Hrvatski gospodarstvenici za Hrvatsku
U pravim trenucima

Trgovci darivanjem robe i novca učvršćuju novostvoreni lanac solidarnosti

Financijske potpore i paketi proizvoda za one koji se bore protiv koronavirusa ili s posljedicama potresa u Zagrebu bile su izdašne.

Marta Duić
10. svibanj 2020. u 22:00
Svježe voće i povrće koje Kaufland redovito donira brojnim osnovnim školama sada je preusmjereno Crvenom križu

U teškim i izazovnim vremenima kada se Hrvatska bori s koronavirusom, a glavni grad se još nosi i s posljedicama razornoga potresa, vodeći trgovački lanci pokazali su svoju humanu stranu i donacijama pomogli funkcioniranju sustava. Lidl, Kaufland, Metro, Konzum, dm, Ikea, Jysk pomogli su građanima i zemlji u situaciji kada im je pomoć najpotrebnija kroz financijsku potporu i donacije proizvoda bilo da su u pitanju one bolnicama, Hrvatskom Crvenom križu ili, pak, Vatrogascima Grada Zagreba.

Najbolji mogući način

Kaufland je odlučio preusmjeriti redovite donacije voća i povrća u sklopu projekta Kaufland škola voća i povrća Hrvatskom Crvenom križu. Naime, već treću godinu zaredom ovaj trgovački lanac provodi projekt Kaufland škola voća i povrća tijekom kojega cijele školske godine, partnerskim osnovnim školama diljem Hrvatske svakog tjedna donira svježe namirnice.

Budući da su uslijed pandemije koronavirusa škole zatvorene (do danas 11. svibnja), Kaufland je odlučio nastaviti donacijski program te će u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem nastaviti s doniranjem. Na taj način svježi proizvodi doći će do potrebitih u cijeloj Hrvatskoj, između ostalog i do onih koji su u potresu u Zagrebu ostali bez svojih domova, a bili su zbrinuti preko mreže Hrvatskog Crvenog križa.

“Uvjereni smo da je ovo najbolji mogući način da nastavimo donacijski program te vjerujemo da ćemo ovom zdravom donacijom usrećiti one kojima je naša pomoć najpotrebnija u ovim teškim vremenima. Hrvatski Crveni križ naš je dugogodišnji partner te se veselimo nastavku suradnje”, istaknula je Marija Franić, voditeljica Korporativnih komunikacija Kauflanda.

Zajednička borba

Podsjetimo, tijekom školske godine 2019./2020. partnerskim školama trebalo je biti donirano više od 130 tona svježeg voća i povrća, a sada će dio toga biti usmjeren socijalno ugroženima. Iz Hrvatskog Crvenog križa napominju da Kaufland već godinama prepoznaje humanitarne aktivnosti i potrebe građana u teškim okolnostima. “I ova donacija dolazi u pravom trenutku kad se mnogi nose s posljedicama epidemije koronavirusa, a na zagrebačkom području i posljedicama potresa”, poručuje Katarina Zorić, glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa.

500.000

zaštitnih maski u vrijednosti od gotovo dva milijuna kuna pomogao je nabaviti Konzum, a koje je civilnoj zaštiti donirala njegova matična Fortenova grupa

Među prvima, još krajem ožujka uz Kaufland donirao je i Lidl. Ta su dva trgovačka lanca zajednički donirala ukupno milijun kuna bolnicama u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Varaždinu i Puli uslijed dvije velike katastrofe koje su našu zemlju pogodile istovremeno – koronavirus te potres u Zagrebu. KB Dubravi i Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu svakoj je isplaćeno po 250.000 kuna, dok su KBC Split, KBC Osijek, KBC Rijeka, OB Varaždin i OB Pula dobile svaka po 100.000, sve kako bi se ovim zdravstvenim ustanovama olakšala nabava materijala i opreme potrebnih za svakodnevnu borbu protiv koronavirusa, ali i zbrinjavanje najtežih bolesnika na intenzivnoj njezi.

