Bez znanja o digitalnom poslovanju, svaki biznis postat će neodrživ

Autor: PD VL native tim , 28. listopad 2022. u 18:26
Foto: Sveučilište u Dubrovniku

Uz hrvatske znanstvenike u studiju sudjeluju znanstvenici iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke, Italije, Australije te niza drugih zemalja

Sva relevantna istraživanja i stručnjaci ističu kako je digitalizacija ključan i nužan čimbenik poslovnog uspjeha. Onaj tko koristeći digitalne tehnologije na vrijeme ne promijeni svoje poslovne modele i omogući nove mogućnosti stvaranja vrijednosti, teško će ostati konkurentan i ozbiljno dovodi u pitanje buduće poslovanje. Uz to, digitalne tehnologije jako su promijenile brzinu promjena u svijetu – one su danas brže nego ikada u povijesti. Svaka nova tehnologija još ih dodatno ubrzava, a tu je i ‘pandemijski efekt’ koji je samo dolio ‘ulje na vatru’. Ta brzina predstavlja velik problem ne samo poslovnjacima, nego i svim ostalim članovima i segmentima društva. Kako bi se uspješno nosili s tim promjenama, potrebno je svakodnevno upoznavati se s novim znanjima.

Problem je što su i mnoga Sveučilišta i škole izgubili korak, što formalni kurikulumi, nažalost, ne mogu pratiti. Ipak postoje obrazovne institucije koje ‘drže korak s vremenom’ i kontinuirano ulažu u kvalitetu nastavnih, znanstvenih, istraživačkih i ostalih aktivnosti. Jedno od njih je Sveučilište u Dubrovniku, koje osluškujući potrebe tržišta rada, ali i lokalne, regionalne i nacionalne zajednice, uvodi nove studijske programe. Jedan od njih je i poslijediplomski sveučilišni (doktorski) studij Poslovna ekonomija u digitalnom okruženju, za koji je nedavno raspisan natječaj za upis treće generacije studenata u akademskoj 2022./2023.

Riječ je o zajedničkom studiju s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Studij se izvodi na hrvatskom i engleskom jeziku, a u njegovom izvođenju, uz hrvatske znanstvenike, sudjeluju znanstvenici iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke, Italije, Australije te niza drugih zemalja. Uz ograničene upisne kvote, takav pristup jamči polaznicima individualan pristup vođenju kroz proces izrade doktorske disertacije te uz poštivanje najviših standarda znanstvene izvrsnosti. O kvaliteti nastavnog procesa govori i prosječna ocjena zadovoljstva polaznika od 4.8.

Foto: Sveučilište u Dubrovniku

Posebnost studija je i što će polaznici dobiti zajedničku diplomu dviju institucija. Pokretanjem upravo ovakvog studija Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku nastavio je razvoj obrazovnih programa u skladu s potrebama gospodarstva budućnosti.

Studij traje šest semestara (tri godine) i njegovim završetkom stječe se akademski naziv doktor znanosti iz područja društvenih znanosti, polja ekonomija. Kao i dosadašnjih godina studenti mogu birati između pet modula studija: Digitalno poslovanje, Međunarodno poslovanje, Marketing, Turizam i Menadžment.

Informacije o uvjetima za upis, prijavnoj dokumentaciji, postupku odabira, rokovima i školarini dostupni su u tekstu natječaja dostupnom na mrežnim stranicama Sveučilišta u Dubrovniku. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na adresi elektroničke pošte studija phd.epe@unidu.hr ili telefonom na broj +385 20 445 931.

Foto: Argira Kadrijaj Dushi, voditeljica Business Development-Procredit Bank, Priština, Kosovo, polaznica studija

Argira Kadrijaj Dushi: Ovo je jedna od najboljih odluka koje sam donijela i ispunjava moje profesionalne, akademske i osobne ciljeve

