HEP među dobitnicima nagrade Žuti okvir

Autor: Promo , 12. siječanj 2022. u 12:00
Nagrada Žuti okvir

Nagradu Žuti okvir National Geographic Hrvatske godišnje dodjeljuje za održivi razvoj, znanost i obrazovanje, kako bi se potaknulo zanimanje ljudi za učenje i sudjelovanje u održivom razvoju.

Na dodjeli nagrada Žuti okvir, održanoj 15. prosinca u Zagrebu, istaknuto je da je HEP grupa jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj, s ulaganjima većim od četiri milijarde kuna samo u prošloj godini te da isti trend planira nastaviti i u sljedećem investicijskom razdoblju od 2021. do 2024. godine, s dodatnih 16 milijardi kuna.

Među 17 ciljeva održivog razvoja, koje definiraju Ujedinjeni narodi, HEP je nagradu osvojio za cilj 7: „Pristupačna energija iz čistih izvora – osigurati pristup pouzdanoj, održivoj i suvremenoj energiji po pristupačnim cijenama za sve“, kojemu doprinosi svojim strateškim ciljem da do 2030. godine poveća udio proizvodnje iz obnovljivih izvora za 50 posto, što planira ostvariti izgradnjom 1.500 MW proizvodnih kapaciteta, od čega gotovo polovicu (po 350 MW) u vjetroelektranama i sunčanim elektranama.

Kako je istaknuto na dodjeli, najveći dio investicija odnosi se na projekte u sklopu obnovljivog scenarija razvoja, koji su u skladu s Europskim zelenom planom i energetskom tranzicijom Hrvatske prema niskougljičnom društvu. Zelena strategija HEP grupe, navedeno je ovom prigodom, provodi se kroz revitalizaciju i izgradnju hidroelektrana, izgradnju i preuzimanje sunčanih elektrana i vjetroelektrana, kao i izgradnju visokoučinkovitih kogeneracija na plin te kroz projekte energetske učinkovitosti i uvođenje naprednih tehnologija. Uz povećanje proizvodnje iz obnovljivih izvora, cilj HEP grupe je zadržati održivi i fleksibilan energetski portfelj, koji jamči sigurnost opskrbe energijom svim kupcima. HEP istodobno razvija svoju mrežu punionica električnih automobila te skrbi i za okoliš i dobrobit životinjskog svijeta – istaknuto je na dodjeli nagrada Žuti okvir, koja se dodjeljuje u sklopu sveobuhvatnog projekta Održiva Hrvatska, tvrtkama, pojedincima, udrugama i ustanove koje su najviše pridonijele održivosti, razvoju zemlje znanja, zaštiti okoliša i ljudskih vrijednosti.

ORGANIZATOR
ZLATNI PARTNER
PARTNER
PARTNER
partner
PARTNER
partner
partner

New Report

Close