Organizacija posla od kuće
Prihvatili nužnost

Videopozivima i virtualnim sastancima iz dnevnog boravka nadziru da opskrba ni u jednom trenu ne bude ugrožena

Zaposlenici trgovačkih lanaca, koji to mogu, pozdravili su novi model rada, a tvrtke su poduzele maksimalne mjere zaštite onima koji moraju ostati na ‘terenu’.

Marta Duić
19. ožujak 2020. u 22:00
Ikea, Metro, dm, Lidl neki su od trgovačkih lanaca koji su proveli sve nužne higijenske i preventivne korake ne bi li zaštitili zaposlenike, naravno i kupce

Model rada od kuće primorene su prihvatiti gotovo sve kompanije stoga smo odlučili pitati neke od trgovačkih lanaca i lanaca drogerija kako to kod njih funkcionira, koji problemi ih muče i koliko i kako su zaštitili svoje zaposlenike koji i dalje rade u trgovinama.

Doznali smo i kako su se pripremali za rad od kuće, koliko je za neke trajala prilagodba te kako su zaposlenici prihvatili novu organizaciju poslovanja.

Ana Fostač-Krilčić, prokuristica i voditeljica ljudskih resursa dm-drogerie markt Hrvatska ističe kako im je sigurnost kupaca i djelatnika na prvom mjestu zbog čega su poduzeli sve preventivne mjere kako bi osigurali najvišu razinu sigurnosti u svojim prodavaonicama i u upravno distributivnom centru dm-a.

“Djelatnike smo obavijestili o načinima prevencije širenja virusa te smo im osigurali potrebnu opremu kako bi te mjere primijenili na radnom mjestu. Blagajnice i blagajnici dm-a koriste gelove za dezinfekciju ruku nakon kontakta s novcem te su im na raspolaganju zaštitne rukavice. Tijekom dana djelatnici dezinficiraju blagajne i prodajni prostor, kao i prostorije za prijem robe.

Kao dodatnu mjeru zaštite zdravlja djelatnika i kupaca, odgodili smo promotivne aktivnosti u prodavaonicama te smo s polica svih prodavaonica uklonili testere. U sve prodavaonice postavili smo plakate s uputama za ispravnu higijenu ruku, upute i mjere opreza Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) kao i trake koje osiguravaju održavanje preporučenog razmaka na blagajnama”, kaže Fostač – Krilčić.

Preraspodjela posla

Djelatnici dm-a imaju mogućnost rada od kuće, na što su dobro reagirali, posebno trudnice i djelatnici koji imaju djecu ili se pak brinu o starijim ukućanima.

“Veliki broj djelatnika upravne zgrade dm-a već radi od kuće, a članovi Uprave i voditelji resora dm-a i dalje pružaju podršku našim djelatnicima iz centrale u Zagrebu. Sve neodgodive sastanke organiziramo i održavamo putem programa Skypea i Microsoft Teams, a do daljnjega su odgođena i sva interna događanja poput edukacija i volontiranja te smo djelatnike uputili da izbjegavaju korištenje zajedničkih prostorija”, ističe Fostač- Krilčić.

Kako bi osigurali nesmetano poslovanje i uspješno odgovorili na povećanu potražnju za pojedinim proizvodima, napravili su i preraspodjelu poslova u distributivnom centru te djelatnici koji rade u centrali pomažu kolegama u skladištu na etiketiranju robe i drugim zadacima, a u slučaju potrebe isto planiraju napraviti i u prodavaonicama dm-a.

“Naravno, svakodnevno pratimo razvoj situacije kako bismo osigurali nesmetano poslovanje uz najvišu razinu sigurnosti djelatnika, kupaca i proizvoda te ćemo nastaviti postupati u skladu s mjerama nadležnih institucija”, napominje Fostač-Krilčić.

Na vrijeme zatvorili igraonicu

Uz standardne mjere predostrožnosti, robna kuća Ikea već ima i tim za krizne situacije, a povećali su i zalihe sredstava za čišćenje i dispenzera gela za dezinfekciju te učestalost čišćenja na svim odjelima dok se radilo.

Naime, Ikea Hrvatska ne radi od četvrtka. Do tada su dezinfekciju na blagajnama provodili svaka dva sata, a kupcima su osigurali dovoljno prostora da bi bili na traženoj ili većoj udaljenosti od drugih kupaca te su identificirali i grupe u robnim kućama kojima su već podijelili zaštitne rukavice.

