Smart Industry
Nova sezona zabavnih događaja

Cashless sustav – tajni sastojak uspješnih  glazbenih festivala

Uz veće temperature, godišnje odmore i opuštene ljetne noći dolazi nam i nova sezona zabavnih događaja te glazbenih festivala. Već drugu godinu zaredom Velvet festival, u suradnji s tehnološkim partnerom mStartom, pobrinuo se da ništa ne naruši ljetnu, festivalsku idilu te se zauvijek oprostio od gotovinskog plaćanja.

PD VL native tim
18. lipanj 2024. u 22:00
mStartov tim u pripremama za Velvet festival

U doba kada je pojam „beskontaktno plaćanje“ neizostavan dio naše svakodnevnice, mStartov  eWallet cashless sustav dobiva još više na važnosti kao jedno od vodećih tehnoloških rješenja u regiji. Kroz više od deset godina razvoja, ovaj sustav je evoluirao u mnogo više od jednostavnog beskontaktnog plaćanja. Bankovne kartice često imaju dnevne limite i zahtijevaju unos PIN-a, što se pokazalo nepraktičnim, posebice tijekom velikih događanja kao što su festivali. Također, postoji mogućnost sigurnosnih blokiranja „učestalih plaćanja tijekom noći“, što može dovesti do nezadovoljstva korisnika i organizatora prethodno spomenutih događaja.

Velvet festival već je tijekom prve godine korištenja mStartovog cashlessa zabilježio čak 70-postotni rast prihoda od ugostiteljstva u odnosu na godinu ranije kada su još uvijek koristili klasične modele naplate.

Upravo takav izazov imao je i Velvet festival u gradiću Punatu na otoku Krku, koji će od 26.-30.06. ove godine brojnoj publici po osmi put predstaviti presjek onog najboljeg što nudi aktualna svjetska glazbena produkcija. Velvet festival je prepoznao snagu i funkcionalnost mStartovog cashless sustava, omogućivši svojim gostima sva plaćanja putem narukvica. Uplate na narukvice vrše se prije samog festivala, čime se gostima omogućava dodatna bezbrižnost. Glavne prednosti cashless sustava uključuju i smanjenje redova na prodajnim mjestima, što direktno utječe i na povećanu potrošnju te  povećanu sigurnost zbog smanjenja potrebe za nošenjem gotovine, kao i bolju kontrolu nad potrošnjom. Rezultati su fantastični – gosti i organizatori su zadovoljni, a sustav je pokazao izvanrednu stabilnost i učinkovitost.

mStartov eWallet tim

Značajan porast prihoda

Kako je istaknuo organizator Velvet festivala, Dino Grgurić, implementacija mStartovog sustava rezultirala je povećanjem prihoda. „Pored analitike u realnom vremenu, koja omogućava precizno praćenje svih događanja na različitim lokacijama unutar festivala, mStart je značajno poboljšao promet i financijsku situaciju samog festivala. Promet je porastao za 70% već u prvoj godini korištenja.“ Ovaj rast omogućio je ulaganje u kvalitetniji program i bolje izvođače, čime su dodatno podigli standarde festivala. „Također, profesionalnost i predanost tima koji stoji iza ovih rješenja ne može se dovoljno istaknuti. Njihova stručnost i posvećenost omogućili su nam da implementiramo napredne tehnologije bez zastoja, što je ključno za nesmetano odvijanje festivala. Sigurni smo da će njihova podrška nastaviti biti od vitalnog značaja za naš daljnji rast i razvoj.” Nadodao je gospodin Grgurić.

Razvoj platnih usluga u regiji

“Implementacija cashless closed loop sustava na Velvet festivalu samo je jedan od mnogih načina na koji doprinosimo digitalnoj transformaciji događanja i uslužnih djelatnosti u Hrvatskoj. Naša vizija je pružiti tehnologiju koja ne samo da olakšava poslovanje, već i poboljšava ukupno iskustvo korisnika,” izjavio je Ivan Katalinić, direktor Platnih usluga tvrtke mStart. Naglasio je i širi spektar usluga koje mStart, tvrtka članica Fortenova grupe, nudi u području plaćanja: “Vodeći smo procesor za trgovce u Hrvatskoj, s preko 15 godina iskustva u pružanju platnih usluga. Našu kvalitetu, sigurnost,  inovativnost te fleksibilnost, a iznad  svega orijentiranost na iskustvo krajnjeg potrošača, prepoznali su vodeći domaći i strani lanci u 6 zemalja regije (od Slovenije do Rumunjske) gdje surađujemo s preko 30 prihvatitelja (banaka i/ili kartičnih kuća kao što su Diners ili Amex).  Dnevno obradimo preko 2 milijuna transakcija s preko 25.000 platnih uređaja.“  „Sve to ne bi bilo moguće bez predanog i stručnost tima koji stoji iza ovih rješenja, odnosno “terenskog“ i programerskog tima koji iza kulisa omogućuje implementaciju naprednih tehnologija, ali isto toga odgovara na sve promjene i izazove koje sam po sebi donosi terenski rad kada, primjerice, na Ultra Europe festivalu pokrivamo festival od 35.000 ljudi.“ dodaje Vlado Martinović, voditelj Odjela eWallet rješenja.

Osim što usporava proces naplate te organizatorima donosi logističke izazove, poput nabave i raspodjele bitno veće količine sitnog novca na daleko više lokacija, plaćanje gotovinom otvara mogućnost ljudske greške u radu s gotovinom, a organizatorima donosi i dodatne glavobolje kada je u pitanju predavanje poreznih i financijskih izvještaja.

Poluga za kvalitetu i daljnji rast

Velvet festival na Krku samo je jedan primjer kako moderna tehnologija može transformirati već dobro viđene formate evenata, pružajući posjetiteljima vrhunsko iskustvo. Suradnja je već  pokazala značajne rezultate, a očekuje se da će se ovaj trend nastaviti i u budućnosti. mStart cashless rješenja ključna su za daljnji rast i razvoj festivala, omogućujući organizatorima festivala poput Velveta kontinuirano podizanje uslužnih standarda i privlačenje sve većeg broja posjetitelja.

Za više informacija o cashless sustavu i platnim uslugama na raspolaganju je mStart ekspertni tim: prodaja@mstart.hr; www.mstart.hr; +3851 2372 100.

Sadržaj omogućio mStart

New Report

Close