Studentskim praksama do ulaganja u budućnost uspješnog poslovanja

Autor: Promo , 20. studeni 2022. u 22:00
Daria Loos Glebov, specijalistica za usavršavanje i razvoj u Spanu/PD

Kroz studentske prakse fakulteti se povezuju s uspješnim kompanijama kako bi upravo njihovi studenti dobili priliku steći iskustvo.

Ulaganje u zaposlenike i stvaranje kvalitetnog kadra pretpostavka je za uspješno poslovanje tvrtke. Studentske prakse način su za privlačenje potencijalnih zaposlenika, ali i dobivanje drugačijeg uvida u način poslovanja.

Jedna od hrvatskih tvrtki koje su to prepoznale je IT tvrtka Span koja surađuje s vodećim regionalnim visokim učilištima te od 2015. provodi projekt Span Academy kroz koji studentima omogućuje ljetnu IT praksu. Uz tvrtke koje nude takve stručne prakse, u Hrvatskoj mnoge kompanije na praksu primaju studente iz inozemstva putem programa Erasmus+.

Taj vodeći program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport omogućuje hrvatskim tvrtkama primanje studenata iz inozemstva na stručnu praksu te jednako tako i studentima iz Hrvatske boravak na studentskoj praksi u nekoj tvrtki u inozemstvu. U Spanu ističu obostranu korist koju od toga imaju i studenti i poslodavci.

“Dobiti drugačiju sliku našeg poslovanja i projekata i drugu perspektivu je neprocjenjivo i za poslodavce. Također, zapravo, ne radimo veliku razliku među domaćim i inozemnim studentima. Svi sudjeluju na istim projektima i međusobno surađuju i tu definitivno širimo vidike i jednima i drugima.

Vjerujemo da je u praksama veliki prostor za razvoj i ulaganje u budućnost uspješnog poslovanja. Danas, kako biste došli do kompetentnog kadra, morate pružati nova znanja, mogućnost učenja i usavršavanja i uključivati ih u atraktivne projekte kojima će pružati dodatan doprinos društvu u kojem živimo”, kaže Daria Loos Glebov, specijalistica za usavršavanje i razvoj u Spanu.

‘Osjetiti’ realni sektor

Erasmus studentske prakse pomažu studentima osnažiti različite vještine i kompetencije poput stranih jezika, digitalnih kompetencija, bolje međukulturalne osviještenosti te tako povećavaju njihovo samopouzdanje, samostalnost i buduću zapošljivost.

“Nove generacije svjesne su važnosti cjeloživotnog obrazovanja te već na fakultetu osim teorijskog znanja, inzistiraju na hands on iskustvu. Žele osjetiti kako je raditi u realnom sektoru kako bi kasnije lakše donijeli odluku o tome čime se žele baviti u životu”, dodaje Daria Loos Glebov.

Anita Brkić je kao studentica Informatike na Veleučilištu u Rijeci i Međunarodnog poslovanja na Ekonomskom fakultetu u Rijeci provela četiri mjeseca na stručnoj praksi u tvrtki Audi AG u Njemačkoj. Prijavila se na oglas na njihovoj mrežnoj stranici kako bi primijenila znanja stečena na fakultetu i kroz studentske udruge te kako bi imala bolje poslovne prilike pri završetku studiranja.

“Tijekom prakse sam bila na IT Project Management poziciji u odjelu IT Platformi i to je bio moj prvi susret sa stvarnim poslovnim svijetom. Zahvaljujući tome sam unaprijedila svoje Project Management vještine, njemački jezik i upoznala sam odlične ljude s kojima sam i danas u kontaktu.

Stručna praksa mi je pomogla u definiranju smjera u kojem bih htjela da moja karijera ide, te se još uvijek nalazim u vrlo sličnom poslovnom području. Svakom studentu bih preporučila da se odvaži na takvo nešto jer je to iznimna prilika da se malo diferencirate u masi, pri potrazi prvog radnog mjesta”, kaže Anita Brkić.

Studenti preko Erasmusa mogu biti angažirani na stručnoj praksi u trajanju od 5 dana do 12 mjeseci, a od svojeg visokog učilišta dobivaju financijsku potporu. Najčešće studenti sami pronalaze i kontaktiraju tvrtku, a zainteresirani poslodavci mogu objaviti oglas na nekom od specijaliziranih portala poput https://erasmusintern.org/.

Međusobni odnosi studenta na stručnoj praksi, njegova matičnoga visokog učilišta i organizacije kod koje se obavlja praksa reguliraju se u dokumentu Learning Agreement for Traineeships čija je svrha pružiti transparentnu i učinkovitu pripremu za razdoblje prakse i osigurati da praktikant dobije priznanje za uspješno odrađene aktivnosti.

Svi su na dobitku

“Kroz studentske prakse fakulteti se povezuju s kvalitetnim, uspješnim kompanijama kako bi upravo njihovi studenti dobili priliku iskustvo steći u renomiranom nerijetko internacionalnom radnom okruženju. Zapravo svi profitiraju, i studenti i poslodavci i fakulteti”, kaže Daria Loos Glebov.

Osim tvrtki, u ovu aktivnost programa Erasmus+ mogu se uključiti javna poduzeća, obrtnička udruženja, zaklade, škole i druge obrazovne ustanove, udruge te druge javne i privatne ili neprofitne organizacije. Program Erasmus+, koji već 35 godina obogaćuje živote i širi vidike milijunima ljudi u svijetu, u Hrvatskoj provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije te je više informacija o programu moguće pronaći na mrežnoj stranici www.ampeu.hr.

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close