Projekt REPLACE – Omogućiti europskim potrošačima učinkovito, čisto, ekonomski i ekološki prihvatljivo grijanje i hlađenje

Autor: PD VL native tim , 02. svibanj 2022. u 22:00
Foto: PD

REPLACE nastoji potaknuti eliminiranje neučinkovitih i starih sustava grijanja i hlađenja, unutar deset ciljnih regija.

Grijanje i hlađenje čine 50% finalne potrošnje energije u Europi, a trenutno se uvozi 68% plina. 80 od 120 milijuna instaliranih sustava grijanja u Europi trenutno postiže energetsku oznaku C ili D, a stalni porast cijena energenata i činjenica da su konvencionalni izvori energije ograničeni stavlja nas u nimalo povoljnu situaciju.

Europska unija odavno je na raspolaganje stavila različite programe koji potiču energetsku transformaciju, nužnu za očuvanje Planeta, ali i transformaciju našeg života danas prema pametnom i održivom.

Jedan od takvih projekata je i REPLACE financiran iz programa Horizon 2020 kojem je cilj efikasno, ekonomski isplativo, čisto i ekološki prihvatljivo grijanje i hlađenje.

Kalkulator pomaže odabrati sustav

REPLACE nastoji potaknuti eliminiranje neučinkovitih i starih sustava grijanja i hlađenja, unutar deset ciljnih regija, stavljajući fokus na potrošače, investitore/vlasnike, kao i na posrednike (instalatere, vodoinstalatere i dimnjačare) kako bi bili adekvatno informirani prilikom donošenja odluka o izboru tehnologije grijanja i hlađenja u svom domu i/ili radnom prostoru.

U sklopu projekta razvijen je REPLACE kalkulator, alat koji pomaže krajnjim potrošačima i posrednicima da na brz i jednostavan način donesu odluku o sustavu kojeg će izabrati, a na temelju svih unesenih parametara. Primjerice, osoba koja živi u stambenoj kući sa starim, neučinkovitim sustavom grijanja može pomoću kalkulatora vidjeti koje su okolišno prihvatljive mogućnosti.

Alat omogućava međusobno uspoređivanje preporučenih sustava u segmentu ulaganja, uštede energije i smanjenja emisija CO2. Uz to, višejezični online kalkulator nudi dodatne informacije poput tehničkih listova, primjera najboljih praksi i korisnih kontakata za zamjenu kotlova i peći. Alat je dostupan na slijedećoj poveznici: http://www.energieinstitut.at/tools/Replace/index.php…

50

posto finalne potrošnje u EU čini grijanje i hlađenje

REPLACE će povezati posrednike, poput dimnjačara ili instalatera sustava, koji imaju stalan pristup potrošačima, i javna tijela odgovorna za stvaranje legislativnog okvira, kako bi zajednički ostvarili maksimalan učinak. Fokusom na mjere jačanja kapaciteta i prijenosa znanja, REPLACE identificira i spaja sve elemente nužne za povećanje učinkovitosti sustava grijanja i hlađenja za europske potrošače. Građani su ključni dionici koji promjenom svog ponašanja i navika uistinu mogu potaknuti promjene u vidu zaštite okoliša.

Sustavi grijanja i hlađenja na obnovljive izvore energije (dizalice topline, peći na pelete/cjepanice, solarni toplinski sustavi) imaju vrlo visoku energetsku učinkovitost. Ne samo zbog svojih inovativnih značajki i tehnologija, već i zbog mogućnosti korištenja različitih decentraliziranih energetskih rješenja.

To znači da oni proizvode toplinu koja vam je potrebna izravno na mjestu potrošnje (ili vrlo blizu nje) i na taj način smanjuju na minimum sve gubitke energije koji se neizbježno događaju tijekom transporta energije od mjesta proizvodnje do mjesta potrošnje. Iz toga slijedi da se smanjuje ovisnost o uvoznim energentima te se osigurava ekonomska stabilnost cijena što znatno utječe na standard građana u narednim godinama.

Gledajući široku sliku, podrška malim obnovljivim sustavima grijanja ne samo da će donijeti korist vašem kućnom budžetu, već će podržati europsku industriju u cjelini. Projekti ugradnje sustava na obnovljive izvore energije su glavni pružatelji poslova i ključni pokretači europske energetske tranzicije.

Emisije ugljika, zaštita okoliša, sigurnost opskrbe energijom na lokalnoj razini su za lokalno stanovništvo dodana vrijednost, ali primarni pokretač je zapošljavanje ili otvaranje novih radnih mjesta, doprinos regionalnom gospodarstvu i povećanje dobiti.

Dugoročno rješenje

S obzirom na sveprisutan rast cijena energenata te dug životni vijek stambenih objekata, energetska obnova uz korištenje obnovljivih izvora energije nameće se kao jedino dugoročno rješenje kojim će se postići energetske i novčane uštede.

Kroz podizanje svijesti i provođenje prilagođenih lokalnih informativnih kampanja o važnostima održivog korištenja energije kroz instalaciju sustava na obnovljive izvore energije i pozitivnim učincima koji iz tog proizlaze za pojedinca i zajednicu, predviđa se kako će do 2026. godine, zahvaljujući REPLACE projektu, biti ostvarene godišnje uštede primarne energije od 68 GWh, smanjene godišnje emisije stakleničkih plinova za 67.000 tCO2eq.

Uz navedeno potaknuti će se ulaganja u održivu energiju u iznosu od preko 300 milijuna eura najmanje u devet ciljnih regija u Europi koje sudjeluju u projektu (Hrvatska, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Njemačka, Austrija, Španjolska, Bugarska).

* Sadržaj omogućila REGEA

organizator
Generalni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close