Kako smo na zagrebačkom Manhatannu stvorili najpoželjnije mjesto za rad

Autor: PD VL native tim , 09. siječanj 2024. u 06:56
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Arhitekt Filip Fiolić i vizualni umjetnik Tomislav Lončarić Lonac ‘potpisuju’ dizajn trenutačno najpopularnijih coworking prostora u Hrvatskoj, Wespe i Wespe Business & Lounge-a.

Čim se uđe u Wespa Business & Lounge prostor na zagrebačkoj Radničkoj cesti – mjesto koje poslovnim korisnicima i korporacijama pruža ugodan i fantastično dizajniran prostor za rad te ‘platformu’ za socijalne kontakte, inovacije i suradnju – u ‘oko upada’ 18-metarski mural. Djelo je to poznatog umjetnika Tomislava Lončarića Lonca, čiji street art već godinama impresionira i izvan granica Lijepe naše. Njegovi ‘Does or Doesn’t’ i ‘No Limit Boras’ našli su se na listi najljepših murala svijeta; no ovom su umjetniku, kako kaže, i dalje najdraži rani radovi poput onih na Savskom rotoru ili na zidovima AKC Medike, kao i “Polupani Lončići2”, noviji projekt ispred zagrebačke Laube. Otkad je nacrtao mural u Wespa Business & Lounge-u među osobne favorite definitivno je dodao i ovaj grandiozni uradak.

„Prostor bara Wespa Business & Lounge-a specifičan je po stupovima koji onemogućuju pogled na svih 18 metara murala iz jedne pozicije. Taj ‘problem’ stupova bio je inspiracija da umjesto jedne scene/slike, napravimo kolaž različitih urbanih scena koje se prelijevaju jedna u drugu. Kada se prolazi kroz prostor, stupovi na neki način igraju ulogu okvira između kojih jasnije vidimo podjelu scena, te se iz svakog kuta nazire neki drugi detalj. Umjesto određene priče/ilustracije, važnije je bilo da rad bude dinamičan, zaigran te otvoren interpretacijama gostiju. Oslikavanje je krenulo od samo par elemenata kao glavnih motiva oko kojih bi se, kako se i sam prostor završavao, nadodavali detalji i pozadina“, priča Tomislav Lončarić. Glavni dio njegove umjetničke prakse tijekom posljednjih deset godina su putovanja, odnosno gostovanja na brojnim festivalima i projektima koja su ga, kako kaže, obogatila brojnim znanjima i širokom mrežom poznanstava. Paralelno je radio i na privatnim i poslovnim narudžbama, te uz par kolega pokrenuo projekt Wallz Collective. Glavni fokus projekta je oslikavanje ekskluzivnih prostora, baš kakav je i Wespa Business & Lounge. Lonac je, međutim, zajedno s arhitektom Filipom Fiolićem, ‘kriv’ i za interijer prve Wespe, co-working prostora na Zavrtnici.

Za razliku od prvog Wespa Spaces-a na Zavrtnici, Wespa Business & Lounge koncipiran je kao poslovni hub korporativnijeg tipa, te je, pojašnjava Fiolić, u tom smislu i s tom premisom i projektiran. Unutar ovog prostora, koji se proteže kroz veći dio -1 etaže Green Gold centra, poslovni korisnici imaju na raspolaganju kompletan facility koji im je potreban, i to u vidu poslovnih prostora te dodatnih sadržaja poput recepcije, konferencijskih dvorana, prostorija za sastanke, bara, restorana te lounge zone.

„U ovom projektu namjera je bila stilski pratiti i nadovezati se na uređenje prvog prostora. Poseban izazov pri projektiranju bio je provesti industrijski dizajn kao svojevrstan trademark Wespa Spaces-a kroz ovaj novi prostor koji je specifičan zbog već zadanih parametara i gabarita jednog poslovnog centra“, kaže arhitekt Filip Fiolić, napominjući kako se prostor u Radničkoj već od starta morao vrlo pažljivo zonirati, stoga je sam proces bio kompleksniji i prilikom projektiranja, ali i izvođenja radova.

„Ovdje se svakako pokazala potreba da se stvori jedan funkcionalni hibrid između industrijskog dizajna i nešto ekskluzivnijeg, korporativnog dizajna. Stoga su u javnom dijelu prostora uglavnom zadržani ogoljeni stropovi sa vidljivim instalacijama, a u uredskom dijelu su napravljeni spušteni stropovi s ugradbenom rasvjetom. Također, u dijelu prostora napravljen je industrijski pod, a u drugom dijelu je postavljen tapison. Postojeći stupovi okruglog tlocrta su ili bojani ili „obučeni“ u lim ili građevinsku armaturu. U prostoru se pojavljuje i puno stakla, što ga čini svjetlijim i vizualno ga povezuje. Zanimljivi elementi svakako su i murali umjetnika Lonca, koji mu estetski daju jedan poseban obol, baš kao što je to bio slučaj i u prvom prostoru na Zavrtnici“, pojašnjava Fiolić, koji je pohvalio i još jednu ‘nadogradnju’ vlasnika Wespe – proizvodnju dizajnerskog namještaja za radne i lounge prostore. Naime, osim što namještaj krasi čitav prostor u Radničkoj, nedavno su ga i ponudili tržištu, pa svatko – inspiriran Wespa Business & Loungeom – može ove funkcionalne komade namještaja naručiti i za vlastiti ured.

Danas ljudi gledaju na posao kao na dio ugodno provedenog dana, a koncept Wespe sa svim svojim ‘dodacima’ – vrhunskim namještaje, dekoracijama, muralima, samom organizacijom prostora, dodatnim sadržajima… – udovoljava tim trendovima.

„Koncept Wespa Spaces-a apsolutno je inovativan i osvježavajući u pogledu doživljaja, a sam proces rada postaje uključiv i socijalan. Tu definitivno Wespa nudi nešto novo tržištu rada, a korisnici to itekako prepoznaju. Od prvog brainstorminga i prvih ureda razvijao sam, zajedno s vlasnicima, uz sam prostor, i poslovni model Wespe, koji se transformirao i modificirao kako su se javljale i potrebe samih korisnika. Wespa Business & Lounge stoga je već prilično ispolirani i dorađeni produkt kojeg sada već prilično velik community prepoznaje i valorizira“, kaže arhitekt. Najbolji pokazatelj toga su prepuni uredi u prvoj Wespi te prepun restoran Papel u vrijeme ručka i za vrijeme održavanja evenata. Wespa Business & Lounge isti je model, sa istim postavkama, ali u novoj sredini i novom okruženju, s još bogatijom ponudom dodatnih sadržaja.

Čak 140 firmi, 7.000 kvadrata, preko 600 ljudi, jedan restoran i tri bara, event i relax zone, sve opremljeno namještajem vlastitog dizajna, Wespa Business & Lounge, doista, predstavlja novu dimenziju poslovnog dizajna. Tu je, sukladno trendu održivosti, i veliki ‘zeleni’ zid s biljkama. Željeli su imati žive biljke koje će evoluirati s njima. Svaki puta kad dođete u prostor dizajn će biti drukčiji, jer biljke su živa bića koja rastu, mijenjaju se i tako svaki puta iznova pričaju drukčiju priču – baš kakva je i sama Wespa.

Sadržaj nastao u suradnji s Wespa spaces

New Report

Close