Svijet novca
Svijet novca

Pozitivno mišljenje revizora za 75% tvrtki

Od ukupnog broja modificiranih mišljenja revizora, 19 mišljenja su mišljenja s rezervom, dok je 1 suzdržano mišljenje.

Poslovni dnevnik
28. srpanj 2022. u 22:00
Foto: Shutterstock

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je provela analizu dostavljenih revidiranih izvještaja društava koji su uvršteni na domaćoj burzi za 2021. godinu.

Usporedbom podataka za prethodne tri godine (na temelju do sada predanih izvještaja, ukupno 98 izdavatelja), vidljivo je da je za 2021. godinu, u odnosu na 2020., povećan broj izdavatelja s pozitivnim mišljenjem (sa 73 na 78) kao i broj izdavatelja s modificiranim mišljenjem (s 18 na 20).

Revizori su na financijska izvješća pozitivno mišljenje dali svim društvima koji su na vodećem tržištu, za 81 posto društava na Službenom tržištu te za 72 posto društava na Redovitom tržištu.

Od ukupnog broja modificiranih mišljenja revizora, 19 mišljenja su mišljenja s rezervom, dok je 1 suzdržano mišljenje. Prethodne 2021. godine sva modificirana mišljenja su bila mišljenja s rezervom.

Mišljenje s rezervom ukazuje na određena, ali ne prožimajuća kriva prikazivanja ili izostanak dokaza o prikazima u financijskim izvještajima. Suzdržano mišljenje znači da revizor nije mogao pribaviti dostatne i primjerene dokaze na kojima bi temeljio mišljenje, a mogući učinci pogrešnih prikazivanja su značajni i prožimajući za financijske izvještaje.

New Report

Close