Organizacija posla od kuće
Jednostavan način

Zaposlite se preuređenjem radno-životnoga prostora, idealno je vrijeme za napraviti dobar razmještaj za veću funkcionalnost

Ova nova situacija natjerala nas je da budemo kreativniji. Većina stvari koje imamo kod kuće mogu imati više funkcija, otkriva dizajnerica interijera Mirjana Mikulec.

Marta Duić
15. travanj 2020. u 22:00
Ako niste sretnik koji ima zasebnu prostoriju kojoj ćete namijeniti ured, radni kutak možete stvoriti u gotovo bilo kojoj drugoj prostoriji/Darko Mihalić

Dizajnerica interijera Mirjana Mikulec donosi savjete kako u ovo vrijeme izolacije kada se preporučuje ostanak u našim domovima napraviti male izmjene u svom domu, promijeniti prostor brzo i lako na principu uradi sam.

“Prostor u kojem živimo u ovim vremenima uistinu može pomoći da vrijeme što prije prođe, a da budemo korisni. Za početak vjerujem da su svi napravili proljetno čišćenje, to je prvi korak od kojeg sve kreće. Sad je idealno vrijeme za napraviti bolju organizaciju za koju se nikad nema vremena, a bitno doprinosi funkcionalnosti”, objašnjava Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera.

Mali trikovi

Idući korak koji Mikulec navodi je osvježenje zidova. Kako kaže, nova boja unosi potpuno drugačiji dojam u prostor, a nakon ovih događanja mislim da nam svima dobro dođe osvježenje.

“Još jedan vrlo jednostavan način da unesete promjenu u svoj dom je razmještaj namještaja, slika te izrada uporabnih predmeta i ukrasa za koje također nikad nemamo vremena. I na kraju, svi sretnici koji imaju vrt, ali i mi s manjim balkonima možemo posaditi začinsko bilje i povrće i uživati uskoro u plodovima koji dolaze”, ističe Mikulec.

Dizajnerica napominje kako nas ova izolacija može potaknuti i na male promjene u vlastitom domu pa ćete se odvažiti na novu boju zida, obojati stari namještaj ili napokon objesiti slike na zidu koje već mjesecima planirate.

Otkrila je i trikove u uređenju koje možete napraviti sami, a da ne zahtijevaju pomoć stručnjaka. Kako kaže, ako je u pitanju stiliziranje interijera, već samim razmještajem namještaja ili promjenom dekora poput tepiha i zastora možete dobiti potpuno drugačiji dojam u vlastitom domu.

“Što se tiče nekih zahtjevnijih poslova, priznajem da nemam previše iskustva no neke osnovne stvari znam – kako obojati zid, pripremiti drvenu podlogu za bojanje, zamijeniti kukice na drvenim elementima, kako koristiti čekić i na primjer objesiti slike na zid ili kako zašiti gumb i jastučićima dati novi izgled… Ako ste odvažniji, možete i ‘pokrpati’ rupe na zidu uz pomoć malo glet mase. Danas možete naći već gotove mješavine, tako da vam je i tu posao olakšan”, otkriva Mikulec.

Kaže kako je najbolje krenuti s promjenama u dnevnoj zoni, prostoru u kojem najviše boravite. Napominje kako je ključno prvo sve raščistiti i organizirati po kategorijama, tada ćete i vidjeti što vam sve zaista treba. Ponudila je i nekoliko jednostavnih uradi sam savjeta za uređenje ureda u kući, kako kaže, to je jedno od čestih pitanja koje dobiva u posljednje vrijeme.

“Ova nova situacija sigurno nas je natjerala da budemo kreativniji. Ako niste sretnik koji ima zasebnu prostoriju kojoj ćete namijeniti ured, radni kutak možete stvoriti u gotovo bilo kojoj drugoj prostoriji gdje se ukaže slobodnih par kvadrata – kutak u dnevnoj sobi, kuhinjski šank ili stol u blagovaonici – sve to možete biti vaš novi kućni ured”, ističe Mikulec.

