Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Pred nama je teško, ali zdravo vrijeme prilagodbe

Tržišni model koji smo uveli, a u kojem nismo pod kontrolom rada državnog monopoliste, olakšao nam je prilagodbu.

Nikola Požgaj
15. prosinac 2022. u 22:00
Nikola Pozgaj, direktor grupe Pozgaj/Marko Jurinec/PIXSELL

Postepeni ulazak u recesijsko razdoblje učinit će 2023. godinom prilagodbe na realnost kakvu smo imali do 2020. godine, ali uz jače troškovno opterećenje svakog biznisa. Svaka kriza pa tako i ona uzrokovana Covidom, za koju već možemo reći da je prošlost, remeti normalu na koju smo svi navikli, no vrijeme koje dolazi nakon krize je ono kada zapravo dokazujemo jesmo li ili nismo. U krizi razmišljaš, promišljaš i stvaraš novu viziju.

U krizi te nitko ne pita kako se razvijaš, nego kako preživljavaš. Međutim, upravo u vremenu iza krize zapravo dokazuješ tko si! Zato, nakon što smo u 2022. godini kao društvo shvatili da moramo dalje bez državnog intervencionizma, 2023. će zapravo sve ogoliti i učiniti to da se sam dokazuješ u opstanku i razvoju.

Dapače, teret troškova će ti dati sve manje prostora da uspiješ, a ako i uspiješ – država će tražiti natrag “svoje”, ono ime ti je pomogla da preživiš krizu. Jesi li na to spreman ili ne zapravo je pitanje jesi li u krizi razmišljao o vremenu nakon nje?

U Požgaj grupi smo u krizi najviše investirali u tržišta i poslovne procese koji su nam omogućili da za istu isporučenu vrijednost trošimo 40% manje resursa. Od 1. listopada u 3/4 naših tvornica uveden je isključivo jednosmjenski rad koji, u kombinaciji s potpuno integriranom stranom radnom snagom, omogućuje da budemo potpuno prilagođeni postkriznom razdoblju visokih troškova, a recesijske potražnje proizvoda.

Takva će biti 2023. Tržišni model koji smo uveli, a u kojem nismo pod kontrolom rada državnog monopoliste upravo nam je olakšao taj put.

Uspjeli smo dokazati da je ono što državni monopolist propagira već desetljećima – da razvoj bez njega nije moguć, zapravo stvara krizu u tebi. Zato, zadovoljni što imamo svoj put razvoja stvoren na preduvjetima kakvi postoje na tržištu Europe i svijeta gdje mi zapravo i jesmo, znamo da će 2023. godina biti zdravo vrijeme za nas, zdravo vrijeme prilagodbe na novi put razvoja za naredne godine.

New Report

Close