Najkraći mogući put od početne investicije u obrazovanje do stvaranja dodane vrijednosti

Autor: PD VL native tim , 23. listopad 2023. u 22:00
Gordana Spisic, direktorica Cotrugli Business school/ Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Ima četiri moderna MBA programa koji idu ukorak s promjenama te posebno prilagođene programe, a više od 70 posto polaznika je na rukovodećim pozicijama u većim ili manjim organizacijama u regiji.

Poslovna škola COTRUGLI konstanto uvodi promjene kako bi osigurala svoj ostanak na samom vrhu poslovne edukacije u Jugoistočnoj Europi. Novi programi, novi projekti, novo vodstvo. Od svibnja ove godine izvršna direktorica je iskusna Gordana Špišić, koja je u COTRUGLI-ju već punih 19 godina. A prošla je baš sve što se u školi moglo proći.

“Cijeli svoj radni vijek posvećena sam radu u edukaciji te sam u školi prošla sve stepenice do vrha. Počela sam kao programski asistent na predavanjima, nakon toga sam postala asistent Uprave, prošla sam sve odjele, vodila projekte, koordinirala upise polaznika… Iako su mi trenutna zaduženja vodstvo i pružanje podrške svim članovima COTRUGLI tima u Zagrebu, svakodnevno operativno poslovanje i dalje isprepliće zaduženja i poslove vezane za sve navedene odjele. Iako sam već dugo godina u školi, nema zamora, jer je to konstantan rad s ljudima koji dolaze, ne samo iz Hrvatske, već i cijele regije. Svatko od njih nosi svoje znanje i iskustvo te me tako posredno obogaćuje i motivira za daljnji rad i profesonalni napredak”, istaknula je direktorica.

Što se tiče noviteta, riječ je o programu Tech MBA koji ide ukorak sa tektonskim promjenama pred nama. On će zamijeniti International – jedan od tri standardna MBA programa koje COTRUGLI nudi. I dalje će biti namijenjen mladim talentima, ali će uz opći managment sadržavati i predavanja iz tech domene s naglaskom na AI. Dodatna prednost je cijena od 11.000 eura prilagođena zahtjevima na tržištu i predavanja u Engleskoj i UAE.

Ostala dva programa, a riječ je o Executive MBA i Chief Executive MBA programima, također prate globalne trendove u edukaciji.

Executive MBA program namijenjen je srednjem i višem managementu, proaktivnim poduzetnicima i iskusnim profesionalcima željnim stjecanja modernih poslovnih znanja i vještina, primjenjivih u njihovim organizacijama. Program se temelji na razvoju liderskih kompetencija među polaznicima i najveći je EMBA program u regiji. Ovaj program izaziva i osnažuje kandidate da vode sa svrhom i potaknu transformativne promjene u svojoj organizaciji i šire.

Chief Executive MBA je tailor-made program za “C-level” managment i vlasnike poduzeća. On nudi individualno transformativno iskustvo s fokusom na stvarne i mjerljive učinke.

“Uz MBA programe, nudimo i posebno prilagođene programe (korporativne akademije, Mini MBA, In-house programe, “assessment”) koji odgovaraju na specifične potrebe i izazove svake organizacije. COTRUGLI, kroz blisku suradnju sa svakom organizacijom, brine o njezinim prioritetima, korporativnoj kulturi i specifičnim značajkama. Naš glavni cilj je ponuditi klijentima najkraći mogući put od početne investicije u obrazovanje do krajnjeg ishoda u kojem zaposlenici počinju stvarati dodanu vrijednost za kompaniju”, pojasnila je Špišić.

COTRUGLI-ju su dosad povjerenje dale vodeće regionalne tvrtke kao što su Fortenova, INA, Atlantic, MOL, Telemach, HT, Unicredit CEE, NIS, A1 Hrvatska, A1 Makedonija.

Ova međunarodno prepoznata poslovna škola djeluje na tri glavne lokacije – u Zagrebu, Beogradu i Dubaiju, a njezinu izvrsnost garantira posjedovanje AMBA akreditacije, koju imaju još od 2009. godine. AMBA je neovisni autoritet za MBA programe.

“Samo 2 posto poslovnih škola u svijetu posjeduje AMBA akreditaciju. Neke od poslovnih škola s AMBA akreditacijom su IMD, IE, London Business School, LSE te HULT. Ponosni smo što smo dugi niz godina u tom društvu”, kaže Špišić.

