Dalekovod d.d. s partnerima jedini ponuditelj za projekt revitalizacije dalekovoda Konjsko – Krš Pađene – Brinje

Autor: Promo , 01. veljača 2023. u 13:49
Foto: Dalekovod

Procijenjena vrijednost radova navedenog projekta iznosi ukupno 19.244,807,22 EUR.

Prilikom javnog otvaranja ponuda za natječaj koji je raspisao HOPS (Hrvatski operater prijenosnog sustava d.d.) za Izvođenje radova na revitalizaciji DV 220 kV Konjsko – Krš Pađene – Brinje utvrđeno je da je zaprimljena jedna ponuda i to zajednice ponuditelja Dalekovod d.d. i Victor Energy d.o.o.

Procijenjena vrijednost radova navedenog projekta iznosi ukupno 19.244,807,22 EUR.

Dalekovod 220 kV Konjsko – Brinje dio je izuzetno značajne elektroenergetske veze 220 kV nazivnog naponskog nivoa, koja povezuje središnju Hrvatsku s njezinim južnim dijelom. Iako su tijekom proteklih godina provođene mjere redovitih održavanja, značajnije obnove i revitalizacija cjelokupne trase nije bilo, što znači kako je životni vijek trenutno ugrađene elektromontažne opreme na samom kraju.

Uz navedeno, spomenuti dalekovod posebnu važnost ima uzimajući u obzir značajan porast obnovljivih izvora energije priključenih na prijenosnu mrežu južnog dijela Hrvatske.

Uzimajući u obzir životnu dob, značaj te potrebu za povećanjem njihove prijenosne moći s 300 MVA na minimalno 580 MVA, projektom je predviđena njihova cjelovita obnova čime će se produžiti životni vijek predmetnih građevina. U tu svrhu predviđeno je korištenje HTLS (visokotemperaturne-niskoprovjesne) vodiče.

Trenutna elektroenergetska veza 220 kV nazivnog naponskog nivoa građena je 1960.-ih godina, povezujući dva čvrsta elektroenergetska čvorišta, TS Mraclin i TS Konjsko. Navedena veza je građena kao DV 220 kV TS Konjsko – RP Brinje i DV 220 kV RP Brinje – TS Mraclin. Naknadno je na rasklopište Brinje priključen i DV 220 kV HE Senj – RP Brinje, da bi u konačnici u postrojenju Brinje, ponajprije zbog potreba napajanja autoceste A1, bila ugrađena i transformacija 220/35 kV čime ovo postrojenje postaje TS Brinje.

Tijekom 2019. godine, a nakon izgradnje VE Krš Pađene ukupne snage 142 MW, ista je priključena na prijenosnu mrežu 220 kV čime nastaju dvije nove elektroenergetske cjeline, DV 220 kV Konjsko – Pađene i DV 220 kV Brinje – Pađene.

Dalekovod koji je predmet natječaja i koji će proći proces revitalizacije je jednostruki, a izgrađen je na čelično-rešetkastim stupovima oblika glave „jela“ i „dunav“. Ukupna duljina trase je 210.32 km, a od čega se na dionicu TS Konjsko – TS Pađene odnosi 65.5 km na ukupno 174 stupa, dok je dionica TS Pađene -TS Brinje u dužini 144.82 km na ukupno 413 stupova.

New Report

Close