Svijet novca
sekundarno tržište

Kovanice s Pelješkim mostom prodaju se na Njuškalu za vrtoglave iznose

Vrtoglave cijene koje ova kovanica postiže na oglasniku svojevrsni je nastavak golemog interesa čim je taj numizmatički primjerak pušten u prodaju.

Poslovni dnevnik
26. kolovoz 2022. u 07:00
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Prigodne kovanice Hrvatske narodne banke (HNB) kojima je obilježeno otvaranje Pelješkog mosta dostižu vrlo visoke cijene na “sekundarnom tržištu”.

Prema podacima iz pretrage internetskog oglasnika Njuškalo, zaključno sa 17. kolovozom jedna kovanica nominalne vrijednosti 25 kuna dostiže traženu cijenu i od 900 kuna.

Vrtoglave cijene koje ova kovanica postiže na oglasniku svojevrsni je nastavak golemog interesa čim je taj numizmatički primjerak pušten u prodaju.

Podsjetimo, prigodne kovanice s motivom Pelješkog mosta iskovane su u Hrvatskom novčarskom zavodu (HNZ) u seriji od 30.000 komada, a napravljene su od slitine bakra, aluminija i nikla. HNB je objavila početak prodaje 26. srpnja, a već sutradan je objavila da zbog velikog interesa građana kovanicu više nije moguće nabaviti u središnjoj banci niti je naručiti putem e-pošte.

Poručili su da će preostalih 6000 kovanica građani moći kupiti od 8. kolovoza u poslovnicama Zagrebačke, Privredne, Raiffeisenbank i Partner banke. I prodaju u bankama obilježili su golemi redovi ispred poslovnica.

Numizmatički stručnjaci u medijskim izjavama ističu kako je nekoliko razloga za takav interes. Prvi je što se radi o zadnjoj kovanici kune i posljednjoj koju kuje HNZ, drugi je izdanje u maloj tiraži, a treći je interesantan i atraktivan motiv.

New Report

Close