FOTO: Pašmanski hand made proizvodi tražena su roba i na zagrebačkom tržištu

Autor: PD VL native tim , 16. prosinac 2021. u 22:01
Foto: Miljenko Hegedić

OPG Matulić već deset godina stvara poljoprivredne proizvode s dodanom vrijednosti

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Matulić s otoka Pašmana pokrenuli su prije desetak godine supružnici Krsto i Ana Matulić. Ovaj obiteljski biznis obuhvaća uzgoj maslina, smokva i čili papričica. Počeli su sa sto sadnica, a danas imaju preko 2000 sadnica raznih čili papričica svake godine.

˝Mi smo mali OPG, trenutno nas radi troje, imamo jedan hektar površine i ne prodajemo sirovinu, samo gotov proizvod. Uzgajamo čili, smokve, aloa veru, imamo puno samoniklog bilja. Suprug Krsto je zadužen za polje i začine, a ja za kozmetiku. Ova godina je bila vrlo izazovna i intenzivna. Kroz koronu smo uredili proizvodni pogon i malo više vremena posvetili online prodaji. Bilo je i noviteta. na tržište sam izbacila na tržište čak tri nova proizvoda: Sea Tail -kremu za ruke, Belle -pjenicu za lice i ljetni hit Lady sunshine. Krsto je napravio super čokoladu s acetom od smokve i maraške i maslinovim uljem˝, započela je priču Ana Matulić.

S online prodajom startali su prije godinu i pol, i kako ističe Matulić, vrlo su zadovoljni s rezultatima i prodajom, a posebice u blagdansko vrijeme. U njihovoj trgovini na Pašmanu mogu se kupiti isključivo njihovi proizvodi, od ljutih umaka, aromatiziranih soli, ulja i aceta od smokve, do kozmetike bazirane na maslinovom ulju i po novom čokolade. U početcima glavninu proizvoda kupovali su stranci, a danas je sve više domaćih kupaca koji ih obilaze i kupuju kako za poklone drugima, tako i za sebe. Od proizvoda najprodavaniji i najtraženiji su Pašman Libre aceto od smokve i krema za lice Immortelle.

In i tijekom sezone

Proizvodi OPG-a Matulić nosici su oznake Hrvatski otočni proizvod, tri su puta dobili su nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, a dobili su i Superior taste award za Pašmanero 2017.godine, i za Pašman libre aceto od smokve 2018.godine te su tada bili prvi mali domaći proizvođač s tom nagradom.

International taste Award u Italiji 2020. godine dobili su za Pašman Libre zlato i srebro za Pašmanero i vinski ocat. Zadnja nagrada za ovaj OPG bila je Great Taste Award, naime, dobili su čak tri zvjezdice u Engleskoj za Pašman Libre. Od preko 14.000 prijavljenih proizvoda, samo ih je 211 dobilo tri zvjezdice. Na police trgovačkih lanaca ne ciljaju, kako kažu, više vole male delikatesne i specijalizirane trgovine, primjerice Gligora ima njihove proizvode po svojim većim dućanima u Zagrebu, Zadru i Kolanu, a tijekom sezone su prisutni u nizu malih trgovina na obali i otocima – od Dugog otoka, Visa do Korčule, Hvara i Brača.

˝Kod nas na Pašmanu dosta restorana uzima naše ljute umake Pašmanero i Pašman Libre aceto od smokve. U ugostiteljskim obrtima smo zastupljeni na Murteru, Korčuli, Dubrovniku, Zadru, zadnje u Zagrebu u novom restoranu Al Dente u Bogovićevoj ulici. Zapravo često nas netko zove iz raznih restorana i pita za ponudu. Međutim, budući da ne prodajemo naše začine u većim pakiranjima od onih koji su dostupni na webu,pa to bude problem za većinu ugostitelja. Neki se ipak odluče i generalno budu zadovoljni. Klasične suradnje s hotelima nemaju, no nekolicina ih uzima naše proizvode za suvenirnicu, a neki samo povremeno za poklone za vip goste. Jedna od najdužih suradnja je sa Adriatic Sailing Charterom, koji uzima naše poklon pakete za goste na svojim luksuznim jahtama˝, kaže Matulić.

Pogon u kući

Za začine većinu sirovina sami proizvode, smokve otkupljuju od lokalnog stanovništva na Pašmanu, a kada je u pitanju proizvodnja kozmetike surađuju i s drugim OPG-ovima od kojih nabavljaju hidrolate, eterična ulja, pčelinji vosak. Proizvodnja je smještena u sklopu njihove obiteljske kuće u prizemlju, kako nam objašnjava Matulić, to je gospodarsko stambeni prostor, a proizvidni pogon prostire se na oko 40 kvadrata.

˝Na razvoju proizvoda radimo sami, ali uvijek se educiramo i nastojimo napredovati. Pratimo trendove i što je novo na tržištu, trudimo se biti u korak s vremenom i uvijek raditi na kvaliteti. Želimo nastaviti lagano rasti te kao i do sada održavati kvalitetu naših proizvoda. Uvijek nam je kupac na prvom mjestu. Kroz ovih deset godina smo se izbrendirali i kupci očekuju taj nivo kvalitete. Želimo se i dalje razvijati, učiti nove stvari, raditi na novim recepturama i uživati u svakom trenutku˝, poručila je za kraj Matulić.

New Report

Close