Smart Industry
Napredna usluga

Punat dobio pametan parking, pravi spas od kaosa u turističkim središtima

Mobilna aplikacija brzo i jednostavno pruža informacije o raspoloživim parkirnim mjestima.

PD VL native tim
18. lipanj 2024. u 22:00
Denijel Bolfan i Ivana Barešić iz A1 i Daniel Strčić, načelnik općine Punat/PD

Grad Punat na otoku Krku nije pošteđen tipične ‘boljke’ većine turističkim mjesta na Jadranu – nedostatka parkirnih mjesta za automobile. U svojem je mandatu, kaže načelnik Općine Punat Daniel Strčić, uspio osigurati stotinjak dodatnih parkirnih mjesta, od čega tridesetak besplatnih na periferiji, čime je djelomično rasterećen promet u samom središtu gradu.

No, tek nakon što je nedavno implementiran sustav pametnog parkinga koji pokriva tri parkirališta na lokacijama Vele vode i Pod topol s ukupno 134 parkirna mjesta, može se reći kako je ovaj grad na otoku Krku sada, doista, po mjeri i građana i turista kad je u pitanju prometna infrastruktura.

Uslugu je uvela tvrtka A1 Hrvatska u suradnji s Općinom Punat, a omogućit će vlasnicima vozila da putem mobilne aplikacije A1 Pametni Parking na svojem pametnom telefonu brzo i jednostavno dobiju informacije o raspoloživim parkirnim mjestima te upute kako do njega doći.

Na korist mještana i posjetitelja

Vodim Općinu u smjeru implementacije pametnih rješenja koje podižu kvalitetu javnih usluga, kaže načelnik Punata Daniel Strčić.

Ušteda energije i živaca

Projekt vrijedan 62.378,64 eura (s PDV-om) financiran je manjim dijelom općinskim novcem, a 37.427,18 eura ili 60% iznosa osigurano je iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a nakon Javnog poziva za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga.

“O uvođenju ove usluge počeli smo razmišljati još 2021. godine, vidjevši sličan sustav na drugoj lokaciji. Potom smo izradili projektno rješenje, tražili i čekali natječaj za sufinanciranje na koji se možemo prijaviti, te početkom 2024. godine i raspisali javnu nabavu. Sama implementacija, od potpisivanja ugovora do puštanja sustava pametnog parkinga u rad, odvijala se vrlo brzo. Sve je bilo spremno za mjesec dana.

Ovim projektom Općina Punat obuhvatila je 58% svih parkirnih mjesta na potezu od autobusne stanice do brodogradilišta, odnosno u samom centru mjesta. Prve reakcije građana su, očekivano, pozitivne, jer A1 Pametni Parking olakšava potragu za dostupnim parking mjestima, smanjuje nepotrebno kruženje vozila i gužve, a samim time pozitivno utječe na raspoloženje vozača”, kaže načelnik Strčić.

Foto: PD

Pun potencijal i praktičnost ove usluge doći će do izražaja u ljetnim mjesecima, jer će osigurati bržu protočnost prometa uslijed turističke ‘špice’. Osim toga, ovim se rješenjem, naglašava načelnik, doprinosi i uštedi energije te smanjenju emisije CO2, što je u skladu s strategijom održivog razvoja.

Kako funkcionira ovo pametno parking rješenje? Osim informacije o slobodnoj lokaciji za parking svojeg limenog ljubimca, vlasnici vozila putem svojih pametnih telefona mogu i spremiti lokaciju. S druge strane, vlasnici parkinga upravljaju sustavom pomoću administracijskog sučelja kojem se, zahvaljujući cloud tehnologiji, može pristupiti bilo kada i s bilo kojeg mjesta internetskim preglednikom. Također, znakovi (displeji) na samom parkiralištu olakšavaju korisnicima snalaženje, jer ih usmjeravaju prema slobodnim parkirnim mjestima.

“Ovakva pametna rješenja korak su naprijed prema digitalno povezanom i tehnološki naprednom društvu budućnosti koje uz pomoć tehnologije olakšava svakodnevni život građanima. Uvođenje najnovijih tehnologija mobilnosti ključno je kako bi se osigurala visoka razina javnih usluga u Hrvatskoj kao popularnoj turističkoj destinaciji, a pametni parking samo je jedno u nizu pametnih rješenja koje nudi A1 Hrvatska”, kaže Siniša Staničić, direktor odjela ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska.

Foto: PD

Plan za kvalitetnu budućnost

Naime, tvrtka A1 Hrvatska među prvima je ponudila rješenja za pametno zbrinjavanje otpada. Nekoliko je modela ‘u igri’. Jedan, primjerice, sam preša otpad, čime se kapacitet kanti povećava 10 puta. Drugo rješenje, zahvaljujući IoT cloud platformi, u svakom trenutku na daljinu provjerava status popunjenosti spremnika kako bi se moglo efikasno planirati pražnjenje.

Na mapi se prikazuje lokacija spremnika, status popunjenosti te je moguće kreirati optimalne rute obilaska čime se značajno smanjuju operativni troškovi. Nadalje, napredna senzorika za očitanje kakvoće zraka te pametna brojila za potrošnju plina, također su dio pametnih rješenja iz tvrtke A1 Hrvatska.

Sva navedena rješenja omogućuju automatizaciju poslova redovitim izvještavanjem o svojem stanju, nudeći jednostavnost korištenja za krajnjeg korisnika, ali i pristup mnogobrojnim korisnim informacijama od strane tvrtki koje održavaju rad tih sustava. Da su pametna rješenja dio modernog življenja, ali i stvar standarda turističke ponude, zna i prvi čovjek općine Punat.

“Vodim Općinu u smjeru implementacije pametnih rješenja koje podižu kvalitetu javnih usluga na korist i mještana i posjetitelja. Dva seta pametnih kanti već imamo, a postavljamo i digitalne toteme. Trenutačno pripremamo i dokumentaciju za implementaciju druge faze sustava pametnog parkinga kojim bi pokrili sva javna parkirna mjesta pod naplatom u centru Punta”, otkrio je načelnik Daniel Strčić.

* Sadržaj omogućio A1

Foto: PD

New Report

Close