Zeleno gospodarstvo
Međunarodno priznanje

Zeleni certifikat pozicionira ih kao destinaciju koja primarno brine o okolišu, što će dovesti do većeg broja turista

Zagrebačka županija je među najvećim svjetskim destinacijama s Green Destinations certifikatom koji joj ‘otvara vrata’ investitora koji cijene održivost.

Borivoje Dokler
27. ožujak 2024. u 22:00
Foto: Josip Škof

Zagrebačka županija dobitnik je brončanog Green Destinations certifikata, najvišeg standarda održivosti za destinacije u Hrvatskoj.

Ovaj certifikat označava Zagrebačku županiju kao certificiranu održivu destinaciju, što je rezultat dugogodišnjeg predanog rada Turističke zajednice Zagrebačke županije prema održivom turizmu, očuvanju okoliša, društvenih i kulturnih vrijednosti.

Rezultat zajedničkog rada
“Ovo je velika čast za nas. Brončani Green Destinations certifikat kruna je našoj predanosti uspostavljanja održivog turizma. Zagrebačka županija nije samo destinacija za odmor, već je i primjer kako se briga o okolišu uspješno može uklopiti s turističkom ponudom. Naša županija, među većima po površini u Republici Hrvatskoj, bilježi neprekidan rast broja noćenja i posjetitelja.

Osim bogate ponude u eno i gastro segmentu, Zagrebačka županija se ponosi svojom povezanošću s lokalnom zajednicom. Njezina blizina glavnom gradu Zagrebu čini odmor nikad bližim i održivijim. Ovaj certifikat rezultat je zajedničkog rada i suradnje svih sudionika u turizmu Zagrebačke županije.

Za postizanje održivosti i transformacije važno je uključiti sve, kako bismo zajedno promišljali, rasli i razvijali se uz neizostavnu brigu o očuvanju okoliša koji nas okružuje”, istaknula je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović i nadodala kako su morali ispuniti niz zahtjevnih kriterija koji se temelje na globalnim standardima održivog turizma.

Spomenutih kriterija je čak 84 i obuhvaćaju četiri različite sastavnice održivog razvoja; društvenu komponentu, zaštitu okoliša, socioekonomsku održivost i segment kulture. Sveobuhvatnost ovog certifikata čini ga jedinstvenim na turističkom globalnom tržištu globalno, a dodatan poticaj svemu je i činjenica da organizaciju Green Destinations podržava Svjetska turistička organizacija i Globalno vijeće za održivi turizam.

Jedini s Horizon projektom
“Kako bi zadovoljili sve zahtjeve za osvajanje Green Destinations certifikata, trebali smo zadovoljiti održive prakse u smještajnim kapacitetima, promicanju lokalne kulture i običaja, edukaciju gostiju o zaštiti okoliša te smanjenju negativnog utjecaja turizma na okoliš. Moram istaknuti kako je za nas proces certificiranja završio za manje od godinu dana, a obično traje i do nekoliko godina.

Razlog tome je odlična suradnja svih dionika u turističkom sektoru Zagrebačke županije koji su ne samo prepoznali važnost ovog certificiranja, već održivosti općenito”, ističe Ivana Alilović i otkriva kako je najveći izazov bio uskladiti mnogobrojne aktere turističke djelatnosti u regiji kako bi se postigao zajednički cilj. No, gledano s druge strane, to je na koncu bila i naša najveća prednost, naglašava Ivan Alilović.

“Implementacija novih održivih praksi u postojeće turističke procese zahtijevalo je prvenstveno vrijeme, a zatim i edukaciju, promjenu navika i ulaganje. I to ne staje s ovim certifikatom koji je zapravo tek svojevrsni početak još snažnijeg zamaha u održivosti naše destinacije. Ovo smatramo tek jednim od koraka jer je naše strateško opredjeljenje upravo ono održivo. Zahtijevat će to i dodatna financijska sredstva, ali i u tom pogledu se trudimo, usudim se reći – više od ostalih.

