AI je trend koji ne usporava – saznajemo kako utječe na budućnost poslovanja kompanija

Autor: Poslovni.hr , 18. ožujak 2024. u 07:02

IBA Grupa jedan je od najvećih pružatelja IT usluga na području istočne Europe, s preko 30 godina iskustva.

Umjetna inteligencija bila je ključan trend u 2023. godini, koji je započeo lansiranjem Chat GPT-ja krajem 2022., a nastavio je vrlo brzom adaptacijom od strane cijelog društva. Taj trend nije usporio ni u ovoj godini, a generativni AI postao je fokus investicija većine kompanija, koje pokušavaju definirati što više primjena ove nove tehnologije. O ovoj tehnologiji koja mijenja svijet razgovarali smo s Milošem Surlom, direktorom hrvatske podružnice IBA Grupe.

IBA Grupa jedan je od najvećih pružatelja IT usluga na području istočne Europe, s preko 30 godina iskustva. Tijekom tog razdoblja stručnjaci iz IBA Grupe su se susreli s raznim trendovima iz tehnološkog svijeta i konstantno se prilagođavaju tržišnim promjenama te je zato AI sada jedno od najbitnijih područja razvoja njihovih kompetencija.

Umjetna inteligencija ne mijenja samo svakodnevno poslovanje, već fundamentalno mijenja način na koji gledamo budućnost radnih mjesta, proizvoda i radne učinkovitosti. Kako vi vidite razvoj generativnog AI-ja?

Zbog mogućnosti kompiliranja odgovora iz velikih baza podataka generativni AI odlično je rješenje za područja poput korisničke podrške, gdje je dokazano da stara tehnologija chatbotova jednostavno nije dorasla kompleksnijim upitima. Umjetna inteligencija tu donosi napredniju automatizaciju i mnogo konkretnije odgovore. Slična primjena je moguća i kod HR procesa, gdje AI može kompilirati odgovore na upite novih zaposlenika, olakšavajući onboarding.

Uz zadatke gdje služi kao sredstvo informiranja, generativni AI koristan je alat za analize sadržaja i podataka. Na primjer, AI vrlo učinkovito na temelju postojećih podataka o prodaji slaže projekcije za budućnost i izvrsno definira ključne faktore koje utječu na promjene u trendovima.

Znači li to da ljudi postepeno postaju višak u tim procesima? Hoće li se takav trend „zamjenjivanja ljudi“ proširiti i na ostala područja s rastom primjena AI-ja?

Iako AI alati mogu automatizirati određene zadatke koji su tradicionalno obavljali ljudi, često stvaraju nove prilike za profesionalce da se usredotoče na zadatke više razine koji zahtijevaju ljudsku prosudbu, kreativnost i empatiju – postoji mnogo zadataka i uloga gdje su te ljudske kvalitete i vještine nezamjenjive.

Na nama kao društvu je da odredimo koliki ćemo značaj dati umjetnoj inteligenciji – zbog toga u IBA Group držimo u centru razvoja te tehnologije i izrađujemo rješenja s etičkom stavkom. To se odnosi na to da su naša rješenja izrađena s human in the loop pristupom, uz koji se automatiziraju samo monotoni i nekreativni procesi. Na taj način kreativni i zahtjevniji procesi ostaju u rukama čovjeka uz inkrementalno uvođenje automatizacije.

Možemo li očekivati nastavak ovog brzog rasta AI-ja i investicija u tehnologiju?

Ulaganja u AI, kao i primjena AI rješenja sigurno neće stati, no ona će sigurno postati usmjerenija i konkretnija. Prolazi razdoblje testiranja terena oko umjetne inteligencije i kompanijama je jasnije koje procese mogu unaprijediti njenom primjenom. To vidimo i u novom EY survey-ju, po kojemu već 45 posto banaka ulaže u generativni AI s ciljem povećanja produktivnosti i smanjenja troškova poslovanja. Po istom izvješću čak 52 posto banaka koje trenutno ne ulažu u AI planiraju takve investicije zbog sličnih očekivanja, a planiraju ih i CEO-ovi u posljednjem PwC CEO surveyju.

Prema tom PwC izvješću, 70 posto CEO-ova vidi AI kao tehnologiju koja će unaprijediti kvalitetu poslovanja, podići konkurentnost industrije i omogućiti radnicima stjecanje novih vještina. No, također navode AI kao alat koji će koristiti ljudima u organizaciji, a ne kao disruptivnu tehnologiju koja će uništiti postojeće radne pozicije. Točnije, većina CEO-ova predviđa rast ukupnog broja zaposlenika u svojim kompanijama do kraja ove godine.

Kako IBA Group pomaže svojim klijentima u adaptaciji ovom zahtjevnom i dinamičnom tržištu?

Tržište trenutno nudi gotova rješenja za razvijanje korporativnih aplikacija koristeći generativni AI, posebice kroz NVIDIA Enterprise AI. Ovakvo sveobuhvatno rješenje, precizno dizajnirano i poduprto renomiranim tehnološkim divom, osigurava pouzdanost i kvalitetu izvedbe. U suštini, poduzeća imaju pristup sigurnom, spremnom rješenju za integraciju napredne generativne AI u svoje operacije, a sve pod pouzdanim nadzorom NVIDIA-e.

IBA Grupa uvijek je spremna pomoći klijentima u implementaciji AI rješenja i održavanju sigurnosti takvih aplikacija. Naš stručni tim ne samo da se ističe u zaštiti AI-a, već i u pružanju različitih drugih sigurnosnih usluga. To uključuje pomoć u sigurnom razvoju, testiranju ranjivosti, provjeri sigurnosnih rizika, obuci zaposlenika o sigurnosti i mnogim drugim aspektima sigurnosti.

New Report

Close