Organizacija posla od kuće
Googleova platforma

Štedi vrijeme učiteljima i omogućava im da se više ‘približe’ đacima iz daljine

Softveraš digao hrvatsku inačicu ‘Nastave od kuće’, paket alata za online lekcije, upravljanje učionicom...
Lucija Špiljak
15. travanj 2020. u 22:00
Vodič donosi besplatne i detaljne informacije poput organiziranja radnog okuženja, pripremu nastave, savjete, videosastanke...

Više od milijardu učenika diljem svijeta trenutačno ne može pohađati školu zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

Hrvatska je prije mjesec dana privremeno zatvorila vrtiće, škole i fakultete, nastavu preselivši na televizijske i online programe, a prema zadnjim navodima oni ostaju zatvoreni najmanje do 19. travnja.

Situacija je još uvijek neizvjesna, tisuće nastavnika suočava se s novim izazovima i prvi put vode nastavu na daljinu.

Navedene izazove prepoznala je i vodeća globalna tehnološka tvrtka Google, koja je svoje resurse – tehnologiju, programe, stručnjake i inženjere – usmjerila pomoći nastavnicima i omogućujući im lakše podučavanje od doma tijekom pandemije.

Predstavili su tako platformu Nastava od kuće za učenje na daljinu, središnje mjesto za informacije i alata koji pomažu nastavnicima. Platforma je dostupna na linku https://teachfromhome.google/intl/hr/ i nudi resurse na hrvatskom jeziku koji će nastavnicima omogućiti što uspješnije korištenje paketa alata G Suite for Education, kako bi se povezali s učenicima te učinili lekcije zanimljivijima i lakše prohodnima.

“Naš je cilj uštedjeti vrijeme preopterećenim učiteljima koje troše na administrativne zadatke kako bi više vrijeme uložili u ono što je doista važno: učenje učenika”, objašnjavaju nam iz Googlea.

120

milijuna nastavnika i učenika širom svijeta koristi skup online alata G Suite for Education

G Suite for Education je skup aplikacija koje osiguravaju pristup osnovnim obrazovnim funkcijama poput stvaranja online predavanja, generiranja dokumenata svih vrsta, obuka i upravljanja učionicom, dijeljenja datoteka, e-pošta i drugo.

Paket alata dostupan je besplatno svim obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj, koje se prvo moraju samo besplatno registrirati putem linka https://aktivacija.skole.hr/. Iz Googlea otkrivaju da G Suite for Education koristi oko 120 milijuna nastavnika i učenika širom svijeta.

Premda web lokacija u nekom trenutku više neće biti dostupna, sadržaj će biti dostupan na drugim platformama kao što je Google Teacher Center. Navode i Google for Education, rješenje namijenjeno učenju i dizajnirano za učionicu.

“Rješenje uključuje upravljanje nastavom kao i učenje putem Google Classrooma, paket alata za suradnju u sklopu G Suite for Educationa kao i novi način surađivanja s učenicima s Google Expeditionsom. Ovi alati zajedno štede vrijeme, osiguravaju suradnju i pobuđuju znatiželju dok učenici otkrivaju i uče zajedno na bilo kojem uređaju bilo gdje se nalazili”, navode iz Googlea.

Platforma Nastava od kuće također nudi vodič za učitelje sa savjetima kako držati nastavu na daljinu, odnosno iz vlastitog doma. Vodič donosi detaljne informacije poput organiziranja radnog okuženja, priprema lekcija i nastave kao i video sastanaka s učenicima, kao i savjete kako surađivati s učenicima, uključujući i korištenje Google Classrooma, alata koji omogućuje nastavnicima kreiranje virtualne učionice te dijeljenje digitalnih sadržaja, zadavanje zadataka, praćenje rada kao i komunikaciju s učenicima.

“Google će kontinuirano ažurirati informacije i izvore namijenjene držanju nastave na daljinu uzimajući u obzir povratne informacije ‘s terena’ – od učitelja i partnera”, poručuju iz globalnog tehnološkog diva.

Kako napominju, održavanje nastave na daljinu putem besplatnih alata Googlea omogućeno je zahvaljujući suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – Carnet.

New Report

Close