Kriteriji koje škole moraju zadovoljiti su kvaliteta programa, kvaliteta i reference predavača, iskustvo i raznolikost sudionika, sveobuhvatnost kurikuluma te neki dodatni čimbenici, poput mogućnosti umrežavanja polaznika. COTRUGLI će dodatno jačati svoje prisustvo u Sloveniji, BIH, Crnoj Gori, Bugarskoj i Rumunjskoj.

“Ured u Sloveniji je aktivan na polju socijalnih inovacija, blockchaina i VR-a te ćemo te projekte širiti i na ostale zemlje gdje djelujemo, pri čemo bih naročito naglasila projekt koji radimo u Tanzaniji zajedno s UN-om, uz podršku slovenske vlade te razne projekte financirane od strane Europske Unije. Naš centar, posvećen online edukaciji u UAE, trenutno aktivno širi svoje poslovanje na Afriku i Aziju. Isto tako, pomažemo rad AI&GAMING (JURK) EDIH-a s ciljem digitalne transformacije malog i srednjeg poduzetništva te javnog sektora u Hrvatskoj. Tom prilikom bih najavila i besplatne blockchain radionice koje će se održati u školi u studenom”, – istaknula je Špišić.

MBA programe na COTRUGLI-ju pohađalo je više od 2600 polaznika, što COTRUGLI čini najvećom poslovnom školom u ovom dijelu Europe. Ako se pribroje i ostali programi škole, kroz nju je prošlo više od 20.000 polaznika.

“Više od 70 posto naših polaznika je na rukovodećim pozicijama u većim ili manjim organizacijama u regiji. Sudionici COTRUGLI programa su menadžeri, IT stručnjaci, inženjeri, liječnici, konzultanti i poduzetnici, a svi zajedno djeluju kako bi pružili stimulativno i izazovno okruženje, potaknuli motivaciju i naučili nove vještine koji su odmah primjenjivi na poslu. Snaga regionalnog networkinga i cjeloživotnih prijateljstava stečenih na programu za većinu naših polaznika predstavlja povrat uloženog vremena i novca i prije završetka programa. Upravo je veličina i kvaliteta naše alumni zajednice naša najveća snaga”, ističe Špišić.

Također, rezultati ankete provedene među alumnijima, pokazali su kako je njih 74 posto napredovalo u karijeri nakon završetka programa. Važno je istaknuti izrazito visok “net promotor score” od 9.5, što dodatno govori o kvaliteti njihovih MBA programa. Predavanja u COTRUGLI-ju drži tim pofesora koji su konstanta već dugi niz godina.

“Zadržavamo kvalitetu i predavače, no u planu su nam i neke nove akvizicije, naročito iz područja tehnologije i digitalne transformacije s naglaskom na AI. Članovi našeg predavačkog tima pažljivo su odabrani na temelju njihove stručnosti. Osim vrhunskog istraživačkog rada donose i iskustvo iz realnog sektora, osiguravajući polaznicima obrazovanje svjetske klase koje je ujedno relevantno i primjenjivo”, pojasnila je Špišić.

COTRUGLI se posebno ponosi time što su ekskluzivni distributer SiA programa (Strategy in Action) za Jugoistočnu Europu. SiA je bila ključni dio programa ELITE koji je pokrenula Londonska burza radi poticanja rasta novih perspektivnih tvrtki, no sada u Hrvatskoj djeluje samostalno.

“Mnoga poduzeća bore se s razvojem i provedbom učinkovitih strategija zbog dugotrajnosti procesa. To zahtijeva dubinske analize tvrtke i tržišnog okruženja, precizno planiranje i neprocjenjivu podršku iskusnih stručnjaka u industriji. Štoviše, strategije često ostaju ograničene na salu za sastanke, odvojene od onih koji su odgovorni za njihovu svakodnevnu provedbu. SiA program osmišljen je kako bi tvrtkama omogućio razvoj učinkovitih, robusnih i transparentnih strategija uz djelić troškova, vremena i resursa koji su obično potrebni. Program je strukturiran oko tri ključne komponente: SiA radionice, SiA platforma i SiA coaching”, pojašnjava Špišić.

SiA radionice su interaktivne sesije koje spajaju predavanja s grupnim radom, a vode ih ugledni profesori strategije i stručni konzultanti. Nakon toga, sudionici surađuju u timovima kako bi te okvire stavili u praksu. Polaznicima je na raspolaganju SiA platforma, inovativni softver koji tvrtkama omogućuje da razviju svoje strategije koristeći automatiziranu analizu platforme, obradu podataka, vizualne prikaze, kao i alate za e-učenje i suradnju.

