Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Pobjeda je moguća samo uz sveopće ubrzavanje digitalizacije

Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Kostas Nebis
27. veljača 2023. u 10:26
Kostas Nebis/PD

U volatilnom svijetu koji se stalno mijenja, a 2022. nije iznimka, nema mjesta za business-as-usual način razmišljanja, ali… Uvijek postoji to “ali”, a to je da u srži svakog razvoja postoji jedna konstanta – digitalizacija.

Digitalizacija i ključna ICT infrastruktura definiraju i određuju sve što radimo. Sve. Ako se ne slažete s time, postavite si par pitanja – koristite li javne digitalne usluge, kupujete li online, streamate li glazbu i filmove, koristite li nosive gadgete, radite li od kuće, plaćate li putem aplikacija, da li su vam digitalni alati bitni za poslovanje, jesu li vaši kupci digitalizirani? Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja “da”, potvrđujete ono što tvrdim. Jer ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez usluga koje mi.

Postoji jasna veza između stupnja digitalizacije i gospodarskog razvoja, a ulaganja u ICT infrastrukturu izravno doprinose gospodarskoj aktivnosti. Zbog svog multiplikativnog utjecaja na ostale industrije i društvo, telekomunikacijska industrija ima značajnu ulogu u poticanju gospodarskog rasta, što pogotovo dolazi do izražaja u krizi.

Suočeni sa situacijama koje je donijela 2022. – poput rata u Ukrajini, velikog rasta cijena energenata, najveće inflacije s kojom se Hrvatska ikad suočila, digitalizacija cijele zemlje nije samo poželjna, već prioritetna jer se radi o ključnom preduvjetu tehnološkog, gospodarskog i društvenog razvoja. Omogućavanje esencijalne ICT infrastrukture – ključne platforme sadašnjeg i budućeg rasta, nešto je čemu smo u HT-u u potpunosti predani.

To dokazuju i naša daleko najveća ulaganja, izgradnja optičkih i 5G mreža diljem Hrvatske, ponovno osvajanje nagrada za najbolju mobilnu i fiksnu mrežu, kao i za najbržu 5G mrežu, čime doprinosimo rješavanju rastuće potrebe Hrvatske i poslovnog sektora za digitalizacijom. S našom 5G mrežom pokrivamo više od 2 milijuna ljudi, a s najvećom optičkom mrežom omogućujemo gigabitne brzine za više od pola milijuna kućanstava i poduzeća, a dodatnih 150.000 u prigradskim i ruralnim područjima pokrit ćemo do kraja 2023. U 2023., s digitalizacijom i modernim tehnologijama koje imaju istinsku transformacijsku moć, Hrvatska se nalazi na prekretnici.

Možemo odlučiti i dalje biti prosjek EU-a, ili potaknuti evoluciju strukture gospodarstva, pri čemu će okosnica buduće nacionalne konkurentnosti, gospodarskog razvoja, poslovnog uspjeha i društvenog napretka biti tehnološki definirana i potaknuta digitalizacijom. To je ono za što se zalažemo, čemu smo posvećeni i što će nas voditi u 2023. – izgradnja infrastrukture ključne za novi ciklus gospodarskog rasta i za širi društveni razvoj.

New Report

Close