Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Zaustavit će se trend drastičnog rasta cijena nekretnina

Do pucanja balona kojeg neki priželjkuju nije izvjesno da će doći, jer situacija nije usporediva s 2009. Godinom.

Boro Vujović
15. prosinac 2022. u 22:00
Boro Vujović/PD

Svake je godine izazovno predvidjeti što nas očekuje naredne, uvijek se nadamo bolje poslovne godine, ali ovog puta uistinu je izazovnije nego ikad.

Puno je čimbenika koji mogu i koji će utjecati na situaciju, s našeg aspekta najvažniju, a to je tržište nekretnina.

Dio kolega i prodavatelja prognozira svjetlu budućnost i novo sunce koje će zasjati ulaskom u euro i Schengen, kao poticaj za nove kupce i daljnji rast cijena nekretnina. Ne dijelim u potpunosti njihov optimizam, jer smo 2013. godine ušli u EU, pa se ništa s cijenama nije dogodilo, jer je kriza imala značajniji utjecaj od ulaska u Uniju. Slična je situacija i danas. Puno je značajnije kako će se energetska kriza prije svega odraziti na Njemačku, Austriju i Sloveniju, jer su iz tih država većinom kupci na našoj obali, a njihovo “povlačenja kočnice” za kupnju ima puno veći utjecaj od ulaska u eurozonu.

S druge strane, imamo inflaciju koja je zadnjih godinu dana glavni pokretač rasta cijena, što zbog rasta ulaznih troškova koje imaju investitori, što zbog velike potražnje za nekretnina kao jednim od tradicionalnih načina kako sačuvati vrijednost novca u inflaciji. Cijene nekretnina su u 2022. ovoj godini više ili manje pratile inflaciju i rasle u skladu s njom.

Na tržište će utjecati i kamatne stope na stambene kredite čiji je rast već počeo i možemo očekivati njegov nastavak. Po nekim izračunima rast kamate za jedan posto znači manju kupovnu moć kupca za 11%, što se mora odraziti cijene nekretnina. Gledamo li naše tržište – 40% kupaca kupuje kreditom, a to je značajna brojka. S druge strane, najavljuje se rast kamata na štednju, što će zaustaviti odljev novca sa štednih računa u nekretnine.

Zbog svih tih razloga očekujemo stabilizaciju cijena i zaustavljanje trenda dramatičnog rasta koji je bio dominantan u 2022. godini te smanjenje prometa i pad broja transakcija koji se već osjeća na tržištu.

Do “pucanja balona” koji neki priželjkuju nije izvjesno da će doći, jer situacija nije usporediva s 2009. godinom. Moguća je korekcija cijena za dio nekretnina čija je cijena u ovom trenutku precijenjena s obzirom na veliku potražnju, a malu ponudu.

New Report

Close