Učenici su prepoznali uspješni koncept ove škole, požuri se jer mjesta su ograničena!

Autor: PD VL native tim , 13. lipanj 2022. u 22:00
Ravnateljica škole Yamini Singh ističe kako se kurikulum temelji na dva najbolja sustava/IGOR ŠOBAN/PIXSELL

Učenici dobivaju američku diplomu srednje škole s kojom se mogu upisati na bilo koji fakultet na svijetu.

Iza American Academy u Zagrebu je vrlo uspješna prva godina u kojoj su upisana tri razreda srednje škole (od 9-11 razreda). Ovih dana krenuli su upisi za nadolazeću godinu, a prijave traju do 30. lipnja. Kako je broj upisanih učenika ograničen, bilo bi dobro prijaviti se što prije kako bi bili što više na upisnoj listi.

Moderan obrazovni program

American Academy u Zagrebu moderna je srednja škola koja se nadovezuje na uspješnu tradiciju mreža škola American Academy u Pragu, Brnu i Bratislavi. U Zagrebu se nalazi u Agram Centru, a nastava se odvija na engleskom jeziku, jednom u tromjesečju, umjesto redovite nastave, u cjelotjednom školskom projektu koji nazivaju ‘Tematski tjedan’. Koncept American Academy namijenjen je učenicima koji traže moderan obrazovni program koji će ih pripremiti za uspješnu budućnost u 21. stoljeću.

Ravnateljica škole Yamini Singh ističe kako se kurikulum American Academy temelji na dva najbolja teorijska i praktična sustava za učenje u svijetu – sjeverno-američkom i finskom modelu. “Učenici s profesorima u razredu uče radeći, stvarajući, govoreći i surađujući jedni s drugima. Istraživanja pokazuju da učenici bolje pamte informacije kada ih vizualno izraze.

Ria (17 godina)

Za mene je najvrjednija stvar u školi to što imamo bezbroj prilika da se izrazimo kroz umjetnost i razne druge aktivnosti.

Tako na mom satu World History ili Global Issues class imam koncept da učenici rade projekt tako da se ilustrativno izraze kako ga razumiju. Tako ne samo da se zabavljaju, već i ‘cementiraju’ te ideje u pamćenje, što je puno bolji i efikasniji format nego standardni i stresni testovi”, napominje Yamini Singh i nadodaje da im taj pristup daje puno slobode u nastavi.

“Nažalost, mnoge škole su još uvije zatočene u kolotečini ‘predavanje, pamćenje, testiranje’, gdje je profesor vrhunski stručnjak, a učenik je onaj koji šuti i pamti. U našem sustavu prepoznajemo da djeca dolaze s različitim razinama vještina i znanja, a naša je misija pomoći im da ih kultiviraju.

U Američkoj akademiji u Zagrebu želimo da mladi budu što više angažirani i aktivnije uključeni u obrazovanje, pa zbog toga ne radimo stvari poput testiranja i ogromnih domaćih zadaća jer istraživanja pokazuju da ne potiču učenje. Umjesto toga, želimo da učenici budu uključeni u projekte, jer grupni rad i stvaranje aktiviraju vještine razmišljanja koji potiču učinkovito učenje”, smatra ravnateljica American Academy u Zagrebu.

Ria i Marko

Da su učenici i roditelji prepoznali prednosti obrazovanja American Academy najbolje pokazuje podatak da se upis udvostručio od prvog dana do danas. Djeca su se brzo prilagodila novom sustavu, iako su ispočetka bila neodlučna kada su sa susreli s time da je njihov doprinos i mišljenje važno, otkriva ravnateljica Yamini Singh.

To potvrđuju i učenici, pa tako 17-godišnja Ria iz razreda 20 kaže kako Američka Academy, osim što je iznimna obrazovna ustanova koja nudi zanimljiv program, također i jako zabavna, pa se učenici u njoj osjećaju sigurno i ugodno.

“Osobno smatram da su metode koje se koriste za ocjenjivanje napretka učenika izvanredne. Ne moramo posebno naglašavati duge i teške ispite jer većina naših ocjenjivanja u sebi ima notu kreativnosti. Podcastovi, videi, one pageri su samo neki od njih. Za mene je najvrjednija stvar u školi to što imamo bezbroj prilika da se izrazimo kroz umjetnost i razne druge aktivnosti”, ističe Ria.

Šesnaestogodišnji Marko pak dodaje kako se program American Academy u Zagrebu ne može nikako uspoređivati s klasičnim programom iz više razloga, a kao najvažnije ističe brigu i vrijeme koje učitelji ulažu u to da vas obrazuju i pripreme za budućnost.

Marko (16 godina)

Kao najvažnije bi istaknuo brigu i vrijeme koje učitelji ulažu u to da vas obrazuju i pripreme za budućnost.

American Academy u Zagrebu ima dva srednjoškolska programa – redovni srednjoškolski program i STEM program koji se fokusira na znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Učenici među ostalim uče i programirati i kodirati, a očekuje se upis između 5 i 10 učenika ove godine.

Učenici koji diplomiraju na American Academy dobivaju američku diplomu srednje škole, koja je istovjetna diplomama koje dobivaju učenici koji završavaju srednje škole u Sjedinjenim državama. Njihovi maturanti mogu studirati na sveučilištima bilo gdje na svijetu, kao i studenti koji završavaju IB i britanske škole.

Pripremni programi

Osim srednje škole, American Academy u Zagrebu od 25. 7. do 5.8. organizira i Ljetnu školu AAZ za učenike od 15 do 18 godina koji žele poboljšati svoj engleski kroz interaktivnu nastavu i zabavne ljetne aktivnosti. Od jutra do ručka učenici razvijaju vještine govora, slušanja i pisanja engleskog jezika, dok je poslijepodne rezervirano za sport, igre na otvorenom i izletima na zanimljiva mjesta u Zagrebu.

Uz to, American Academy u Zagrebu organizira i Pripremni program za učenike 7. i 8. razreda osnovne škole koji traje godinu dana i odvija se uživo i online. Cilj programa je ponuditi sveobuhvatan, visokokvalitetan program izvan škole za zagrebačke učenike koji žele poboljšati svoje znanje engleskog jezika i upoznati nove prijatelje sličnih interesa.

Budući da je budućnost obrazovanja vrlo vjerojatno kombinacija osobnog i online učenja, koristi se ne samo kampus American Academy u Zagrebu, već i American Academy Online školu. Drugi važan dio ovog programa su ‘tematski vikendi’ koji se održavaju četiri puta godišnje, a učenici zajedno rade na velikom projektu koji na kraju prezentiraju roditeljima.

Uspješan završetak ovog programa kulminira certifikatom American Academy Prep Program Certificate, koji također služi kao automatski prijem u srednjoškolski program na American Academy u Zagrebu.

* Sadržaj omogućila American Academy in Zagreb

New Report

Close