Nove snage u osiguranju potraživanja u Marsh-u Hrvatska

Autor: Objava za medije , 19. siječanj 2022. u 08:54
FOTO: Press

Globalna ekspertiza na lokalnoj razini, uz lokalne poznavatelje tržišta i ovog produkta naša su prednost u odnosu na konkurenciju.

Imati specijaliziranog djelatnika ili više njih za svaku liniju osiguranja naš je cilj, jer upravo tako Marsh globalno funkcionira – kaže Iva Rogović Lekić, CEO Marsh Hrvatska, podružnice Marsh McLennan sa sjedištem u New Yorku (NYSE:MMC), najveće svjetske grupacije u upravljanju rizikom i savjetovanju.

Iznimno smo sretni da se Marshu Hrvatska u rujnu 2021. pridružio Edvard Ribarić, lider u osiguranju potraživanja te osoba s iznimnim iskustvom i znanjem za ovu vrstu osiguranja u Hrvatskoj – dodaje Iva.

Edvard Ribarić, Trade Credit Leader, i Iva Rogović Lekić, CEO Marsh Hrvatska

Nakon 20 godina karijere u osigurateljnom sektoru i to isključivo na produktu osiguranja potraživanja, Edvard je prešao u Marsh s ciljem da našim postojećim klijentima približi ovu vrstu osiguranja i sve njene benefite. Nismo mogli poželjeti većeg stručnjaka s većim iskustvom i znanjem, našim klijentima ovo je zaista dodana vrijednost – kaže Iva. Samim time što imamo osobu koja je zadužena isključivo za ovu vrstu osiguranja, razlikuje nas od drugih brokera na tržištu. Tim koji oko sebe Edvard stvara pozicionirat će Marsh i u regionalnom smislu jer su naši klijenti i korporacije koje djeluju u više država i jedino tako, uz specijalizirani tim, u mogućnosti smo klijentima pružiti potpunu uslugu, kako kod plasmana u osiguranje tako i kod administriranja šteta.

Što je osiguranje potraživanja?

Osiguranje potraživanja specifična je vrsta osiguranja – kaže Edvard Ribarić, Trade Credit Leader u Marsh Hrvatska, trenutno na žalost nedovoljno poznata i zastupljena u Hrvatskoj. Njome se osiguravaju potraživanja nastala temeljem prodaje roba ili usluga uz odgodu plaćanja te se odšteta isplaćuje vjerovniku u slučaju neplaćanja njegovog kupca. Rizik neplaćanja kupaca je sastavni dio tržišnog poslovanja, kaže Edvard.

Obzirom da potraživanja u prosjeku čine više od 50% imovine društva, rizik nenaplate  ne može biti prepušten slučaju i svaki dobar menadžer svjestan je tog rizika, baš se zato sve više i odlučuju na kupovinu ove vrste osiguranja, nadodaje Ribarić.

Bez obzira koliko dobro poznajete tržište na kojem poslujete i kupce s kojima poslujete, neplaćanja i stečajevi ostaju tržišna realnost.

U svakodnevnom poslovanju gubitak zbog nenaplaćenih potraživanja ima izniman utjecaj na cashflow, profitabilnost pa i kontinuitet poslovanja poduzeća.

Kako se poslovanje vašeg društva širi, tako se šire i rizici koji ga prate bilo na domaćem ili na inozemnom tržištu. Nelikvidnost vaših kupaca, stečajevi, ovrhe, politička situacija na inozemnim tržištima samo su neke od situacija koje mogu ozbiljno narušiti poslovanje i uzrokovati visoke financijske gubitke koje je teško prebroditi, nastavlja Edvard. Osiguranje potraživanja omogućuje poduzećima jasan, troškovno isplativ i fleksibilan način zaštite od neplaćanja.

Ovo je neizostavan  instrument risk managementa koji predstavlja drugu, objektivnu  i neovisnu procjenu rizika kupaca kao i  sustav ranog upozorenja u slučajevima kada kreditna sposobnost kupaca počinje padati, pa se tako na učinkovit i pravovremen način može upravljati rizicima neplaćanja, a u konačnici ako se dogodi neočekivani gubitak uslijed neplaćanja kupaca, osiguranje isplaćuje naknadu štete, štiteći na taj način imovinu i bilancu  osiguranika.

Koje su prednosti osiguranja potraživanja od prodaje roba i usluga?

Osiguranje potraživanja doprinosi boljem upravljanju rizicima i zaštiti od potencijalnih gubitaka, kaže Edvard. Ono daje neovisnu analizu i procjenu kupaca, omogućava bolje uvjete financiranja zbog poboljšane strukture osiguranih rizika, smanjuje rezervacije za nenaplativa potraživanja, omogućava lakšu naplatu potraživanja u slučaju neplaćanja kupaca i bolju likvidnost radi isplate šteta kod neuspješne naplate potraživanja.

Izuzetno je važno da gospodarstvenici prihvate da su i potraživanja imovina njihovog društva te je, kao i ostale oblike imovine, i njih poslovno razumno osigurati te to promatrati kao investiciju, a ne samo trošak, posebno imajući u vidu značajne dodane vrijednosti koje im osiguranje potraživanja pruža.

Zašto klijenti izabiru Marsh kao svog brokera u osiguranju potraživanja?

Globalna ekspertiza na lokalnoj razini, uz lokalne poznavatelje tržišta i ovog produkta naša su prednost u odnosu na konkurenciju. Uz Edvarda tu je još i regionalni tim, kao i tim kolega u uredu u Hrvatskoj koji je u svakom trenutku spreman odgovoriti na najkompleksnije upite. Zaista smo ponosni da smo jedini broker u Hrvatskoj koji ima specijalizirani tim koji se bavi samo ovom vrstom osiguranja, uz Edvarda kao frontmena tima i njegovo iznimno iskustvo, klijenti nam se obraćaju s velikim povjerenjem te smo uz druge vrste osiguranja u prethodnoj godini napravili veliki korak naprijed i u osiguranju potraživanja. I sigurni smo da je ovo samo početak – kaže Iva.

 

New Report

Close