Hrvatski gospodarstvenici za Hrvatsku
Spremnost, ali i brzina

Preko noći u katalogu Ravnateljstva za robne zalihe više od 250 kompanija

Poziva domaćim proizvođačima i dobavljačima proizvoda potrebnih u zaštiti od pandemije uz veliki odziv.
Marija Brnić
10. svibanj 2020. u 22:00
Prva tvrtka koja se upisala na ovaj popis bila je županjska tvornica šećera Sladorana

Oni koji su spremni u trenu preorijentirati postojeću proizvodnju i iskoristiti mogućnosti novih potreba na tržištu uvršteni su u katalog Ravnateljstva za robne zalihe Ministarstva gospodarstva, koji je rezultat poziva domaćim proizvođačima i dobavljačima proizvoda potrebnih u zaštiti od pandemije.

U prvih desetak dana krize javilo se 250 poduzetnika, u podjednakom broju proizvođača i distributera i dobavljača važnih proizvoda, od alkohola i dezinficijensa, te zaštitne opreme do respiratora.

Katalog funkcionira kao svojevrsna kontakt-točka, na kojoj se povezuje proizvođače, primjerice alkohola i dezinficijensa ili proizvođače tekstila i zaštitne opreme s dobavljačima, te otvara kanale za pokretanje i daljnji razvoj tih novih tržišta, na kojima dosad uglavnom nije bilo značajnije domaće proizvodnje, a robne zalihe punjene su u pravilu robom iz uvoza.

Prva tvrtka koja se upisala na ovaj popis bila je županjska tvornica šećera Sladorana, koja je obnovila nekadašnje pogone za proizvodnju etilnog alkohola.

Za potrebe Nacionalnog stožera civilne zaštite Robne zalihe kupile su 100 tisuća litara alkohola, a šećeranu, kako kažu u Ministarstvu gospodarstva, povezale su s tri proizvođača sredstava za čišćenje, koji su svoje proizvodnje promptno preusmjerile na proizvodnju dezinficijenasa iz Sladoraninog alkohola, a za koju su istodobno, budući da se dio njih bavi i proizvodnjom ambalaže, dogovorili pakiranje alkohola.

Riječ je o Saponiji iz Osijeka, zagrebačkom Labudu, te međimurskom proizvođaču tzv. automobilske kozmetike Alfa Car. No, osim Županjaca, u proizvodnju etilnog alkohola krenuo je i čitav niz manjih proizvođača od kraft džina i piva do vinara i raznih OPG-ova, a s otvaranjem nove tržišne niše za domaću proizvodnju ova okupljanja tvrtki ide i korak dalje, prema razvoju proizvodnje složenih medicinskih maski, najviših razina zaštite od propusnosti, do kojih je kod rijetkih proizvođača na svjetskom tržištu sada teško doći.

Robnim zalihama javila se i zagrebačka destilerija Duh u boci, čiji je nagrađivani Old Pilot’s gin slavni brend domaćeg craft proizvoda, no zbog ukupnog stanja, kako nam potvrđuje suosnivač Hrvoje Bušić, priprema svu preostalu količinu gina redestilirati i pokreće proizvodnju sredstva za dezinfekciju.

Među manjim proizvođačima i obiteljskim biznisima s liste Robnih zaliha koji se okreću proizvodnji medicinskog alkohola i dezinficijensa su i istarska vinarija Rossi, osječka pivovara Legionar, hvarski obrt Braća Plančić, istarski Kramar pa i proizvođač prirodne kozmetike Tinktura, koja se također fokusira na gelove i druge proizvode za dezinfekciju. Međimurski Alfa Car svoju je dosadašnju proizvodnju palete autokozmetike spustio na 30% kapaciteta nakon što je preko Ministarstva gospodarstva uspostavio kontakt sa Sladoranom iz Županje za nabavu alkohola.

“Prepoznali smo priliku i prilagodili asortiman potrebama. Osim alkohola i ambalažu nabavljamo na domaćem tržištu, a jedino što uvozimo su pumpice, koje nažalost odavno nitko ne proizvodi osim u Kini”, kaže Arian Okreša iz Alfa Cara. Najveća pozitivna novina koju je koronavirus donio formiranje je multidisciplinarnog tima koji objedinjuje znanstvenike i gospodarstvenike na projektu pokretanja nove proizvodnje.

Ministar gospodarstva Darko Horvat okupio je, naime, dekane zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog i Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Gordanu Pavlović i Tomislava Bolanču, te čelne ljude više tekstilnih i proizvođačkih tvrtki među kojima su Varteks, Čateks, Calzedonia, Neores, Orljava, Meditex, Kotka, Orljava, Hemco, Ad Plastic i Bomark.

Rezultat je ustrojen tim na čijem je čelu prodekan FKIT-a Ante Jukić koji ima zadatak utvrditi sastav materijala od kojih su izrađene maske tipa FFP2 i FFP3 i, pokaže li se moguće, pokrenuti njihovu proizvodnju. Takve maske proizvodi tek nekoliko tvrtki u svijetu, a namjera je prije svega omogućiti sigurnu nabavu za vlastite potrebe.

New Report

Close