Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Teret koji se nameće Ini može dovesti do odlaganja investicija

Naši sustavi kontrole hakirani su i nisu nas upozorili na zlouporabe. Isto se moglo dogoditi bilo kojoj kompaniji.

Péter Ratatics
15. prosinac 2022. u 22:00
Péter Ratatics/PD

Kao što kaže izreka, nemoguće je predvidjeti nepredvidivo. Tako možemo sažeti slučaj Škugor u razumljivom i konciznom smislu. Kad je izbio, cijeli menadžment Ine bio je u šoku. Naši sustavi kontrole hakirani su i nisu nas upozorili na zlouporabe. Isto se moglo dogoditi bilo kojoj kompaniji.

Nažalost, naučili smo lekciju na teži način, a drugi mogu učiti na našem primjeru. Slučaj nam je ukazao da moramo nadograditi naše kontrolne procese. Nove revizije internih procedura trebale bi spriječiti buduće slične slučajeve.

Ina je u najvećem investicijskom ciklusu dosad. Ogroman kapital ulaže se u nove projekte i održavanje infrastrukture. Ulažemo u svim područjima. Milijardu i pol kuna ide u istraživanje plina u sjevernom Jadranu i druge projekte u Istraživanju i proizvodnji, a četiri milijarde kuna u nadogradnju i modernizaciju Rafinerije nafte Rijeka. Značajna su ulaganja i u implementaciju gastro koncepta Fresh Corner te transformaciju benzinskih postaja.

Trenutno visoke cijene nafte i plina dopuštaju ambicioznu strategiju ulaganja. No, ideje o dodatnom oporezivanju tzv. “ekstraprofita” značajno ograničavaju našu predanost budućim ulaganjima. Plan dodatnog oporezivanja temelji se na pogrešnim pretpostavkama i ne uzima u obzir činjenicu da nije svaka godina profitabilna za Inu. Već imamo prognoze da u 2023. dolazi do daljnjeg smanjenja ekonomskog standarda, pa i recesije.

Ina je dosad na više načina pomogla olakšati okolnosti za krajnje potrošače. Vladina uredba kojom se cijena plina iz Ininih polja fiksira na 41 € po MWh Ini će uzrokovati značajan gubitak dobiti, a kao rezultat, hrvatska kućanstva ove zime neće morati plaćati realnu cijenu plina.

Financijski teret postavljen na Inu su i propisane cijene derivata i marže u maloprodaji. No, čak i pod tim teretom, Ina je posvećena održavanju sigurne opskrbe tržišta svim potrebnim gorivima. Tijekom listopada i studenoga bili smo jedini dobavljač plavog dizela u Hrvatskoj.

Dok je Ina financijski stabilna i posluje u povoljnim vanjskim okolnostima, dostupni su dodatni resursi za snažna ulaganja u održivu budućnost, osobito u zelene tehnologije i projekte. Ina bi sada mogla ostati bez tih resursa. Kontinuirano ulaganje u sve djelatnosti Ine ključno je za dugoročnu održivost i toga svi moramo biti svjesni. Ina je jedan od najvećih ulagača u Hrvatskoj s iznimno velikim ulaganjima na horizontu.

Pokretač smo hrvatskog gospodarstva i ta ulaganja doprinijela bi daljnjem razvoju cijelog društva. Inin investicijski smjer treba očuvati u najboljem interesu naših dioničara, zaposlenika i hrvatskog gospodarstva u cjelini.

New Report

Close