Stephane Garelli na WinDaysima će proći izazove Godišnjaka svjetske konkurentnosti

Autor: Sponzorirani članak , 13. ožujak 2013. u 15:16
Stephane Garelli

Ovogodišnja WinDays konferencija će postaviti strateški okvir za napredak Hrvatske, kojeg će zajedno predstaviti gospodarstvenici, akademska zajednica i predstavnici vlasti, a rezultate će provjeriti krajem godine u Zagrebu.

Umag pod okupacijom robota, a priča se o četvrtoj industrijskoj revoluciji, o naprednom društvu i konkurentnom gospodarstvu? Glavna im je parola: Tehnologija. Poslovanje. Potakni uspjeh. Zapravo, stvari su vrlo jednostavne. Riječ je o Microsoftovoj 13. WinDays konferenciji, koja se održava od 22. do 26. travnja u Umagu. Ove godine su WinDaysi uzbudljiviji nego ikad prije. Osim već uobičajene podjele na tehnološki i poslovni dio konferencije, posjetitelji će moći uživati u brojnim drugim sadržajima u Umagu.

U tehnološkom programu posjetitelji su već navikli na standardno dobre predavače i vruće novosti iz svijeta tehnologije. Njima će se ove godine pridružiti i Hrvoje Benko, Hrvat koji radi u Microsoft Researchu te Paula Januszkiewcz, stručnjakinja za sigurnost. Mnogi će imati priliku i upoznati ključne Microsoftove tehnologije i proizvode od samoga početka te naučiti osnove iz područja drugačijih od onih kojima se standardno bave.

Poslovni dio konferencije će se baviti temama o podizanju konkurentnosti, stvaranju radnih mjesta i ubrzanom rastu domaćega gospodarstva. Kao misao vodilja u tome nametnula se četvrta industrijska revolucija i činjenica da tehnologija nezaustavljivo mijenja način promišljanja i poslovanja. Pritom ubrzani tehnološki razvoj stavlja fokus na automatizaciju procesa u proizvodnji te i na robote, ICT, nano tehnologiju, nove materijale, nove poslovne modele i slično koji zauzimaju sve važnija mjesta u tim procesima.

Broj robota u svijetu se svake godine povećava čak za 30 posto, a zbog toga se proizvodnja seli natrag u zapadne zemlje jer više nije u fokusu jeftina radnja snaga. Znanje i konkurentnost u znanju su ključ za današnje i buduće investicije. Ekonomski i tehnološki analitičari predviđaju da će do kraja 21. stoljeća upravo zbog automatizacije nestati 70 posto današnjih zanimanja. Najbolji stručnjaci iz pojedinih područja pokušat će na WinDaysima otkriti gdje je u svemu tome Hrvatska i kako da sami stvaramo proizvode visoke tehnološke vrijednosti, koji se mogu nametnuti i u Europi i svijetu.

U temama konferencije istaknut će se i nužna povezanost obrazovanja, vještina te istraživanja i razvoja (R&D-a) na konačan budući uspjeh nacije.

Ove godine će svoja iskustva o tome s domaćim poduzetnicima, političarima i akademicima podijeliti i najugledniji znanstvenici sa svjetskih sveučilišta i instituta. Jedan od njih je Stephane Garelli s International Institute for Management Development i profesor sveučilišta u Lausanni. Profesor Garelli predvodi tim koji stvara Godišnjak svjetske konkurentnosti, pa ćemo doznati zašto je Hrvatska 57. od 59 zemalja na listi Godišnjaka i što možemo učiniti da napredujemo na listi, koju koristi i Nacionalno vijeće za konkurentnost.

I s legendarnog MIT-a, jednog od najuspješnijih svjetskih tehničkih sveučilišta stiže profesorica Silvija Gradečak, koja će prenijeti iskustvo u razmjeni znanja između tehnologije i businessa, a s Karlsruhe Institute of Technology doći će Tamim Asfour, vodeći europski stručnjak za automatizaciju i robotiku te pokazati da se ono što naši poduzetnici često smatraju tek znanstvenom fantastikom već primjenjuje u svjetskoj industriji.

Predavačima u Umagu pridružit će se i Alar Kolk, prorektor na Tallinn University of Technology te će gostima prenijeti, između ostalog, kako vodeće estonsko tehničko sveučilište 50 posto svojih prihoda ostvaruje razvojem inovacija u suradnji s biznisom i koja je njihova uloga u razvoju gospodarstva. Uz preporuke za Hrvatsku, Kolk kao stručnjak u inovacijskoj izvrsnosti pojasnit će i zašto sveučilište ima svoj ured u Silicijskoj dolini.    

Svjetskim stručnjacima će se pridružiti najbolji hrvatski poduzetnici, predstavnici vlasti i akademici, kako bi se na jednom mjestu sastala intelektualna elita i dala odgovore na izazove s kojima se suočavaju hrvatsko i sva ostala gospodarstva u svijetu.

Najvažniji dan ovogodišnje WinDays konferencije je petak, kada će se postaviti strateški okvir za napredak Hrvatske, a rezultati tih zaključaka će se pratiti na daljnjim Microsoftovim konferencijama i događanjima. Da biste bili ukorak s tehnologijom i vremenom i prilagodili se svim promjenama koje se događaju i koje će se dogoditi, ne smijete propustiti priliku da na jednom mjestu i sami čujete što je nužno za budućnost poslovanja.

New Report

Close