutar Synesisa.

Napredni elektronički potpis

Suvremena digitalna poslovna rješenja promijenila su način poslovanja, rekao je Mihalčić okupljenima, a fokus tvrtke Elektronički računi je potaknuti i druge poduzetnike da se okrenu ekološki prihvatljivijim rješenjima te da svojim djelovanjem konstantno poboljšavaju kvalitetu života svoje zajednice.

“Kroz poslovne doručke koje organiziramo u suradnji s našim partnerima trudimo se educirati poduzetnike o primjeni digitalnih rješenja u poslovanju s ciljem povećanja konkurentnosti. Zato zahvaljujemo na potpori tvrtki Links i AKD-u koji dijele našu zelenu viziju i podržavaju nas u provedbi Poslovnih doručaka”, naglasio je Mihalčić.

Tvrtka Elektronički računi, u suradnji s AKD-om, omogućila je sudionicima da na poslovnom doručku aktiviraju eOsobnu iskaznicu i pridruže se desecima tisuća pojedinaca koji su prepoznali da, za razliku od vlastoručnog potpisa, napredni elektronički potpis osigurava autentičnost i integritet, ali ono što je najvažnije – osigurava neporecivost. Sada su korak bliže bespapirnom poslovanju jer im Certilia omogućuje digitalno potpisivanje poslovnih dokumenata gdje god se nalazili.

 

New Report

Close