Upisala sam studij koji je spojio moje dvije ljubavi – matematiku i poduzetništvo

Autor: PD VL native tim , 01. svibanj 2023. u 22:00
Mia Barbara/PD

Inovativan smjer poslovne matematike i ekonomije na ZŠEM-u priprema studente za rad u bankama, osiguravajućim društvima i drugim financijskim institucijama.

Po završetku srednje škole maturantima je glavno pitanje gdje nastaviti svoje školovanje. Mia Barbara našla se u istoj situaciji, odluka koja je bila pred njom promijenila joj je život i kako kaže, nije bila ni svjesna koliko će joj to prilika otvoriti.

“Dobro se sjećam četvrte godine srednje škole kada je najbitnije pitanje bilo – gdje dalje? Tada mi se to činila kao jako važna odluka koja će dalje definirati i odrediti smjer mog života. U školi sam bila odlična.

Pokazivala sam afinitete prema matematici, engleskom jeziku, društvenim predmetima, ali bila sam i vrlo poduzetna. Još za vrijeme srednje škole pokrenula sam svoje malo poslovanje izrade nakita koje mi je osim džeparca služilo i kao kreativni outlet. Tako da odluka o nastavku školovanja nije bila lagana. Okrenuti se više matematici ili ekonomiji bilo je zadnje pitanje na koje sam morala odgovoriti.”

Mia Barbara Lacković se odlučila na upis studija Poslovne matematike i ekonomije na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa te tako spojile svoje dvije ljubavi – matematici i poduzetništvu.

Motivacija za usavršavanjem

Za vrijeme studija na ZŠEM-u upoznala sam izuzetne ljude, od kolega do profesora, koji su mi davali dodatnu motivaciju da učim i radim što više na sebi.

Primjenjivo znanje

“Zvučalo je predobro da bi bilo istinito. Prijavila sam se na prvi dostupan prijemni ispit, prošla sam ga i upisala prijediplomski studij na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa.

Za vrijeme studija upoznala sam izuzetne ljude, od svojih kolega do profesora i raznih gostujućih predavača koji su mi davali dodatnu motivaciju da učim i radim što više na sebi. Naučila sam mnogo praktičnih stvari od raznih metoda matematičkog i statističkog modeliranja naprednog programiranja i strojnog učenja do financijske matematike.

240

ECTA bodova imala je Mia nakon završenog prijediplomskog studija u trajanju od četiri godine

Ekonomije i poslovne komunikacije također nije izostajalo. Kada je došao trenutak za odraditi praksu, našla sam je vrlo lako jer sam imala kompletan set znanja kojeg sam mogla odmah primijeniti. Tom prilikom radila sam u Erste banci na poziciji analitičara. Brzo nakon toga sam također kao student radila u Addiko banci u makroekonomskim istraživanjima te u Coca-Coli u odjelu Business solutions and systems”, naglašava Mia Barbara.

Nakon završenog prijediplomskog studija u trajanju od četiri godine i stečenih 240 ECTS bodova, Mia Barbara odlučila se na upis magisterija na Sveučilištu u Bologni, smjer Kvantitativne financije. Program je bio baziran na statistici i matematici te je bio izuzetno zahtjevan ali to Miji Barbari nije predstavljalo problem.

“Imala sam dobro predznanje koje mi je omogućilo da prva u generaciji završim i obranim završni rad. “ – pohvalila se Mia Barbara.

Bez problema do prakse

Kada je došao trenutak za odraditi praksu, našla ju je vrlo lako jer je imala kompletan set znanja kojeg je odmah mogla primijeniti.

Puno iskustva i izazova

Prvi posao pronašla je u Privrednoj banci Zagreb u odjelu Upravljanja odnosima s klijentima (CRM) kao analitičar.

“Prije nekoliko mjeseci sam promijenila posao te sada radim u Erste banci. I dalje sam u CRM-u, bavim se statističkim modeliranjem korištenjem raznih metoda nadziranog i nenadziranog strojnog učenja. Nadziranim učenjem dolazimo do prediktivnih modela korištenih za napredno targetiranje, a nenadziranim učenjem kreiramo deskriptivne modele, najčešće segmentacije.

Sada kad sagledam svoj put, od upisa studija 2015. godine pa do danas, nisam očekivala toliko puno iskustva i izazova, ali sam baš tamo gdje sam se zamišljala da ću biti. Svakim korakom sam učila nešto novo i sve me dovelo do mjesta gdje sam danas”, rekla nam je Mia Barbara.

Prijediplomski studij Poslovne matematike i ekonomije priprema studente za uspješnu poslovnu karijeru. Intenzivnim korištenjem informacijskih tehnologija i softvera studenti usvajaju teorijska znanja te tako produbljuju svoja znanja u smjeru financijske matematike i optimizacije.

Studente se priprema za rad u bankama, osiguravajućim društvima i drugim financijskim institucijama. Kroz interaktivne zadatke, projekte, konferencije i posjete tvrtkama, studenti imaju priliku usvojiti znanja i vještine potrebne za prilagodbu u globaliziranom poslovnom svijetu te steći komparativnu prednost na tržištu rada.

* Sadržaj omogućio ZŠEM

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close