Klik do znanja
do nekih boljih vremena

Prilagodili su se situaciji: Programe održavaju online, u obliku webinara, videokonferencija i virtualnih sastanaka

Edukacija u vrijeme izolacije jedan je od načina na koje ćete istovremeno i raditi na sebi i kvalitetno iskoristiti svoje vrijeme.

Marta Duić
29. travanj 2020. u 19:12
FOTO: GettyImages

S obzirom na situaciju, klasične edukacije su na čekanju do nekih boljih vremena, no zbog toga nikako ne treba na čekanje staviti učenje i stjecanje novih znanja. Uz to, edukacija nije važna samo za napredak u karijeri, kroz njih učimo o sebi i pomičemo vlastite granice.

Dok smo u modelu rada od kuće, svi imamo sat/dva viška koje smo do sada trošili na putovanje do ureda, a najkorisnije je upravo to vrijeme iskoristiti i izvući maksimum iz toga. Osim standardnih online edukacija iz različitih područja, sve je veći i broj webinara na razne teme, tako da prilika ne nedostaje.

Mnogi koji imaju u ponudi i klasične edukacije prilagodili su se situaciji i svim polaznicima olakšali edukaciju i učinili dostupnom tako da sve edukacijske programe održavaju online, u obliku webinara, videokonferencija i virtualnih sastanaka.

Možete ih i snimiti

Sve što vam je potrebno je kvalitetna veza, računalo, tablet ili mobitel, u ponudama su i cjelodnevna i višednevna predavanja, ali i kraća predavanja u trajanju od sat-dva. Glavna prednost je da gotovo sva predavanja u današnje vrijeme uključuju i dodatne online materijale, mogućnost kreiranja anketa, live chata, Q&A sekcije, a možete ih snimiti kako bi ih kasnije ponovno koristiti i utvrditi znanje.

Jedan od primjera online edukacija koja djeluje i prije vremena korone je i digitalna akademija agencije za digitalni marketing Arbona. Oni su naime, u aktualnoj situaciji intenzivno nastavili s projektom digitalne akademije. Na Arbona online akademija digitalnog marketinga svi predavači stručnjaci su iz prakse, njihovi zaposlenici koji imaju iskustvo u digitalnom marketingu.

Kao u učionici

Dosad su imali četiri generacije polaznika i sve akademije su bile online, tako da su već uhodani. Akademija sadrži sedam modula – Uvod u digitalni marketing, Google Ads, Facebook oglašavanje, Instagram oglašavanje, SEO optimizacija, Email marketing i Google Analytics, a predavanja su uživo i online.

Kako objašnjava Dario Horvat, voditelj akademije, za sudjelovanje na akademiji dovoljno je samo imati pristup internetu. Na predavanju može biti do 15 polaznika, a pomoću alata za online sastanke su uspjeli postići efekt da se oni osjećaju kao u pravoj učionici s neograničenom interakcijom s mentorom i ostalim polaznicima.

Programi obrazovanja u online obliku provode se u Algebri od 2014. godine. Kako stoji na njihovoj web stranici u tekstu Igora Kundića, člana Uprave, Algebra od samog početka djelovanja, prati svjetske trendove na polju obrazovanja, pa tako i iz područja online edukacije. Prve vijesti i mogućnosti online edukacija počeli su istraživati već 2003. godine. Pohađali su različite online konferencije, a takav način edukacije i online sudjelovanja zvao se tada distance learning.

Raste interes

Čak se i do nedavno predviđalo kako će tzv. massive open online courses u potpunosti zamijeniti klasičnu edukaciju, a važnost online edukacije najbolje je vidljiva kroz trendove. Iz godine u godinu svjedočimo sve većoj zainteresiranost za uključivanje u ovaj vid edukacije. Uspoređujući 2017. i 2019. godinu u Algebri, bilježe rast od čak 50 posto online polaznika.

Kako ističe Kundić, što prije prigrlimo online edukaciju bit ćemo spremniji za poslovne, ali i privatne izazove koje nam donosi budućnost. Previđa kako u nekoliko sljedećih godina neće postojati obrazovna institucija (vrtić, osnovna škola, srednja škola, fakulteti) koja manji ili veći dio svog nastavnog plana ne provodi i u online obliku.

New Report

Close