Mi smo jedina turistička zajednica s Horizon projektom. Europski fondovi ne mogu ponuditi rješenja za sve izazove s kojima se suočavamo, ali osobno mogu reći da puno pomažu na putu održivosti. Idući korak nam je dodatno poticanje privatnih ulaganja u segmentu održivog turizma i održivih turističkih proizvoda. Na tom području Zagrebačka županija uvijek nastoji pomoći sufinanciranjem određenih komponenata razvoja”, kaže Ivana Alilović.

Važnost edukacije
Ponukani upravo ovim certifikatom, tijekom samog procesa, u suradnji s Veleučilištem Velika Gorica TZ Zagrebačke županije pokrenula je i program cjeloživotnog obrazovanja iz područja održivog upravljanja turističkom destinacijom. Kako je namijenjen svim akterima u turizmu regije, ali i šire, vjeruju da će kroz vrijeme zaživjeti kao imperativna edukacija u ovome području. Što se tiče benefita certifikata za Županiju, Ivana Alilović ističe da on otvara vrata svjesnijih turista i investitora koji cijene održivost.

“Ovaj certifikat će nam pomoći u pozicioniranju Zagrebačke županije kao destinacije koja prvenstveno brine o okolišu, ali i svim drugim segmentima održivosti, što će zasigurno rezultirati povećanim brojem posjetitelja. Green Destinations certifikat stavio nas je kartu svjetskih održivih destinacija, a samo u Hrvatskoj možemo reći da smo najveća certificirana županija. Uz to, županija će dobiti pristup globalnoj mreži destinacija koje promiču održivi turizam, što će prirodno potaknuti suradnju i razmjenu iskustava”, smatra direktorica TZ Zagrebačke županije.

Kako su i mnogobrojne druge destinacije u Hrvatskoj krenule putem održivosti, iz TZ Zagrebačke županije poručuju da će sa zadovoljstvom podijeliti svoje iskustvo i znanje u dobivanju Green Destinations certifikata. Kažu da nisu još primili konkretne upite, ali smatraju da je važno dijeliti najbolje prakse kako bismo svi zajedno doprinijeli razvoju održivog turizma u Hrvatskoj.

“Održivost je uostalom nacionalna, europska, a na koncu i globalna priča koja kreće od lokalne razine. Zaista bi mi bilo drago pomoći drugim kolegama te ih uostalom i ohrabriti da krenu u proces certificiranja te naprave prvi korak prema održivom turizmu svojih destinacija”, kaže Ivana Alilović koju smo upitali i koji su njihovi daljnji planovi vezani za održivi razvoj.

84

zahtjevnih kriterija koji se temelje na globalnim standardima održivog turizma morala je ispuniti Zagrebačka županija

“Održivost je strateška odluka i pred nama je jako puno posla. Istaknula bih da je uz smanjenje ugljičnog otiska, poticanje korištenja ekološki prihvatljivih prijevoznih sredstava, promociju lokalnih proizvoda i usluga te kontinuiranu edukaciju stanovništva o važnosti očuvanja okoliša, izrazito važno poticanje obnovljivih izvora energije i prilagodba na klimatske promjene.

Želimo biti lideri u održivosti u regiji te pružiti primjer drugima. Također, planiramo nastaviti suradnju s lokalnim zajednicama, organizacijama i institucijama kako bismo zajedno stvorili još održivije okruženje za život i turizam. Mi održivost živimo svaki dan. Kako često volim reći, turizam mora biti održiv, ili ga nema”, zaključuje Ivana Alilović.

Prisutan u 25 država
Green Destinations Award & Certification program potiče gradove, županije, regije i zaštićena područja da promiču odgovorno upravljanje destinacijama na kontinuiranoj i održivoj osnovi te potiče sektor turizma na implementaciju ekoloških praksi. Sudjelujuće destinacije uključuju se u sustav upravljanja održivošću, s neovisnom provjerom performansi i napretka svakih dvije do tri godine, uz preporuke za poboljšanja.

Uz podršku regionalnih partnera i predstavnika, više od 120 destinacija u 25 zemalja već je primilo nagrade i certifikate. Green Destinations Certification je akreditiran od 2018. godine od strane Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC).

New Report

Close