Business Luxury Book
Promo

INA inovativnim projektima i zelenim investicijama podržava energetsku tranziciju

Kroz 60 godina uspješnog poslovanja, INA je postala sinonim za energetski napredak, konstantno odgovarajući na izazove dinamičnog tržišta te uvodeći nove trendove i tehnologije.

Promo
20. svibanj 2024. u 22:02
SE INA Virje

Iskoracima u obnovljive izvore energije INA želi osigurati dugoročnu održivost kompanije pa je tako već prošlog proljeća u Virju puštena u rad druga najveća solarna elektrana u Hrvatskoj. Nakon nje uslijedila je izgradnja još jedne na lokaciji u Sisku. Danas, s posebnim fokusom na projekte vezane uz obnovljive izvore energije, INA nastavlja s razvojem projekata usmjerenih na smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima te širenje postojećeg lanca vrijednosti.  

Posvećenost zelenoj tranziciji

Kao odgovor na ambiciozne ciljeve Europskog zelenog plana, INA se usmjerila na transformaciju svojih poslovnih operacija prema održivom niskougljičnom modelu. Ključni projekti uključuju izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka, što će Inu učiniti prvim komercijalnim proizvođačem zelenog vodika u Republici Hrvatskoj. Ova inicijativa uključuje instalaciju 10 MW elektrolizatora koji će djelomično biti napajan vlastitom solarnom elektranom. Proizvedene količine zelenog vodika u planiranom postrojenju mogu smanjiti emisije CO₂ za 25.000 tona godišnje. To je kao da oko 5.500 automobila bude trajno uklonjeno iz prometa preko noći. Na industrijskoj lokaciji u Sisku, INA gradi postrojenje za proizvodnju biometana iz poljoprivrednih ostataka i biorazgradivog otpada. Proizvedeni biometan planira se isporučivati u hrvatsku plinsku mrežu, dok će se ostaci iz proizvodnog procesa koristiti kao ekološki prihvatljivo gnojivo. Ovaj projekt značajno smanjuje emisije metana, pretvarajući poljoprivredne ostatke u održiv energent​​​​. Ukupna vrijednost ovih dvaju novih strateških projekata, koji će ojačati Inin portfelj projekata obnovljivih izvora energije, iznosi 98 milijuna eura. U provedbi ovih projekata INA računa i na potpore iz Nacionalnog plana za obnovu i razvoj, nakon čega će uslijediti i razdoblje izgradnje novih postrojenja.

Povećanje energetske učinkovitosti kroz diversifikaciju energetskog portfelja

Uz solarne elektrane u Virju i Sisku, koje zajedno imaju godišnju instaliranu snagu oko 16.000 MWh, INA se usredotočuje na daljnji razvoj proizvodnje ove vrste obnovljive energije. Planovi uključuju dodatne solarne elektrane i istraživanje geotermalne energije na područjima Leščan i Međimurje 5, što predstavlja značajan korak prema diversifikaciji proizvodnog portfelja kompanije, ali i energetske sigurnosti Hrvatske​​​​. Potencijal postoji jer službeni podaci govore da Republika Hrvatska ima za 60 % veći geotermalni potencijal u odnosu na europski prosjek. INA je usmjerena na pronalaženja izvora dovoljnog gradijenta za proizvodnju električne energije. S tim ciljem kompanija je već započela s geofizičkim mjerenjima na istražnom području Leščan. Iskorak Ine u geotermalnu energiju predstavlja prirodnu i logičnu nadogradnju tradicionalne djelatnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina jer je riječ o primjenama istih istraživačkih metoda u kojima kompanija ima golemo iskustvo. Osim što geotermalna energija doprinosi smanjenju emisija, otvara i mogućnosti za razvoj lokalne ekonomije i stvaranje radnih mjesta, posebno u područjima gdje se izvori nalaze. S ciljem ubrzavanja energetske tranzicije poraditi treba i na ubrzavanju procedura za izdavanje svih potrebnih dozvola vezanih za obnovljive izvore energije. Osiguravanje uvjeta za bržu realizaciju zelenih projekata svakako ih može učiniti konkurentnijima i isplativijima, a u konačnici to doprinosi i rastu sigurnosti opskrbe tržišta energijom kao i dobrobiti zajednica u kojima se oni implementiraju.

Dugoročna vizija i održivost zelene energije

Kroz kontinuirano uvođenje novih tehnologija i razvoj inovativnih rješenja, INA se priprema za budućnost u kojoj dominiraju obnovljivi izvori energije. Ambiciozni planovi predviđaju ulaganje do 20 % investicijskog proračuna kompanije u projekte obnovljivih izvora energije do 2025. Uz to, INA kontinuirano ulaže u povećanje energetske učinkovitosti na već postojećim postrojenjima. Tako je ove zime uložila oko 60 milijuna eura u više projekata unutar Rafinerije nafte Rijeka koji će povećati učinkovitost rafinerije i doprinijeti smanjenju emisija. Spomenuti treba i trajno skladištenje CO₂ u ležišta pod zemljom, koje INA kao jedna od rijetkih kompanija u Europi provodi već gotovo cijelo desetljeće. Svojim projektima INA želi doprinijeti zaštiti okoliša, kao i ostvarenju zelenih ciljeva Hrvatske i Europske unije​​ i u tome je uspješna.

New Report

Close