“Pomno pratimo situaciju s koronavirusom, globalno i lokalno, te činimo sve što možemo kako bismo zaštitili naše kupce i zaposlenike. No, naši se napori ne mogu mjeriti sa svakodnevnim iscrpljujućim radom medicinskog osoblja diljem cijele Hrvatske i na tome im svima od srca zahvaljujemo. Samo zajedničkim snagama možemo postići zadane ciljeve u borbi protiv virusa te smo tako i mi odlučili zajedno donirati ovaj novac, nadajući se da će olakšati nabavu potrebnih materijala i opreme. Ovim putem cijelom medicinskom osoblju diljem Hrvatske želimo poručiti da smo uz njih u ovoj teškoj situaciji”, poručili su iz Lidla Hrvatska i Kauflanda
Hrvatska. U trenucima kad se cijeli svijet suočava s globalnom krizom kakvu većina od nas nikad prije nije imala prilike doživjeti, i Konzum nastavlja sa svojim aktivnostima i donacijama kojima kontinuirano pomaže najosjetljivijim skupinama u društvu. Kako kažu, među prvim su kompanijama koje su uručile donaciju Hrvatskom Crvenom križu za pomoć u borbi protiv širenja koronavirusa, u iznosu od 100.000 kuna.

“Nastojali smo olakšati rad i zdravstvenim djelatnicima u različitim zdravstvenim ustanovama te okupljenima u Hrvatskoj udruzi medicinskih sestara kroz brojne donacije namirnica poput konzervirane hrane, ulja, soli, tjestenine, brašna, riže, krumpira, graha, mlijeka, instant-juha, pašteta, banana, vode, sokova, kave, čaja i drugih te raznih higijenskih potrepština. Pomogli smo i u nabavci i dostavi više od pola milijuna jednokratnih zaštitnih maski u vrijednosti od gotovo dva milijuna kuna koje je Fortenova grupa donirala Ravnateljstvu civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Kao i dosad, Konzumu će i dalje u fokusu svih aktivnosti, programa i donacija biti oplemenjivanje lokalnih zajednica u kojima posluje i davanje doprinosa boljitku cjelokupnog hrvatskog društva”, poručuju iz Konzuma, lanca s najvećim udjelom na tržištu.

Nastavljaju biti oslonac

Podršku sugrađanima pogođenima potresom pružio je i Metro Cash & Carry Hrvatska koji je donirao namirnice Crvenom križu. Kao redoviti donator Crvenog križa Metro je, odmah nakon nepogode u Zagrebu, ponudio podršku kako bi pomogao sugrađanima u nevolji. Donacija je ostvarena prema potrebama koje je naveo Crveni križ, a poručili su da će i dalje nastaviti biti potpora ovoj organizaciji koja pruža materijalno-fizičku i psihosocijalnu pomoć građanima.

1700

metara tekstila Ikea je donirala udrugama Kamensko i Humana Nova koje su proizvele setove posteljine (jastučnice, plahte, prekrivači)

Inače, Metro surađuje s Crvenim križem već niz godina, a od 2018. do danas ostvarene su donacije proizvoda za ugrožene građane u vrijednosti od gotovo 2,4 milijuna kuna. Početkom travnja dm je donirao deset paleta higijenskih potrepština koji su namijenjeni Zagrepčanima koji još uvijek osjećaju posljedice potresa.

“Svojim svakodnevnim poslovanjem i društveno odgovornim djelovanjem dm želi nastaviti biti oslonac zajednici. Sugrađanima koji su još suočeni s posljedicama potresa željeli smo olakšati ovaj period nesigurnosti. Uime dm-a zahvaljujem Hrvatskom Crvenom križu s kojim surađujemo dugi niz godina, što nam omogućuje da odgovorimo na izravne potrebe naših sugrađana”, istaknuo je Darijo Vukančić, područni menadžer dm-a.

U suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, dm je sugrađanima osigurao 500 paketa s osnovnim i neophodnim proizvodima poput sapuna, gelova za tuširanje i šampona te pelena i drugih proizvoda za njegu beba i djece. S donacijama su nastavili te je iduća bila ona zagrebačkim vatrogascima. Njima je dm donirao 310 litara sredstva za dezinfekciju Aresept kako bi im pomogao u zaštiti zdravlja tijekom pandemije koronavirusa. Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postaje Grada Zagreba naglasio je da je najvažnije zaštititi svoje zdravlje kao i druge.

“Imali smo čak 3069 hitnih intervencija od 22. ožujka do 10. travnja. Na sve smo uspjeli odgovoriti zahvaljujući našem timu od 300 profesionalnih vatrogasaca u pet postaja i 1000 dobrovoljaca. Inače u prosjeku imamo oko 3800 intervencija godišnje. Najgore je bilo u prvim satima nakon potresa kada smo spašavali ljude. Od tada, uz redovne vatrogasne intervencije, pomažemo i pri obnovi i radovima na krovovima brojnih domova. Donacija će nam dobro doći jer nam je dezinfekcijsko sredstvo nužno za svakodnevno sigurno obavljanje posla”, poručuje Jembrih.

