Smart Industry
znanstveni studij

Stručnjaci koji će povezati inovacije i poslovanje

‘Upravljanje digitalnim inovacijama’ FOI i EFZG pokreću doktorski studij koji spaja ekonomiju i ICT.

Poslovni.hr
07. kolovoz 2023. u 22:02
Sastanak predstavnika Fakulteta organizacije i informatike i Ekonomskog fakulteta, Foto: PD

Dvije hrvatske znanstvene i obrazovne ustanove u području ekonomije i informatike, varaždinski Fakultet organizacije i informatike i Ekonomski fakultet Zagreb, zajednički su razvili novi poslijediplomski doktorski znanstveni studij Upravljanje digitalnim inovacijama. Studij je jedinstven po tome što interdisciplinarno povezuje dva znanstvena polja – ekonomiju te informacijske i komunikacijske znanosti i usmjeren je na područje inovativnih primjena informacijskih tehnologija u poslovanju. Studij je prošao proceduru vrjednovanja studijskog programa na Sveučilištu u Zagrebu te je 16. lipnja donesena odluka Senata o prihvaćanju programa združenog doktorskog studija. U završnoj je fazi te čeka dopusnicu za izvođenje kako bi prve studente upisivao već u akademskoj godini 2023./2024. “Smatramo da će kvaliteta i prepoznatljivost naših institucija privući doktorande iz Hrvatske, ali i iz drugih zemalja te povećati broj znanstvenika i stručnjaka koji imaju kompetencije istraživanja digitalnih inovacija, te stvoriti vrhunske stručnjake koji će znati povezati znanost i poslovanje suvremenih organizacija. Dakle studij će povezivati dva znanstvena polja i usmjeravati znanstveni interes u digitalne inovacije te njihov potencijal za ostvarivanje tržišne prednosti”, izjavili su predstavnici FOI-a i EFZG-a nakon održanog radnog sastanka u Varaždinu. Jezik izvođenja studija bit će hrvatski i engleski, a način izvođenja bit će kontaktni, ali i na daljinu uz online i hibridno izvođenje.

Apsorpcija tehnologija

Organizacije moraju prilagođavati svoje poslovanje, proizvode i usluge te internu dinamiku kontekstu primjene suvremenih tehnoloških rješenja

“Suvremena tehnologija suštinski mijenja poslovanje, društvo i ljudski život. Važno je da tehnološki razvoj prati, organizacijski i poslovni razvoj, tj. organizacije moraju prilagođavati svoje poslovanje, proizvode i usluge te internu dinamiku kontekstu primjene suvremenih tehnoloških rješenja. Zbog toga je strateški važno upravljati procesom inovacije kako bi se apsorpcija tehnologija ubrzala i održao trend praćenja brzih promjena iz okoline. Za to su potrebni vrhunski stručnjaci i znanstvenici koji promišljaju suvremene trendove izvan konteksta trenutne problematike i fokusirani su na dugoročne trendove. Za to su potrebni novi, interdisciplinarni, doktori znanosti koji će razvijati nova znanja u području upravljanja digitalnim inovacijama”, ističu osnivači studija.

 

New Report

Close