Smart Industry
Mobilna mreža

5G u Rittalu: Novi standard mobilne komunikacije pronašao je svoj put u proizvodnji

Rittal među prvima u svijetu primjenjuje rješenja za 5G mrežu. Najbolji primjer je nova Rittalova visoko automatizirana tvornica u kojoj se značajno povećala fleksibilnost i učinkovitost proizvodnih procesa.

Promo
12. listopad 2020. u 22:00
U novoj Rittalovoj tvornici u Haigeru više od 100 visokotehnoloških strojeva radi na proizvodnji

Poznata njemačka tvrtka Rittal ugradila je i pustila u pogon 5G mobilnu komunikacijsku mrežu. u stvarnom okruženju proizvodnog pogona vlastite tvornice u gradu Haiger, u Njemačkoj.

Novi 5G standard značajno je ubrzao i pojednostavio prijenos podataka, primjerice u usporedbi raspoloživih količina proizvoda s zaprimljenim narudžbama, te provedbi analitike preventivnog održavanja pogona

“Snažna 5G mobilna komunikacijska tehnologija omogućava nam još veće korištenje potencijala i prednosti digitalizacije naših proizvodnih procesa. Želimo biti na najvišoj razini kako bi povećali fleksibilnost i učinkovitost proizvodnje“, ističe Dejan Dokmanović, direktor regionalnog ureda Rittal Hrvatska.

Pomoću novog mobilnog komunikacijskog 5G standarda podaci se mogu obrađivati brzinom od 10 Gb/s, što je 100 puta brže od trenutačnog LTE standarda. Zato se 5G smatra tehnologijom budućnosti, što znači da se proizvodni procesi u industriji mogu kvalitetnije umrežavati i nadzirati, a time se u cijelosti koristi potencijal četvrte industrijske revolucije.

“Očekujemo da će veliki potencijal industrije 4.0, minimalna vremenska kašnjenja, sposobnost rada u stvarnom vremenu, povećana raspoloživost proizvodnje i visoka razina pouzdanosti osigurati visok nivo učinkovitosti proizvodnje u našoj tvornici jer koristimo 5G mrežu u procesima koji su kritični za proizvodnju i bitni za nadzor sustava tvornice”, pojašnjava g. Dokmanović.

Edge podatkovni centri u proizvodnji

Budućnost je ovdje! Sada je moguće prikupljati podatke koje stvaraju strojevi ili roboti i to brže nego ikada, u Edge podatkovnom centru vlastite proizvodnje koji analizira sustav tvornice pomoću umjetne inteligencije (AI).

Svi zahtjevi koji se postavljaju prema informatičkoj i telekomunikacijskoj opremi već su zadovoljeni u novoj Rittal tvornici u Haigeru, i to pomoću Rittal Edge podatkovnog centara temeljenim na AI-ju koji je namjenjen za brzu obradu i analizu podataka u stvarnom vremenu. Rittal Edge rješenje osvojilo je nagradu za inovaciju – Innovation Champions Award.

“Spremni smo za budućnost. Naš Edge podatkovni centar možemo ponuditi svim korisnicima koji na raspolaganju imaju odgovarajuće uređaje prilagođene industriji 4.0. Očekujemo da će 2020. godina biti prekretnica u implementaciji Edge infrastrukture za poduzeća i javnu upravu“, naglašava g. Dokmanović.

Industrija 4.0 u Haigeru

U novoj Rittalovoj tvornici u Haigeru više od 100 visokotehnoloških strojeva radi na proizvodnji oko 9000 kompaktnih ormarića i malih kućišta serije AX i KX dnevno na površini od 24000 m2 gdje se godišnje obrađuje oko 35000 t čelika.

Upravljački sustavi omogućavaju povezivanje strojeva i proizvodnih sustava kako bi se stvorila komunikacijska mreža prema standardima industrije 4.0. U tvornici je već sada u pogonu 20 autonomnih robota, a pakiranje, označavanje ili isporuka također su automatizirani.

Pomoću digitaliziranog sustava maksimalno je skraćeno vrijeme zastoja, dok se održavanja lakše i točnije planiraju unaprijed, a prekidi u sofisticiranom proizvodnom procesu u potpunosti su izbjegnuti.

Digitaliziracija osigurava dostupnost standardnog programa Rittala i dodatne opreme u Globalnom distribucijskom centru.

New Report

Close