Kao dodatna mjera i  u skladu s odlukama nadležnih tijela od prošlog petka privremeno su zatvorili nadziranu dječju igraonicu u toj robnoj kući, ali u svim ostalim robnim kućama unutar Ikea Jugoistočna Europa.

“U Ikea Jugoistočna Europa, čiji je dio i Ikea Hrvatska, nema slučajeva zaraze među našim zaposlenicima. Nekoliko zaposlenika trenutačno je u izolaciji jer su nedavno boravili u nekoj od pogođenih regija. Nastojimo nastaviti poslovanje, koliko god je to moguće u ovoj situaciji. Kao preventivnu mjeru, a osiguravajući kontinuitet poslovanja, zaposlenicima smo omogućili rad od kuće, kad god i gdje god je to moguće”, poručili su iz Ikea Hrvatska.

Od  utorka i dio zaposlenika koji rade u uredima upravne zgrade i dio zaposlenika koji rade u uredima logističko-distributivnih centara Lidla Hrvatska radi od kuće.

“Pažljivo pratimo razvoj situacije s koronavirusom, te ćemo ostale odluke donositi u skladu s preporukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite i HZJZ. Redovito informiramo svoje zaposlenike o higijenskim propisima i brinemo da se oni pažljivo poštuju.

Shodno tome, posebno pazimo na dostupnost higijenskih sredstava kao što su: jednokratne rukavice, dezinfekcijska sredstva, dezinfekcijski sapun i ubrusi za brisanje u svim prostorijama trgovine te u sanitarnim čvorovima za kupce i djelatnike. Također smo izdali upute za našu prodajnu mrežu pa je tako svaka trgovina na vidljiva mjesta postavila oznake upozorenja kojima se apelira na korištenje jednokratnih rukavica i hvataljki pri uzimanju pekarskih proizvoda, održavanje minimalno razmaka na blagajnama te na odgovorno ponašanje kupaca”, kažu iz Lidla Hrvatska.

Preventiva još od veljače

I iz Metroa ističu kako su poduzeli niz preventivnih mjera kako bi postigli visoku razinu sigurnosti u svim svojim centrima, skladištima te prostorijama u kojima borave zaposlenici, a oni su detaljno informirani o potrebnim higijenskim i preventivnim mjerama te se pozorno prati njihova implementacija u svim centrima.

“S prvim preventivnim mjerama krenuo se krajem veljače, kada smo započeli s internim higijenskim preporukama i postavljanjem dezinfekcijskih sredstva u radnim prostorijama te toaletima. Ubrzo nakon krenuli smo i s intenzivnijom dezinfekcijom centara i skladišta te frekventnih mjesta u radnim prostorijama i toaletima. Jedna od mjera koju smo uveli početkom ovoga tjedna jest i rad od kuće.

Gotovo svi iz komercijalnog tima i službe podrške su kod kuće. Kako bi kolegice i kolege nastavili uspješno obavljati isti posao te time osigurali kontinuitet našeg poslovanja, Metro je s tehničkim pripremama za rad od kuće krenuo nekoliko tjedana ranije. Zaposlenicima koji rade od kuće omogućili smo pristup serverima te nabavili nužnu informacijsku opremu – prijenosna ili stolna računala te pametne telefone.

Također, kolegicama i kolegama dali smo naputak da međusobno i s poslovnim partnerima sastanke organiziraju koristeći telefonske i videopozive te Microsoft Teams aplikaciju. Redovitom i transparentnom internom komunikacijom potičemo naše zaposlenike na odgovorno ponašanje”, objašnjavaju iz Metroa.

U veleprodajnim centrima pojačano vode računa o čistoći, zaštitnim maskama i rukavicama za zaposlenike, a Metro nacionalni tim za upravljanje krizama prati situaciju te usklađuje planove i procese. Uvedeno je pravilo o držanju 2 metra razmaka između kupaca. Kod POS uređaja postavili su dezinfekcijska sredstva koja kupci mogu koristiti prije i nakon korištenja kartica.

“Uz fokus na sigurnost kupaca i zaposlenika, radimo sve kako bismo održali nepromijenjenu razinu nabave, bez narušavanja kvalitete proizvoda te održavanje stabilnih cijena. Prehrambenih proizvoda ima dovoljno te da lanac opskrbe funkcionira”, poručuju iz Metroa.

New Report

Close