Svijet novca
Strani kapital

Tvornica za preradu pilećeg mesa revitalizirat će sisačku županiju – glavna lokacija tvornice je u Sisku

Iza ovog ambicioznog projekta, vrijednog 572 milijuna eura, stoji Petrinja Chicken Company i poduzetnik Andrii Matiukha.

PD VL native tim
28. ožujak 2024. u 22:00
Render buduće tvornice

Nakon što se razmatralo nekoliko lokacija, prvo Petrinja, a onda i Lekenik, konačno je odlučeno – novu tvornicu za proizvodnju i preradu pilećeg mesa Petrinja Chicken Company gradit će na području grada Siska, točnije u industrijskoj zoni u Novom Sisku, na površini od 18 hektara.

Render buduće tvornice/PCC

Gradnja ove tvornice, koja će godišnje proizvoditi 150 tisuća tona piletine, započet će potkraj ove godine ili početkom 2025., dok u međuvremenu, kažu u ovoj kompaniji, treba još ishodovati svu potrebnu dokumentaciju za projekt, koja prethodi izdavanju građevinskih dozvola, no odlična je vijest da je već izdana prva građevinska dozvola za rekonstrukciju cesta u sklopu projekta.

Vrijednost investicije je 572 milijuna eura. Projekt se financira vlastitim financijskim sredstvima i sredstvima strateških partnera, bez državnih potpora i zajmova kod državnih banaka.

‘Uz projekt se grade i stambene zgrade, tako će se zaposlenicima koji dođu raditi u tvornicu ponuditi besplatan stan, plaćat će samo režije, a uz to će dobiti topli obrok i plaću od 1000-1200 eura’, kaže predsjednik Uprave Petrinja Chicken Company.

Veliki potencijal radne snage

“Ovaj dio hrvatske, točnije Sisačko-moslavačka županija, izabrana je kao najbolja jer je strateški najbolje pozicionirana u smislu logistike pristupa, okruženja, blizine velikih gradova… Osim toga, riječ je o županiji u kojoj postoji velik potencijal radne snage u svim segmentima. Samo na području Siska trenutno ima 7 tisuća radno sposobnih ljudi koji su u potrazi za poslom, to su službeni podaci, a još kada uzmete u obzir da u krugu od 60 kilometara živi 1.5 milijuna ljudi, sigurni smo da nedostatak radne snage neće biti problem.

Planiramo zaposliti oko 3500 ljudi, a uz projekt se grade i stambene zgrade, tako će se zaposlenicima koji dođu raditi u tvornicu ponuditi besplatan stan (plaćat će samo režije), a uz to će dobiti topli obrok i plaću od 1000-1200 eura neto na više”, otkriva predsjednik Uprave Petrinja Chicken Company Oleksiy Shevchenko.

Kada dođe vrijeme za gradnju, biti će raspisan tender i nakon evaluacije odabrat će se građevinska tvrtka koja će pristupiti izgradnji. Iza ovog ambicioznog projekta stoji poduzetnik Andrii Matiukha.

U potragu za idealnim zemljištem počeli su još prije nekoliko godina, tamo negdje 2018.-te, no kad je Sisačko-moslavačku županiji 2020. pogodio potres, odlučeno je kako će se – uz sve druge prednosti lokacije – graditi i proizvoditi baš ovdje, u županiji koja vapi za revitalizacijom. Time su, bez dileme, kao poduzetnici koji već godinama posluju u Hrvatskoj, pokazali i društvenu odgovornost.

Render buduće tvornice/PCC

Kapacitet nove tvornice, 150 tisuća tona piletine godišnje, daleko će nadmašiti potrebe hrvatskog tržišta. Tako će se na hrvatsko tržište plasirati 10% ukupne proizvodnje, a ostatak globalno, tj. u Europu, Ameriku, Bliski Istok i Kinu.

Iako postoje tvrtke na području Europe koje se mogu pohvaliti znatno većim brojkama, jer proizvode i preko milijun tisuća tona piletine godišnje, ovaj je projekt strateški vrlo značajan za Hrvatsku, posebice za Sisačko-moslavačku županiju koja se još oporavlja od katastrofalnog potresa.

A zašto piletina? Zato što potražnja za piletinom u svijetu raste, a trenutno je pileće meso na globalnoj razini u deficitu – ne može proizvesti koliko tržište zahtjeva. No najveća prednost ovog projekta je njegova ekološka komponenta.

Render buduće tvornice/PCC

150 000

tona piletine bit će godišnji kapacitet tvornice, što daleko nadmašuje potrebe domaćeg tržišta

Kružno gospodarstvo

“Temeljna postavka Projekta i glavna distinkcija od konkurencije je predanost kružnom gospodarstvu. Svim nusproizvodima iz svakog pojedinog proizvodnog procesa pristupa se ne kao otpadu, već kao novoj sirovini.

Render buduće tvornice/PCC

Uz proizvodnju bioplina, kojim će se pogoniti interna logistička flota s ciljem smanjenja emisija CO2, i kogeneraciju, kojom će se proizvoditi zelena električna i toplinska energija, Petrinja Chicken Company implementirat će i velike površine fotonaponskih elektrana na sve svoje objekte te tim putem zadovoljiti veliki dio vlastite potrebe za električnom energijom.

Kroz ova dva pristupa smanjujemo Scope 1 i Scope 2, tj. emisije u vlastitom lancu vrijednosti. Scope 3 emisije, pak, koje obuhvaćaju sve ostale neizravne emisije, primjerice od resursa koje koriste dobavljači, pratimo rigoroznim praćenjem vlastitog lanca vrijednosti, upstream i downstream, putem detaljno razrađenih upitnika za dobavljače, koji nadilaze čisti regulatorni compliance”, pojašnjava Oleksiy Shevchenko, napominjući kako je Petrinja Chicken Company članica United Nations Global Compacta, najveće svjetske inicijative za promicanje održivosti u poslovanju, te su u potpunosti predani ostvarivanju postavljenih 10 ciljeva.

Budući da, na temeljima kružnog gospodarstva, žele ostvariti i partnerski odnos s dobavljačima i zajednički osiguravati vrhunsku kvalitetu proizvoda za svoje kupce, dobavljačima sirovina za stočnu hranu planiraju distribuirati vrhunsko organsko gnojivo vlastite proizvodnje, za koju je korištena sirovina nusproizvod procesa tova peradi.

Time istinski zatvaraju krug kružnog gospodarstva. Uz ovu ‘vruću’ globalnu temu o održivosti, te činjenicu da će potresom pogođeno područje udahnuti novi život – uključujući i proizvođače piletine u Hrvatskoj, koje pozivaju na suradnju – Petrinja Chicken Company definitivno će donijeti novi zamah hrvatskom gospodarstvu.

* Sadržaj omogućila Petrinja Chicken Company

New Report

Close