Sesije SiA coachinga provode se između radionica, pružajući namjensku podršku u treniranju kako bi se osiguralo da tvrtke maksimalno iskoriste SiA platformu. Također nude prilike za rješavanje izazovnih područja i gorućih problema korištenjem vanjske ekspertize.

SiA program sastoji se od šest radionica nakon kojih tvrtke imaju priliku predstaviti svoje strateške planove panelu ulagača i stručnjaka tijekom “Dana strategije”. Nekoliko mjeseci nakon završetka programa, tvrtke imaju opciju zakazati sesiju osvježavanja strategije kako bi ponovno procijenile strategiju u svjetlu napretka i svih ažuriranih podataka ili uvida.

“Prva generacija SiA programa uspješno je isporučena između studenog 2022. i ožujka 2023. Čast nam je što smo imali podršku partnera Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Privredne banke Zagreb (PBZ) i Zagrebačke burze (ZSE)”, istaknula je Špišić.

Osvrćući se na malo i srednje poduzetništvo i vrijednost SiA programa, Tomislav Gračan, član Uprave Zagrebačke burze, dodao je kako su mala i srednja poduzeća okosnica gospodarstva u cijeloj Europi, pa tako i u Hrvatskoj, no istodobno im je otežan pristup kapitalu za rast i razvoj poslovanja.

Tomislav Gračan, član Uprave Zagrebačke burze

74 posto

napredovalo je u karijeri nakon završetka programa, a visok “net promotor score” od 9.5 dodatno govori o kvaliteti njihovih MBA programa

“Također su nedovoljno u upoznati sa svim mogućnostima koje financijska tržišta nude i zato je ovaj program jedan od izvrsnih načina da im se pruže sve potrebne informacije. Zagrebačka burza već nekoliko godina upravlja tržištem isključivo za male i srednje poduzetnike, Progress tržištem, koje je jedno od prvih registriranih na tzv. SME Growth Market u Europi. Stoga nam je izuzetno drago što imamo priliku biti dio ovog projekta te vjerujemo da ćemo našim malim i srednjim poduzetnicima olakšati odluku o smjeru budućeg financiranja svog poslovanja”, rekao je Gračan.

Tvrtke koje su sudjelovale u prvoj generaciji podijelile su vrlo pozitivne povratne informacije o SiA programu.

“Mislim da je glavna korist povezivanje svih komponenti formuliranja strategije u jednu kohezivnu cjelinu i jasno komuniciranje vizije, misije i glavnih ciljeva tvrtke unutarnjoj organizaciji i tržištu. Svaki korak u formuliranju strategije tjerao nas je na preispitivanje temeljnih pretpostavki, što je u konačnici rezultiralo visokokvalitetnim dugoročnim promišljanjima i ciljevima”, rekao je jedan od polaznika, Igor Drašković, predsjednik Uprave i većinski vlasnik tvrtke DRACO.

Igor Drašković, predsjednik Uprave i većinski vlasnik tvrtke DRACO

Drugi sudionik, Bojan Hadžisejdić, direktor i suosnivač tvrtke Nephos, istaknuo je kako su se pridružili SiA programu, jer su uvidjeli da su na kraju prvih 7 godina razvoja tvrtke i traže pravi način širenja u bliskoj budućnosti.

Već 9. studenog počinju upisi za drugu generaciju polaznika. Sudjelovanje na radionici, koja će predstaviti program, je besplatno, ali broj mjesta je ograničen, pa se treba što prije prijaviti.

Osim SiA radionice, COTRUGLI svaki mjesec organizira kraća jednosatna predavanja koja su prilika sadašnjim i bivšim polaznicima programa, klijentima i partnerima za susret s kolegama te stvaranje novih poznanstava.

“U studenom je planiran forum Utjecaj umjetne inteligencije na pravne tehnologije. Vedran Malenica iz Plive otkrit će nam kako umjetna inteligencija i pravna tehnologija preoblikuju tržišta i poslovanje u digitalnoj eri. U studenome će Ante Sabljić govoriti o osobnoj financijskoj stabilnosti, dok 23. listopada organiziramo Masterclass s prof. Terence Tseom na temu: Strategije za izgradnju pametnije, bolje budućnosti”, najavila je direktorica Špišić.

Za kraj je istaknula kako turbulenta vremena s kojima smo suočeni donose velike prilike za sve pa će u ovoj i idućim godinama intenzivirati sve aktivnosti škole kako bi osnažili polaznike znanjem, alatima i okruženjem koje će im omogućiti da napreduju poslovno i privatno.

New Report

Close