Snaga obrazovanja
Politička akademija

Prvi put cjelovita edukacija za sve političare

Visoko učilište Edward Bernays pokreće interdisciplinarni program s teorijom i praksom.

Darko Bičak
27. srpanj 2021. u 12:00
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Obrazovanje je jedan od temeljnih stupova demokratskog društva i uvjeta za njegov gospodarski i ini razvoj. Posljednjih godina sve više raste svijest o potrebi cjeloživotnog obrazovanja u svim segmentima društva pa tako i u politici.

Posljednji politički izbori su pokazali da biračima postaje sve važnije tko su kandidati, kakve kvalitete posjeduju, kakav je njihov životni i profesionalni put, za što se zalažu, a sve manje kojoj stranci pripadaju.

Pojavljuju se nove opcije koje brzo zabljesnu i birači ih honoriraju, međutim, uz dobru volju da nešto naprave nedostaje im znanja o funkcioniranju političkog sustava, načinima donošenja odluka, menadžmentu u politici, načinima komuniciranja s ciljnim javnostima. Stoga one vrlo brzo nestanu te smo stalno u potrazi za nečim novim.

Upravo je to bio razlog da su na zagrebačkom visokom učilištu Edward Bernays University College odlučili kreirati interdisciplinarni program cjeloživotnog obrazovanja koji akterima u političkom životu Hrvatske nudi kompletna znanja neophodna za političko djelovanje na jednom mjestu.

Kako pojašnjava doc. dr. sc. Damir Jugo, dekan Edward Bernays University Collegea, program Političke akademije namijenjen je politički aktivnim ili angažiranim pojedincima na svim razinama nacionalne, lokalne i regionalne politike koji imaju želju i potrebu nadograđivati svoje političke kompetencije, znanja, vještine i iskustva u područjima primijene programa.

“Interes očekujemo među gradonačelnicima, načelnicima, županima, pročelnicima, saborskim zastupnicima, predsjednicima gradskih vijeća i četvrti, ali i svim drugim akterima političkog života u Hrvatskoj. Vjerujem kako će i građani pozdraviti takvu vrstu ulaganja političara u svoj razvoj koja je, kao univerzalna edukacija tog tipa, novina na tržištu.

Ne smijemo ni zanemariti kako dolaze nove generacije političara koje u određenoj mjeri nemaju konkretnog političkog iskustva, a imaju želju i energiju koju bi voljeli politički kapitalizirati – ovakav program im upravo pruža mogućnost za nadomještanjem te praznine”, ističe Jugo.

Dodaje da su se prilikom izrade programa vodili time da on polaznicima omogući stjecanje neophodnih znanja za kvalitetno političko djelovanje na jednom mjestu, da bude prilagođen hrvatskom političkom okruženju, praktičan i primjenjiv u političkom djelovanju polaznika, da bude uključiv i otvoren za sve polaznike bez obzira na njihove političke preferencije i stranačke boje te da polaznike kroz program vode predavači koji uz teorijsko znanje posjeduju i praktično iskustvo stečeno upravljanjem političkim procesima, savjetovanjem političkih aktera ili analiziranjem hrvatske i međunarodne političke scene.

Na Bernaysu naglašavaju da je ključno obilježje programa, odnosno njegovih predavača da dolaze iz različitih političkih opcija što programu daje dodatnu širinu, a polaznicima omogućuje stjecanje praktičnih znanja od predavača s različitog političkog spektra.

Ovakva licenca za bavljenje javnim poslovima je obvezna u mnogim zemljama svijeta, a najpoznatija je Državna škola za javnu upravu (Ecole National d’Administration, ENA) čiji polaznici su odgovorni za primjenu javnih politika u Francuskoj, ali oni i istovremeno utječu i na njihovo oblikovanje.

Jugo pojašnjava da takva praksa nije prepoznata samo u Francuskoj, već, globalno gledano, u mnogim razvijenim zemljama.

“Smatram kako aktualni trendovi vode u tom smjeru, ali moram istaknuti kako su specifična područja politike već prepoznala važnost specijalizirane edukacije novih kadrova pa tako postoje, primjerice, Diplomatska akademija i Škola javne uprave. No, vjerujem kako će se potreba za sveobuhvatnom edukacijom za političko djelovanje s vremenom pojaviti, a u tome bi se, uvjeren sam, mogle složiti sve stranke političkog spektra.

U slučaju Bernaysove Političke akademije ne radi se o licenci već o neformalnom interdisciplinarnom programu cjeloživotnog obrazovanja po završetku kojeg polaznici stječu certifikat”, navodi Jugo.

U sklopu programa ove Političke akademije obrađivat će se sve relevantne teme vezane uz političko djelovanje pa tako i tema transparentnosti u političkom djelovanju. “Transparentnost u donošenju odluka i planiranju, financijska transparentnost, digitalizacija, sve to su teme modula kojima je cilj polaznike educirati o znanjima i vještinama kojima će moći djelovati kao moderni menadžeri.

Ako je sustav ili osoba transparentan, šanse za sukobom interesa i korupcijom su minimalne”, kazao je Jugo na pitanje kako misle educirati nositelje javnih funkcija o najvećem problemu hrvatske politike u proteklih 30-ak godina – korupcija i sukob interesa.

Program ove akademije traje 120 sati, a provodi se kroz 10 modula tijekom razdoblja od tri mjeseca. U sklopu edukacije obrađuju se: menadžment u politici, upravljanje političkim procesima, strateško liderstvo, upravljanje imidžom i osobnim brendiranjem, napredne komunikacijske vještine, javne nastupe, komunikaciju s medijima i nastupe u medijima, diplomatski protokol i političko ponašanja te organizaciju i vođenje političkih kampanja.

Iz Bernaysa naglašavaju da je najveća prednost programa Političke akademije ta da predavači imaju bogato političko iskustvo, a pritom dolaze i iz različitih političkih opcija što programu daje širinu i dodatnu kvalitetu. Dekan Jugo je uvjeren da će Bernaysova Politička akademija doprinijeti poboljšanju kvalitete političkog djelovanja u Hrvatskoj, a da će u budućnosti nove generacije modernih političara vratiti povjerenje u politiku.

New Report

Close