Poslovna 2024.
Poslovna 2024.

Cilj nam je u 2024. nastaviti razvijati biznis na stranim tržištima

Matija Nakić, predsjednica Uprave i suosnivačica tvrtke Farseer

Matija Nakić
30. studeni 2023. u 15:08
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Nisam makroekonomski ekspert pa mi je teško procjeniti što nas čeka u 2024. godini. Oni koji jesu najavljuju marginalni rast bruto domaćeg proizvoda između jedan i dva posto te i smanjenje inflacije sa 6,5 post koliko će iznositi u 2023. na 3,5 posto u 204. godini. Bilo bi zanimljivo saznati kako dođu do tih brojki, ali nažalost ne dijele svoje modele s nama.

Ne očekujem ekonomske potrese u idućoj godini. Vjerojatno nas čeka apsorbcija svega što se dogodilo u zadnjih par godina i stabilizacija ekonomskih pokazatelja. Nagle promjene cijena energenata i sirovina, te rast cijena proizvoda i plaća su osvijestili su potrebu za uvođenjem rješenja za planiranje i analizu, poznati kao FP&A softveri. MIcrosoft Excel je bio ok za procese operativnog i financijskog planiranja dok su se ti procesi obavljali jednom godišnje.

Trend u financijama je spuštanje na mjesečne ‘rolling forecaste’. Trend u S&OP-u, (Sales&Operations Planningu) je planiranje na tjednoj ili čak dnevnoj razini u maloprodaji. Profitabilnost je postala mantra svake tvrtke. Farseer efikasno rješava planiranje i izvještavanje profitabilnosti na detaljnim razinama (kupac, SKU, distributivni centar…). Postaje teško i zaposliti ljude u kontrolingu, zbog čega raste adopcija rješenja za planiranje na skoro svim tržištima. Promjene u učestalosti i razini detalja planiranja je odlična prilika za Farseer. Cilj nam je u 2024. nastaviti razvijati biznis na stranim tržištima. Zasad je fokus na u Europi i Bliskom Istoku. Gledamo u 2024.-u s puno entuzijazma i veselja.

New Report

Close