Poslovna 2021.
Ivan Ergović, predsjednik Uprave Nexe grupe

Iskoristimo povijesnu priliku koju nam 
otvaraju europski fondovi

30 posto rasta EBITDA u odnosu 
na 2019. godinu očekuje u ovoj Nexe Grupa.

Poslovni.hr
29. studeni 2020. u 22:01
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Na kraju još jedne, po mnogo čemu specifične poslovne godine, kao poduzetnici se nalazimo pred vrlo izazovnim zadatkom pripreme za realizaciju zacrtanih ciljeva za 2021. Iako je godina na izmaku donijela nepredviđene okolnosti koje će zasigurno utjecati i na poslovanje u narednoj godini, trebamo se zapitati jesmo li svjesni mogućnosti ovog trenutka, prilika koje nam se pružaju? Prilika za zaokret, promjenu pristupa?

Uz pravovremene mjere Vlade na početku pandemije, nužno je i dalje raditi na provođenju kvalitetnih reformi, koje će rezultirati održivim, pametnim, a time i konkurentnim gospodarstvom. To podrazumijeva manje namete, manje administrativnih barijera, ukidanje parafiskalnih nameta, svega onog suvišnog što guši poduzetničku inicijativu. U takvim uvjetima moći ćemo očekivati rast konkurentnosti, rast ulagačkih aktivnosti, općenito rast poslovnog optimizma te nove prilike. Upravo u 2021. godini otvaraju nam se brojne mogućnosti kroz EU fondove i tu priliku ne smijemo propustiti. Kao preduvjet, nužno je da u novom programskom razdoblju prepoznamo važnost porasta privatnih ulaganja kroz EU projekte, promjenu omjera korisnika sredstava iz europskih programa financiranja u korist privatnog sektora, stimulirajući projekte koji daju maksimalan efekt zapošljavanju i razvoju, projekte koji će ostvarivati novu dodanu vrijednost.

Nexe Grupa prepoznala je važnost takvih projekata, koji su, uz pravovremenu prilagodbu poslovanja novonastalim okolnostima i rast prodajnih pokazatelja, doprinijeli većoj energetskoj učinkovitosti tvrtki u našem sustavu. Procjene našeg poslovanja do kraja godine pokazuju rast EBITDA od 30% u odnosu na 2019. Uz nastavak ovakvih trendova, i u 2021. fokusirat ćemo se na projekte energetske učinkovitosti, projekte koji pridonose održivom upravljanju resursima, te pridonose kružnom i pametnom gospodarstvu.

Predstojeća godina, osim izazova, donijet će i brojne prilike kroz niz projekata financiranih sredstvima EU, a koji će rezultirati održivim i konkurentnim gospodarstvom. Sada je pravi trenutak da Vlada i poduzetnici, partnerski iskoriste ovu povijesnu priliku.

New Report

Close