Poslovna 2021.
Mirko Habijanec, predsjednik Uprave Radnika

Stagnacija investicija za građevinu je pogubnija od epidemioloških mjera

Treba kolektivnim pregovaranjem povećavati neto primanja u graditeljstvu, tako da dosegnu razinu polovine primanja zaposlenika u Njemačkoj.

Poslovni.hr
29. studeni 2020. u 22:01
Foto: PD

Za stabilno stanje u graditeljstvu, koje se nalazi pred velikim izazovima u 2021. godini, odlučujuće su mjere koje će trebati provesti u djelo.

Smatram da treba energično ukazivati na potrebu poticanja investicija kao motora pokretanja gospodarstva. U tom smislu treba donijeti mjere ohrabrivanja investicija. Vlada ima presudan utjecaj na investicije javnog sektora, posebno u infrastrukturne objekte, ali i druge planirane investicije u Hrvatskoj. Investicije su motor gospodarstva i stagnacija bi izazvala veće gospodarske poremećaje u sektoru graditeljstva od epidemioloških mjera sprečavanja širenja bolesti Covid 19.

Osim toga, nužno je ublažiti kriterije ocjene provođenja postupaka javne nabave koji se financiraju iz fondova Europske unije, posebice one koje se odnose na pretjerano birokratiziranje posredničkih i žalbenih tijela, u smjeru ocjene poštivanje suštine pravila.

Mora se pritom osigurati i da se ne zlorabe formalnosti u takvim postupcima. Mora biti jasno da čak i benigni propusti u proceduri i dokumentaciji imaju za posljedicu milijunske financijske korekcije koje ova tijela izriču investitorima, tako da to uvelike obeshrabruje potencijalne nositelje novih investicija.

Uz nastavak mjera Vlade za očuvanje radnih mjesta, zalažem se za promjene Zakona o radu i fleksibilizacije radnog prava.

Smatram da treba kolektivnim pregovaranjem povećavati plaće u graditeljstvu, tako da ukupna neto primanja (oporeziva i neoporeziva) dosegnu razinu polovine primanja zaposlenika u Njemačkoj. Nužno je pritom osigurati od strane države učinkovitu kontrolu poštivanja tarifa iz Kolektivnih ugovora.

Navedenim aktivnostima povećala bi se konkurentnost radnih mjesta u hrvatskom građevinarstvu, te bi se smanjio odlazak domaćih radnika u inozemstvo, a pritom bi se suzbijala i siva ekonomija.

Očekujemo što prije i odluku Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine o davanju prethodne suglasnosti na nove Posebne uzance o građenju. Naša granska udruga pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca izradila je prijedlog rješenja za promjenu Zakona o javnoj nabavi u cilju da se nabava radova male vrijednosti, a riječ je o onima do pet milijuna eura, uređuje posebnim propisom, kao i prijedlog Pravilnika za provedbu postupka prethodne kvalifikacije građevinskih poduzeća, koja bi se koristila kao dokaz sposobnosti u javnoj nabavi radova male vrijednosti.

New Report

Close