Za bolji zdravstveni sustav

Ikea Hrvatska, u suradnji s globalnim tvrtkama Ikea Retail i Ikea Centers, pojačala je svoje djelovanje u kriznim slučajevima, odvojivši više od 1,5 milijuna kuna za donacije u proizvodima za hrvatski zdravstveni sustav i podršku zajednici. U partnerstvu s Crvenim križem i vladinim institucijama, Ikea je pružila pomoć za pacijente oboljele od Covida-19, medicinske stručnjake i članove ranjivih zajednica, što uključuje donacije madraca, tekstila, hrane i drugih proizvoda.

Tako je u suradnji s Crvenim križem Hrvatske Ikea donirala 150 madraca i kompleta posteljine namijenjenih opremanju karantenskih zona za zaražene i/ili oboljele od virusa. Vrijednost doniranih proizvoda je oko 190.000 kuna.

KB Dubravi donirani su radni stolovi, stolice i stolne lampe kako bi se pomoglo liječnicima i bolničkom osoblju u njihovom svakodnevnom obavljanju teške zadaće brige o bolesnicima. Donirani predmeti su korišteni za opremanje privremenih šatora postavljenih pred bolnicu, a sukladno dogovoru vrijednost donacije je iznosila oko 14.000 kuna. Ministarstvu unutarnjih poslova, odnosno Civilnoj zaštiti, donirani su ručnici, produžni kablovi, stolovi, stolice i posteljina, ukupno 1250 predmeta vrijednosti skoro 60.000 kuna.

500

paketa s osnovnim i neophodnim proizvodima za higijenu te pelenama dm je u suradnji s Crvenim križem donirao za stradale u zagrebačkom potresu u ožujku

Za KBC Sestre milosrdnice odobrena je donacija posteljine, ručnika, stolica i lampi, približne vrijednosti 25.000 kuna. Dio ove donacije čine i proizvodi koje su izradile članice Udruge Kamensko, socijalne poduzetnice s kojima tvrtka Ikea ima dugogodišnju suradnju. S bolnicom u Osijeku u tijeku je planiranje realizacije donacije radnih stolova i stolica, proizvoda za odlaganje stvari te posteljine, u ukupnom iznosu nešto većem od 90.000 kuna, a i dio te donacije činit će i proizvodi koje su izradile članice Udruge Kamensko.

S Crvenim križem Hrvatske u tijeku je planiranje realizacije nove donacije madraca i posteljine, ukupne vrijednosti 90.000 kuna. I u ovom slučaju dio donacije činit će proizvodi koje su izradile članice Udruge Kamensko. Naime, Ikea je donirala 1700 metara tekstila udrugama Kamensko i Humana Nova koje su proizvele setove posteljine (jastučnice, plahte, prekrivači) koje će Ikea otkupiti i donirati u budućem razdoblju. Kako ističu, time doprinose i poslovanju ovih udruga.

Kako dodatno podrža(va)ti

“Ove su aktivnosti bile dio naših aktivnosti u prvom naletu krize, a trenutačno smo u fazi planiranja kako dodatno podržati zajednicu na srednjoročnom i dugoročnom planu u okviru namijenjenog budžeta. Stoga će Ikea Hrvatska nastaviti pratiti stanje u zemlji i biti uz one kojima je potrebna pomoć, uključujući zaposlenike, zajednicu, kupce i sve partnere˝, poručili su iz hrvatske Ikee.

Danski maloprodajni lanac Jysk i hrvatski proizvođač asortimana za spavanje Hilding Anders, kao društveno odgovorne kompanije koje se brinu o potrebama zajednice te kontinuirano pomažu kroz brojne projekte tijekom cijele godine, i ovoga su puta odlučile pokazati veliko srce te pomoći zdravstvenim sustavima diljem Hrvatske.

S ciljem pomoći bolnicama te dodatnoj zaštiti osoblja i pacijenata u borbi s epidemijom koronavirusa, Jysk je u suradnji s proizvođačem Hespo madraca, kompanijom Hilding Anders, zajedno osigurao neophodne proizvode kako bi se lakše opremilo bolničke i priručne epidemiološke prostore u Zagrebu, Osijeku i Splitu. Svojom donacijom JYSK i Hespo osigurali su više od dvije tisuće proizvoda među kojima su madraci, nadmadraci, jastuci, popluni, plahte te ostali proizvodi za spavanje.

“Iznimno smo zahvalni cijelom medicinskom osoblju koje neumorno radi na pružanju skrbi onima kojima je potrebna te svim kriznim službama diljem Hrvatske na brizi za cijelo društvo. Nadamo da smo kroz ovu pomoć barem malo olakšali vašu danonoćnu borbu”, istaknuli su iz Jyska i Hilding Andersa

New Report

Close