Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Što smo naučili i kako možemo bolje?

Meri Matešić Sičić, predsjednica Uprave Turisthotela.

Meri Matešić Sičić
15. prosinac 2022. u 22:00
Meri Matešić Sičić/PD

Godina na zalasku je za nas u Turisthotelu bila slavljenička. Obilježili smo 40 godina postojanja Zaton Holiday Resorta, perjanice domaćeg kamping turizma, i 10 godina Boutique Hostela Forum u centru Zadra. Rezultati su, kao i cijelom turističkom sektoru, dosegli, pa i premašili, one iz pretpandemijskih godina. Na pretpandemijske brojke smo vratili i broj sezonskih zaposlenika.

Ove godine ih je u Turisthotelu bilo više od 400. Uveli smo paušalnu naknadu za topli obrok, osigurali smještaj za zaposlenike koji dolaze iz drugih zemalja, osigurali nagrade za izvrsne rezultate, a nagradama za zaposlenike ćemo godinu i završiti.

Iako se turistički sektor pokazao prilično snažnim u kriznim vremenima, 2023. će donijeti nove izazove. Aktualna kriza već je ove godine pokazala što nas čeka: inflacija, rast cijena energenata, veći troškovi kompletnog poslovanja, smanjene investicije u sektoru… Pritom rast troškova nije jedini izazov s kojim se susrećemo.

Nismo riješili ni ona pitanja o kojima već dugo govorimo poput zakona o pomorskom dobru, pitanja turističkog zemljišta i ono, izuzetno važno – nedostatak kvalitetne radne snage. Tu smo zaista prilično krhki i postajemo ovisni o stranim kadrovima. No, kako bismo bili konkurentni na tržištu, jednako kao u nove ponude, objekte i sadržaje, moramo ulagati i u ljude. Naš fokus i u 2023. bit će zaposlenici i novi projekti. Unazad pet godina broj stalno zaposlenih povećali smo 35% s ciljem zadržavanja stručne radne snage i osiguranja kvalitete usluge. S istim ciljem smo oko 25% sezonskih zaposlenika uključili u mjeru Stalni sezonac.

Kontinuirano ulažemo u edukacije i razvoj zaposlenika prema njihovim interesima i potrebama radnog mjesta, a uoči sezone pripremamo i niz in-house edukacija i treninga. Turisthotel je stabilna kompanija i kontinuirano bilježi rast prihoda, što u konačnici omogućuje daljnja ulaganja u širenje, nadogradnju i modernizaciju postojeće infrastrukture.

Prije svega, orijentirani smo prema ulaganjima u kvalitetu. Vjerujemo da je to imperativ za daljnji rast, ali i dodatnu prepoznatljivost na tržištu. Naglasak želimo staviti i na održivost u poslovanju ne samo kao preduvjet za postizanje poslovnih ciljeva, već i kao važan alat za osiguranje održivog korištenja prirodnih resursa bez štete za okoliš kako bismo ga očuvali za buduće generacije.

New Report

Close