TOP 505 kompanija
USPJEH

MET Grupa nudi sigurnost opskrbe

MET Grupa bavi se pružanjem energetskih usluga, a s ciljem postizanja konkurentne i pouzdane nabave prirodnog plina, postupno je povećala svoje sudjelovanje na tržištu LNG-a.

Promo
30. rujan 2023. u 08:01
MET je uvezao preko 30 TWH tereta LNG-a u Hrvatsku, Grčku, Španjolsku, Belgiju i Ujedinjeno Kraljevstvo, Foto: MET grupa

Europska energetska kompanija MET Grupa uspješno se izborila s tržišnom nestabilnošću u 2022. godini te je, zahvaljujući integriranom poslovnom modelu i sposobnosti upravljanja rizicima, financijsku godinu zaključila sa snažnim poslovnim rezultatima. Skokom s 18,1 na 41,5 milijardi eura, švicarska MET Grupa zabilježila je najveći konsolidirani rast prihoda u protekloj godini na tržištu koje je karakterizirao dosad neviđeni rast cijena.

Hrvatska podružnica MET Croatia Energy Trade d.o.o. također bilježi izniman uspjeh s ukupno 1,925 milijuna eura prihoda, čime se pozicionirala visoko na listi najuspješnijih domaćih tvrtki za 2022. godinu.

Kapaciteti na LNG Krk

MET Croatia posluje na vrlo dinamičnom i konkurentnom tržištu trgovine energijom, a proteklih deset godina dokazala se kao pouzdan partner.

Tijekom godina MET Grupa, koja danas posluje u 14 država kroz podružnice, te je prisutna na 30 nacionalnih tržišta plina i 22 međunarodna trgovinska čvorišta, postala je integrirano društvo koje se bavi pružanjem energetskih usluga. Čak je i kriza uzrokovana koronavirusom dokazala da je MET-ov integrirani model vrlo učinkovit: kada je jedan dio poslovanja bio suočen s teškoćama, društvo se moglo uspješno preusmjeriti i osloniti na drugi dio poslovanja.

S ciljem postizanja konkurentne i pouzdane nabave prirodnog plina, MET Grupa postupno je povećala svoje sudjelovanje na tržištu LNG-a. Prošle godine, MET je uvezao preko 30 TWH tereta LNG-a u Hrvatsku, Grčku, Španjolsku, Belgiju i Ujedinjeno Kraljevstvo. S nedavno osiguranim kapacitetima na njemačkom terminalu, MET Grupa postala je jedan od geografski najraznovrsnijih uvoznika LNG-a u Europu. Kao dio svoje nastavljene ekspanzije i radi omogućavanja globalne prisutnosti, MET je također otvorio ured i u Singapuru.

MET uspješno posluje u Hrvatskoj od 2013. putem podružnice MET Croatia Energy Trade d.o.o. Uvoz plina osiguran je s LNG terminala na otoku Krku te preko interkonekcija sa Slovenijom i Mađarskom. Podružnica u Hrvatskoj zakupila je ukupno 4,7 milijardi kubičnih metara kapaciteta za uplinjavanje na LNG terminalu, na razdoblje od dvanaest godina. U 2022. dopremljeno je 12 tereta s više od 8 TWh LNG-a. Inače, LNG se pokazao iznimno važnim za Hrvatsku i šire jer se povećala raznolikost opskrbe.

MET Croatia ima zakupljene skladišne kapacitete i u jedinom podzemnom skladištu plina u Okolima, čime se jamči neupitna sigurnost opskrbe. Poslovanje u Hrvatskoj usmjereno je na opskrbu industrijskog segmenta tržišta, s individualnim pristupom prilagođenom kupcima.

Prilagodili se izazovima tržišta

Volatilnost tržišta donijela je nove izazove u Hrvatsku, a visoke cijene povećale su složenost proizvoda. Mnogi manji opskrbljivači nisu mogli pratiti tržišne uvjete pa su tako nestali su s tržišta. Ova situacija natjerala je i kupce da se prilagode novim uvjetima. Sa svojim stručnim znanjem, MET je dokazao da je pouzdan partner koji podržava krajnje korisnike. Na tragu toga, MET Croatia nastavlja graditi zdravi portfelj kupaca te informirati o svim nastalim promjenama.

New Report

Close