Poslovna 2021.
Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive

Ključna će biti ulaganja u visoke tehnologije i razvoj

Treba hrabrije u digitalizaciju, drastično smanjiti birokratizaciju, unaprijediti komunikacije te novac EU iskoristiti i za modernizaciju državne i lokalnih uprava.

Poslovni.hr
29. studeni 2020. u 22:01
Foto: Josip Regović/PIXSELL

Godina obilježena globalnom pandemijom i prepuna izazova polako se približava kraju. Korona kriza ostavila je dubok trag na svjetska gospodarstva, poduzetnike i kompanije, a otežani uvjeti poslovanja potvrdili su značaj jake industrije utemeljene na visokim tehnologijama, koja ne ovisi o sezonalnosti, za stabilnost gospodarstva i ukupnu financijsku snagu zemlje.

Farmaceutska industrija ponovno se dokazala kao jedan od najsnažnijih sektora, a izvanredne okolnosti još su jednom istaknule važnost zadržavanja i privlačenja proizvodnje lijekova i aktivnih tvari u Hrvatskoj i Europskoj uniji radi osiguravanja sigurnosti opskrbe pacijenata.

Ova se industrija potvrdila kao jedan od pokretača hrvatskog gospodarstva čak i u trenucima značajnog pada većine drugih gospodarskih grana pa pozdravljamo donošenje nove Farmaceutske strategije za EU.

Pliva je ove godine ostvarila stabilne rezultate te unatoč izazovima poput povremenog zatvaranja granica, povećanih troškova nabave sirovina, snažnog potresa u Zagrebu očekujemo ostvarenje gotovo na razini 2019., koja je bila obilježena značajnim rastom. Jedan smo od najvećih izvoznika s gotovo 90% prihoda ostvarenih od izvoza proizvoda i znanja na razvijena svjetska tržišta. Vjerujemo kako će 2021. također biti poslovno turbulentna, no za stabilizaciju gospodarstva bit će potrebno puno više od zaštite ugroženih sektora.

Bitno je potaknuti ulaganja u visokotehnološke industrije poput ICT-a, farmaceutske proizvodnje i razvoja, kao i druge grane utemeljene na razvijenim tehnologijama koje imaju kapacitete za jačanje na kompetitivnim, izvoznim tržištima te tako osigurati bitno veći rast od onih tradicionalno usmjerenih na domaću potražnju.

Rast gospodarstva neophodan je radi osiguravanja stabilnosti državnih financija koje utječu i na zdravstveni sustav koji je uz izvanredne okolnosti izložen rekordnim dugovanjima što izaziva zabrinutost svih dionika.

Za oporavak gospodarstva ključno je hrabrije iskoračiti u digitalizaciju, ubrzati procedure kroz drastično smanjenje birokratizacije i unapređenje komunikacije te najavljena sredstva EU iskoristiti i za modernizaciju državne i lokalnih uprava uz smanjenje pravne nesigurnosti.

Ne smijemo zaboraviti kako je svaka kriza sa sobom donosi prilike kojima se treba prilagoditi te iz kojih, uz pravilan pristup, svi možemo ponešto 
nauči.

New Report

Close