EOS grupa i Međunarodna financijska korporacija (IFC) proširuju svoju suradnju u području nenaplativih kredita (NPL) u istočnoj Europi

Autor: Promo , 26. rujan 2022. u 14:49
Foto: EOS

Prikupljanje i obrada nenaplativih kredita u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Rumunjskoj

Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke te najveća svjetska razvojna institucija usmjerena na privatni sektor na tržištima u razvoju i EOS grupa proširuju suradnju na području nenaplativih kredita (NPL tržište). Uz Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Rumunjsku, fokus je na zemljama istočne Europe, koje imaju posebne investicijske potrebe prema kriterijima IFC-a. Suradnja je dio nedavno uspostavljenog mehanizma zajedničkog ulaganja; obujam ulaganja EOS-a i IFC-a iznosit će 129 milijuna eura tijekom tri godine. EOS i IFC već surađuju u otkupu i obradi nenaplativih kredita na drugim tržištima od 2010. godine.

“Ovom suradnjom jačamo naše poslovanje u istočnoj Europi i intenziviramo svoje aktivnosti kao održivi investitor na tržištu problematičnih kredita“, ističe Carsten Tidow, član Upravnog odbora EOS grupe zadužen za istočnu Europu. „Posebno valja istaknuti razmatranje ekoloških, društvenih te čimbenika upravljanja pri odabiru i obradi nenaplativih kredita. Kao član Otto Grupe, već dugo imamo održivu ekonomsku aktivnost u središtu našeg rada. Ciljevi kao što je sprječavanje štete za okoliš u našem poslovanju s imovinom, osiguranje pravednog i društveno odgovornog odnosa prema zajmoprimcima te zaštita kulturnih dobara, unutar ovog projekta, jednako su važni kao i operativni i financijski ciljevi”, naglašava Tidow.

EOS je više od deset godina aktivan na tržištu nenaplativih kredita u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Rumunjskoj. Zajedno s IFC-om, tvrtka ulaže, kao dio suradnje, u hipotekarno osigurane, nenaplative zajmove malim i srednjim poduzećima i pojedincima te preuzima upravljanje imovinom problematičnih kredita i hipoteka. Banke ili investitori osiguravaju likvidnost prodajom nenaplativih kredita i nekretnina kako bi mogli financirati nove kredite ili projekte. Istodobno, suradnja EOS-a i IFC-a olakšava proces ispunjavanja obveza potrošača u kašnjenju. Ključni cilj ove suradnje je pružanje podrške te promicanje gospodarstva u ciljnim zemljama suradnje.

New Report

Close