Poslovna 2021.
Razotkrivanje

U godini ‘maskiranja’ pale su maske sa svih naših mana

Otkrili smo koliko znači inovativnost, kako kriza može biti i prilika, ali i da politika nema i ne može imati odgovor…
Vladimir Nišević
29. studeni 2020. u 22:02
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

I za sebe ostavljamo godinu nimalo sličnu ijednoj prije, barem ne kada su naši životi u pitanju. Godinu svjetskog preokreta i opasne pandemije koja nije donijela ništa dobroga, ali je iznjedrila kovanicu “novo normalno”, najavljujući da ćemo se 2021. probuditi u novom svijetu. Međutim, godina iza nas je, stavljajući ih nam na lica, skinula maske sa svih naših mana i ostavila ih svima vidljivima. Ali time nam je pružila i priliku za popravak. Doznali smo što digitalizacija zapravo znači i gdje bismo bili bez nje, otkrili da možemo živjeti bez puno stvari koje smo uzimali zdravo za gotovo poput ispijanja kave po kafićima ili beskonačnih šetnji po trgovačkim centrima. Iz nekog gotovo neobjašnjivog razloga otkrili smo i vrijednost toaletnog papira, brašna i kvasca.

Ali, otkrili smo i koliko su zapravo neke kompanije i sektori snažni, a drugi slabi. Otkrili smo koliko znači inovativnost u poslovanju, kako kriza može biti i prilika, ali i da politika nema i ne može imati odgovor na sve naše probleme, posebice one gospodarske.

Podsjetili smo se i što znači snažna država i odjednom su se svi, pa čak i oni najtvrdokorniji predstavnici liberalizma, okrenuli tražiti pomoć i čvrstinu od države.

U svjetlu svega toga, čitati Poslovnu 2021. – specijal koji je pred vam, trebalo bi biti posebno važno jer donosimo gotovo stotinu kolumni predstavnika poslovnog svijeta, politike i institucija kao i analize naših novinara koje bi trebale ponuditi odgovor na pitanje – imali li svjetla na kraju tunela? Štivo koje vam predstavljamo nije pesimistično koliko bi se možda na prvu očekivalo. I to je dobro. Jer prije bilo kakvog oporavka treba nam malo optimizma i vjere u bolje sutra. Zato mi je izuzetno drago da naši ugledni autori nisu podlegli kolektivnoj depresiji, koja snažno kao i korona uništava svijet, već su se okrenuli realitetu. Naglasivši da nam ipak slijede oporavak i rast. Kad-tad.

New Report

Close