Uz funkcionalnost uvijek ide i estetika, kako kaže Mikulec, to su dvije jednako važne komponente u osmišljavanju radnog prostora, pa prvo odredite koliko vam prostora zaista treba i koje alate u svakodnevnom poslu zaista koristite.

“Može vam poslužiti čak i stol za šminkanje ako imate dovoljno mjesta za laptop. Pospremite sitnice koje vam sada neće trebati i organizirajte novu radnu plohu. Uvijek bih preporučila plutenu ili magnetnu ploču iznad stola za sve podsjetnike, rasporede i slično, jednu biljku, dragu sliku ili citat koji će vas motivirati, a sve to je zapravo lako pomično i može ići s vama u onaj dio stana gdje je najveći mir”, savjetuje Mikulec.

Mikulec objašnjava i kako većina stvari koje imamo kod kuće mogu imati više funkcija. Tako na promjer poličar za knjige može biti i pregrada u prostoru, a ponekad poprimi i ulogu spremnika ili klupe u hodniku.

“Bezbroj je mogućnosti. Osim toga, uvijek je dobro koristiti i ogledala u interijeru, ona će povećati svaki prostor i dati mu više svjetlosti. Stari drveni prozori i škure mogu biti vrlo efektna dekoracija ili okvir nekoj slici.

Zidne vješalice mogu se vrlo lako napraviti od raznih stvari u domu. Sjenila za lampe također su element koji možete sami izrađivati. Najjednostavnija stvar zapravo za svaku prostoriju je uređenje zidova, posebno ako pričamo o dječjim sobama.

Pomoću raznih motiva izrezanih iz folija ili kartona, i oni kojima likovni nikad nije bio drag, mogu postići da zidovi dječje sobe budu kao iz bajke. Samo je važna volja i dobra ideja. Kod nas doma uvijek ima nešto alata i materijala jer nikada ne znamo kada će nam nešto trebati, no u ovakvim situacijama uvijek predlažem reciklažu.

Možda daska starog stola može poslužiti kao nova polica, a stari tanjuri će uz malo boje postati zanimljiva instalacija u kuhinji… Uvijek kažem da se treba organizirati i razmišljati van okvira, osim toga – pitajte druge članove obitelji ili prijatelje što imaju na raspolaganju. Sigurna sam da svatko od nas ima neke stvari koje mu samo skupljaju prašinu, a nekome drugome bi dobro došlo”, ističe Mikulec.

‘Projekti su mi spas’

Otkrila nam je i kako kod nje funkcionira rad od kuće i istaknula kako je podjela posla tijekom dana ključna, baš kao i rad na sebi.

“Budući da sam sada više doma, nastavila sam s učenjem francuskog putem online programa, a istražujem i o blagodatima biljaka. Suprug i ja razmišljamo o tome da napokon uredimo kuću na selu, pa tražim inspiraciju za uređenje. Svi se snalazimo kako najbolje znamo.

Prilično je izazovno vrijeme u kojem smo se našli i mislim da se svi snalazimo kako najbolje znamo. Kod nas dosade nema jer uz obiteljske obaveze, posao ide dalje – samo smo se malo prilagodili novim uvjetima. Sretna sam što imam sjajan tim arhitekata, kao i produkcijski tim, koji zna svoj posao. Priprema se radi od doma, svakodnevno smo na telefonu ili imamo sastanke na Zoomu.

Sreća pa smo većinu toga snimili za novu sezonu InDizajna prije nego je krenula karantena, a i emitiranje smo pomaknuli zbog nastale situacije tako da možemo normalno funkcionirati. Svi smo se digitalizirali pa smo uveli i online nastavu u našoj školi za dizajn interijera.

Svijet se mijenja, tako i mi. Kćeri prate nastavu online, a suprug i ja smo podijelili dio stana za odrađivanje poslova koje možemo riješiti putem interneta. Moram priznati da se veselim vratiti svojem uobičajenom radnom tempu jer se tada osjećam produktivnije. Ipak, projekti ne čekaju, i dalje se radi na nacrtima i idejama tako da mi je to spas u ovim trenucima˝, poručuje Mirjana Mikulec.

New Report

Close