Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Potičimo društvo na osigurateljnu zaštitu

Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

Hrvoje Pauković
15. prosinac 2022. u 22:00
Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje/Luka Šangulin

Kontinuirane i brze promjene na tržištu vidljive su u makroekonomskom okruženju, na financijskom tržištu, digitalizaciji i tehnološkom razvoju, regulatornim novinama te promjenama u percepciji potrošača i sve zahtjevnijoj konkurenciji.

Sve je to ubrzalo i promjenu poslovnih modela osiguratelja, što traži nove strategije privlačenja talentiranih zaposlenika i u industriji osiguranja, koja je pod snažnim pritiskom postizanja dodatne efikasnosti. Pandemija i prirodne nepogode koje su pogodile Hrvatsku bile su izrazito zahtjevne za našu industriju, no društva za osiguranje izazove su uspješno prevladala, pružala adekvatnu potporu gospodarstvu i građanima te demonstrirala spremnost da podnesu teret kada je najpotrebnije.

Doprinos u sanaciji teških posljedica prirodnih nepogoda mogao je biti i značajniji da su građani, ali i gospodarstvenici, u većoj mjeri ugovarali osigurateljne proizvode koji jedini jamče brzi put do sanacije šteta.

I 2023. izgleda kao vrlo neizvjesna godina. Zbog naglog rasta troškova poslovanja, cijena servisnih radionica, (pre)skupih automobilskih rezervnih dijelova i odvjetničkih troškova ukupni troškovi isplata osigurnina i naknada šteta vezanih uz motorna vozila naglo rastu te je korekcija cijena osiguranja od automobilske odgovornosti i kaska postala neminovna.

Očekuje se i provođenje reforme zdravstvenog osiguranja u kojoj treba voditi računa o primjerenim rokovima za implementaciju promjena kako bi osiguranici u dopunskom zdravstvenom osiguranju, ali i svi pružatelji usluga imali vrijeme za prilagodbu. Vjerujemo da će se 2023. pristupiti i donošenju Zakona o upravljanju i održavanju stambenih zgrada i tako pomoći u promicanju svijesti o važnosti osiguranja vlastite imovine kroz regulaciju obveznog osiguranja od seizmičkih i ostalih rizika, a državi pružiti priliku da vlastitim primjerom ugovaranja osiguranja državne imovine dodatno potakne gospodarstvo i građane na odgovarajuću zaštitu.

Vjerujemo da će se donošenjem ovog Zakona u 2023. otvoriti prostor za širenje svijesti građana o vlastitoj financijskoj odgovornosti. Iako se bilježi rast u osiguranju imovine (pa i od potresa), osigurateljna penetracija još je vrlo niska u odnosu na razvijena tržišta.

Uloga osiguratelja ostaje ključna i kroz ulagačku funkciju industrije, prevenciju kao i ostale socijalne i društvene funkcije osiguranja koje pomaže odgovoriti na društvene i ekonomske izazove – poput utjecaja prirodnih ili izazvanih katastrofalnih šteta, starenja stanovništva i problema mirovinskog sustava.

New Report

Close