“Pohađanje doktorskog studija Poslovna ekonomija u digitalnom okruženju’.na Sveučilištu u Dubrovniku jedna je od najboljih odluka koje sam donijela i ispunjava moje profesionalne, akademske i osobne ciljeve. Koncepti naučeni u prvoj godini ovog programa poslovne ekonomije vrlo su primjenjivi ne samo u mojoj profesionalnoj karijeri nego i u svakodnevnom životu. Moduli, radionice i individualni zadaci intelektualno su poticajno okruženje. Ići dalje od onoga što je potrebno u predavanjima i raspravama, dijeleći najnovije istraživačke metodologije, te poticati kritičko razmišljanje poruke je profesora ovog programa. Iako se provodio online, pronicljive rasprave tijekom predavanja s profesorima i kolegama u programu napravile su intelektualni pomak za mene. Riječ je o jedinstvenom programu koji dokazuje da je ne samo ekonomija nego i obrazovanje u digitalnom okruženju izazovno, učinkovito i uspješno.

Foto: Ivana Ana Tomić, brand manager u Atlantic Grupi i studentica 2. godine doktorskog studija

Ivana Ana Tomić: Vrhunski profesori, genijalni gosti predavači, zanimljivi predmeti drugačiji od ostalih doktorskih studija ovog područja

Doktorski studij moja je dugogodišnja želja, tijekom diplomskog studija odlučila sam da moje obrazovanje sigurno neće završiti na tom nivou no isto tako sam tražila studij i nastavak koji će zadovoljiti upravo ono što tražim. Nakon završetka diplomskog studija počela sam se raspitivati o ovome, netom otvorenom studiju, razgovarala s tadašnjim polaznicima prve generacije o njihovim iskustvima, proučavala program i sadržaj studija te odlučila da je upravo to idealan izbor za mene. Najviše me zaintrigirala mogućnost odabira modula, sam izbor predmeta koji se dosta razlikuje od svih ostalih doktorskih studija te pogled u budućnost, odnosno digitalizacija jer osobno mislim da se digitalizacija događa na svim područjima i potrebno je i poželjno prikupiti nova znanja i nove poglede na “stare” stvari kako bi bili uspješna avangarda određenih područja.

Nakon završene prve godine doktorskog studija i više sam nego oduševljena njime. Kao još jednu od velikih prednosti studija navela bih i snažnu povezanost znanosti odnosno teorije i prakse, kako kroz sama predavanja tako i kroz projekte koje sami stvaramo. Svi profesori zaista su sjajni, izvori nepresušnog znanja kojima nikada nije problem odgovoriti na još jedno dodatno pitanje, a moja generacija ih stvarno ima mnogo. Uvijek su nam voljni pomoći u vezi bilo čega, uputiti nas na dodatne sadržaje i literature, diskutirati s nama tekuća zbivanja u svijetu što nam je jedan od najdražih načina učenja. Nažalost, zbog situacije s covidom cijelu prvu godinu studija proveli smo kroz online nastavu no profesori su se neprestano trudili stvoriti takvu atmosferu i okolinu da kada smo se prvi puta susreli uživo gotovo smo i zaboravili da smo godinu dana bili online.

Moja životna mantra je ona, vjerojatno svima dobro znana, “Čovjek uči dok je živ” i mislim da nikad ne znaš dovoljno da ne bi imao što novo naučiti. Što se tiče stečenih znanja na Studiju, već sada mogu sa sigurnošću reći kako nova znanja stvaraju nove poglede i nove načine razmišljanja, sigurna sam kako će ovaj studij dodatno obogatiti moju karijeru te pružiti nove mogućnosti. Jedan od glavnih razloga upisa samog studija bila je upravo ta, obogatiti praktična znanja teorijom i znanosti s tendencijom povezivanja istoga u daljnjoj karijeri.

Svakoj osobi željnoj novih znanja, spremnoj na prilagodbe brzim promjenama u svijetu te novim trendovima definitivno bih preporučila ovaj studij. Ukoliko tražite način kako ukomponirati znanja stečena u praksi, teoriju i znanost, ovaj studij definitivno je pravi izbor za vas. Vrhunski profesori, genijalni gosti predavači, zanimljivi predmeti drugačiji od ostalih doktorskih studija ovog područja, mogućnost samostalnog izbora modula u kojima se želite uže specijalizirati a uz sve to odlazak na predavanja u dva najljepša grada u Hrvatskoj definitivno su dodatni razlozi da se odlučite upravo za upis ovog studija.

Sadržaj omogućilo Sveučilište u Dubrovniku

New Report

Close