Povezuje i umrežuje partnere iz cijelog svijeta koji razmjenjuju iskustvo i znanje

Autor: PD VL native tim , 26. rujan 2022. u 22:00
Foto: Pixabay

U aktivnosti programa mogu se uključiti odgojno-obrazovne ustanove, udruge, poduzeća, gradovi, općine i županije, ali i ostale javne te privatne organizacije.

Erasmus+ nastao je kao program studentske razmjene još 1987. godine, a od tada je obogatio živote i proširio vidike za više od 12 milijuna ljudi. Od studentskog programa vremenom je postao program za sve generacije u čije se aktivnosti mogu uključiti brojne organizacije: odgojno-obrazovne ustanove, udruge, poduzeća, gradovi, općine i županije, ali i ostale javne te privatne organizacije.

Ove godine proslavlja 35 godina postojanja, a upravo vođeni tim razlogom razgovarali smo s tvrtkama i poduzećima koje su se uspješno uključile u Erasmus+ program i iz njega ponijele iskustva koja su dugoročno obilježila naše radne okoline.

Udruga O.A.Z.A. koja provodi Erasmus+ projekte već desetak godina pokrenula je društveno poduzeće, a zatim i restoran OAZA Joyful Kitchen. Htjeli su svojim primjerom pokazati kako poduzeća mogu poslovati održivo i za dobrobit lokalne zajednice.

Brničević

Povezali smo se s međunarodnim partnerima koji žele postići iste ciljeve.

Edukacija bespilotnih letjelica

“Erasmus+ program nam je omogućio da se povežemo s međunarodnim partnerima koji žele postići istu stvar smanjivanjem otpada u ugostiteljskom sektoru te korištenju lokalnih namirnica i proizvođača”, rekao je direktor društveno odgovornog restorana PUTEM OAZAe Filip Brničević. Projekt u kojem sudjeluju je Zero Waste catering lab kojemu je cilj razviti web aplikaciju na kojoj će biti platforma za povezivanje restorana, nabavljača i samih korisnika koji su zainteresirani za proizvodnju i konzumaciju održivih i lokalnih obroka i usluga.

“Odlučili smo se sudjelovati u ovom projektu kako bi postali još održiviji restoran koji će nuditi kvalitetniju hranu i uslugu svojim gostima te da možemo postati primjer i drugima te ih potaknuti na ovakav model poslovanja”, dodao je Brničević.

“Trgovačka društva se više neće evaluirati samo kroz financijske pokazatelje već i po tome koliko doprinose zajednici i ostvarivanju zelenih i digitalnih ciljeva”, istaknula je voditeljica projekata za EU fondove i druge izvore financiranja Ivana Filipović. HP – Hrvatska pošta d.d. provela je niz projekata financiranih EU sredstvima od kojih su dva projekta koja su financirana sredstvima iz Erasmus+ programa.

Brkljačić

Projekt je bio prilika da testiramo svoj modus operandi u internacionalnom kontekstu.

Projekt FlyVETUp financiran je u 100-postotnoj iznosu iz Erasmus programa u razdoblju od dvije godine s ciljem dizanja svijesti o mogućnostima upotrebe dronova u poštanskom sektoru te promoviranje tehnološke usmjerenosti Hrvatske pošte na unaprjeđenje procesa u logistici uvođenjem ‘zelenih’ i održivih inovacija u sektoru logistike.

Komercijalna primjena tehnologije bespilotnih letjelica i njihov sve veći utjecaj, u budućnosti će potencijalno otvoriti novu poslovnu nišu logističkih usluga za razne industrije.

“Naš projekt se bavi upravo tom potrebom i mogućnošću s primarnim ciljem realizacije edukacijskog materijala za obuku za korištenje bespilotnih letjelica u poštanskom sektoru. Materijali za edukaciju dostupni su na digitalnoj platformi za e-učenje”, objasnila je Filpović.

Filipović

Erasmus+ omogućuje umrežavanje na područjima koja nisu rezervirana za jedan sektor.

Nadalje, projekt GreenPosts ima za cilj pružiti materijal za obuku zaposlenicima kako Hrvatske pošte tako i drugim poštanskim operatorima o tome kako Europski zeleni plan provoditi u praksi na lokalnoj razini poštujući ciljeve održivog razvoja kao i na relevantne ciljeve koji su bitni za funkcioniranje poštanskog sektora.

Specifičan cilj GreenPosts projekta je razvoj zelenih vještina zaposlenika u poštanskom sektoru na lokalnom nivou poboljšanjem tehničkih kapaciteta, znanja, vrijednosti i stavova za razvoj i podršku održivih društvenih, ekonomskih i ekoloških rezultata u poslovanju, zajednici ali i osobnom području.

Filip Brničević; Maja Brkljačić; Ivana Filipović

Obveza zelene transformacije

“Zeleno i održivo poslovanje te smanjenje štetnih utjecaja na okoliš postali su ključni izazov u poštanskom sektoru i logističkoj industriji. U pitanju je izazov koji će sljedećih godina odrediti smjer čitavoga gospodarstva. Razvoj održivog poslovanja u skladu s digitalnom transformacijom sve više postaje obveza industrije i neizbježan smjer u kojem će se tvrtke nastaviti razvijati. Jedan od načina ubrzavanja transformacije upravo su projekti poput Erasmus+ programa kroz koje možemo razmijeniti i steći nova iskustva te ih primijeniti u poslovanju te edukaciji radnika.

Erasmus+ program idealna je platforma za umrežavanje na područjima koja se ne odnose isključivo na jedan sektor te otvara nove mogućnosti kroz raznovrsne suradnje”, zaključila je voditeljica projekata za EU fondove i druge izvore financiranja Ivana Filipović. Projekt Fly VETUp je Erasmus financirao s 214.382 eura, a Green Posts s 195.468 eura.

U Algebri su prepoznali mogućnost sudjelovanja u Erasmus+ projektu kao odličnu priliku da prošire lepezu svojih suradnji, ali i steknu vrijedna iskustva.

35

godina postojanja ove godine slavi program Erasmus, a proširio je vidike za više od 12 milijuna ljudi

“Uključivanje u Erasmus+ projekt bila je prilika da steknemo nova partnerstva i na neki način testiramo svoj modus operandi u drugačijem – projektnom i internacionalnom kontekstu”, menadžerica poslovnog razvoja iz Algebre Maja Brkljačić. Algebra je sudjelovala u provedbi projekta pod nazivom Kids in Clouds kao vodeći partner.

“Jako smo ponosni na projektne partnere s kojima smo realizirali ovaj projekt – redom izvrsne škole iz triju europskih zemalja: Osnovna škola Ludina (Hrvatska), College Jules Reydellet (Francuska), Osnovna škola Horvati (Hrvatska) te Škola Ćirila i Metoda (Bugarska).

Cilj projekta bilo je educirati učitelje i učenike o načinima korištenja tzv. alata u oblaku tijekom nastave, što im omogućuje suvremenije i kvalitetnije izvođenje nastave. Mi smo, zajedno s drugim partnerima, kreirali edukativne materijale i pružali im podršku u provođenju pilot programa”, dodala je Brkljačić.

“Benefiti sudjelovanja u ovom Erasmus+ projektu za Algebru su višestruki – razmjena znanja stručnjaka uključenih u projekt vrlo je vrijedna kao i upoznavanje brojnih kolega i suradnika iz inozemstva. Proširili smo poznanstva i poslovne suradnje i izvan projektnog konzorcija”, zaključila je menadžerica poslovnog razvoja iz Algebre Maja Brkljačić.

* Sadržaj omogućila Agencija za mobilnost i programe EU

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close