Smart Industry
Smart Industry

Trokut na jednom mjestu nudi sve što jednom poduzetniku treba

Uz poduzetničke inkubatore, coworking prostore i konferencije, tu su Neet akademija te virtualni ured 22.

PD VL native tim
11. listopad 2023. u 22:00
Foto: PD

Inkubator za nove tehnologije Trokut Šibenik d.o.o. je otvoren u rujnu 2020., tijekom same pandemije, s ciljem pokretanja poduzetničke zajednice, inkubatora i coworking prostora.

S obzirom da je Trokut Šibenik prva poduzetnička institucija ovog tipa na području šibensko-kninske županije cilj je bio djelovati na nekoliko razina. Prva od njih je edukacija koja se ostvarila putem raznih radionica koja su se pokazale potrebnim za vrijeme pandemije, poput radionica za Zoom i Teams platforme, za Javascript programiranja i sl.

Dodatno se htjelo usmjeriti na mlade nezaposlene osobe kako bi mogli pronaći posao u Šibeniku i zapravo raditi na “remote” način. Taj naum se ostvario putem Trokut NEET Akademije, gdje su se mladi prekvalificirali tijekom šest mjeseci u zanimanja poslovnih IT analitičara, full stack developeri i data science i time uspješno pronašli posao u tvrtkama koje nisu u Šibeniku, a rade iz Trokut Šibenika.

U periodu od tri godine Trokut je ispunio očekivanja te je nakon šest mjeseci rada povećao kapacitete open space dijela coworkinga za 50 posto, a danas je na 250 posto kapaciteta od inicijalno planiranog. Zajedno sa podacima za rujan, do sada je usluge coworking prostora koristilo preko 232 tvrtki iz cijelog svijeta, od Amerike, Kolumbije do Engleske i Latvija.

Diana Mudrinić, direktorica Inkubatora za nove tehnologije Trokut Šibenik/PD

Pokrenut je prvi Ured za digitalne nomade, te je započela edukacija u području STEM-a za najmlađe tzv. STEM kamp Trokutići, pokrenut prvi Inkubatorski program za poduzetnike, održan i prvi Hackathon od 24 sata, pokrenut možda najvažniji projekt – projekt prekvalifikacije mladih – Trokut NEET Akademija. Nedavno je otvoren i Trokut Ured 22. Riječ je o virtualnom uredu gdje su na jednom mjestu objedinjeni odgovori na razne upite poduzetnika. Pitanja koja su postavljena pokrivaju razna područja od pravnih subjekata, inovacija, računovodstvenih pitanja pa svo do digitalnih nomada.

Održana je prva ICT Think Future konferencija koja je okupila dizajnere, developere, programere, entuzijaste i sve one koji žele znati nešto više o svijetu koji tehnologija.

Dodatno, svaki mjesec se održavaju meetupi na razne teme koje su trenutno aktualne za korisnike, tako da teme variraju od razvoja poduzetničke ideje do meetupa na temu ChatGPT-a, a često u goste dolaze učenici iz raznih osnovnih i srednjih škola.

Nakon dvije godine poslovanja, Trokut širi svoje poslovanje i od Grada Šibenika dobiva na upravljanje dodatna dva poduzetni

ka kompleksa. Tako danas Trokut Centar poduzetništva pokriva područje IT-a i coworkinga, ali i preko 100 aktivnih tvrtki i na području preko 6000 četvornih metara.

Konkretno, tijekom 2022. Trokut preuzima upravljanje nad Poduzetničkim inkubatorom – Trokut PIN, koji se primarno bavi proizvodnim djelatnostima i proizvodnim halama. Osim proizvodnih djelatnosti, prošle godine zajedno sa iNavis centrom Trokut je zaplovio i u pomorski sektor. iNavis centar se otvorio prije 10 godina, kao mjesto gdje se okupljaju i povezuju hrvatske i norveške tvrtke i institucije iz pomorskog sektora.

Ono što je bio fokus bio od samog početka je da Trokut ne bude jedino coworking prostor za poduzetnike, već da nastoji okupiti sve elemente koji su potrebni kako bi poduzetnici pronašli sve što im je potrebno. To naravno uključuje radno mjesto, radnu okolinu, pojedince slični njima, jedno sigurno mjesto u kojem mogu obavljati svoj posao. S druge strane, Trokut im dodatno nudi podršku u vidu savjetovanja i pomoći oko npr. financijskih pitanja, prijava na EU fondove i naravno Trokut Ured 22.

* Sadržaj omogućio Trokut Šibenik

New Report

Close