Magazin Poslovna 2023
Stjepan Vojinić

Pitanje od milijun dolara: Kako i što prognozirati?

‘Ono što ipak možemo sa sigurnošću kazati je da se trebaju pripremiti najmanje tri scenarija razvoja poslovnih događanja koja će usko biti povezana s političkim, energetskim i makroekonomskim kriterijima posebice imajući u vidu prihvaćanje eura i ulazak u Schengen.’

Stjepan Vojinić
06. siječanj 2023. u 10:09
Stjepan Vojinic, direktor Pervanovo grupe za Hrvatsku/Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Bjelin grupacija je švedsko-hrvatska korporacija kojoj je u Hrvatskoj osnovna aktivnost drvoprerađivačka djelatnost. Proizvodimo masivni i troslojni parket, Woodura podove, namještaj, furnir, pelet, briket, lamele, vrata… Proizvodni pogoni i tvornice su raspoređeni duž cijele unutrašnjosti zemlje, od Ogulina, Bjelovara, Požege, Otoka do Vinkovaca, te zapošljavamo oko 2300 djelatnika.

Tekuća 2022. bila je i još uvijek jest zahtjevna, turbulentna i prevrtljiva do te mjere da bismo je mogli podijeliti na dva razdoblja – ono do ljeta te poslije ljeta. Razdoblje do ljeta obilježila je eskalacija ratnih zbivanja u Ukrajini, koja je za posljedicu imala poremećaje u opskrbnim lancima, proizvodnji i prodaji diljem Europe, pa i šire. Na sve se nadovezala energetska kriza divljanjem cijena svih energenata. Kao “začin” za kraj treba dodati politička kolebanja, teškoće u postizanju jedinstvenih EU stajališta i politika uz inflacijske pritiske čime dolazimo do vjerojatno poslovno najturbulentnije godine u našem sektoru, ali i u svim drugim segmentima gospodarstva.

Do ljeta je cijela drvoprerađivačka industrija u Hrvatskoj poslovala, mogli bismo kazati, iznad svojih mogućnosti u pozitivnom smislu, koristeći komparativne prednosti sirovine, fleksibilne proizvodnje i, nažalost tuđeg jada, onog Ukrajinskog. Međutim, i tad smo znali da takva razina slijepe potražnje neće trajati vječno i da će pod pritiskom energetske krize i inflatornih efekata prije ili kasnije, a dogodilo se prije (odmah iza ljeta), doći do pada opće potražnje, tako i do pada industrijskih cijena. Statistički će cijela ova godina biti iznimno uspješna za cijeli sektor gdje i mi imamo svoje mjesto kao najveća grupacija.

Sljedeća godina, međutim, nosi puno neizvjesnosti i rizika, a pitanje od milijun dolara će biti kako i što prognozirati, kako sastaviti poslovne proračune te koje iskustvene parametre upotrijebiti, a koje ili kakve uvesti kao faktore iznenađenja. Ono što ipak možemo sa sigurnošću kazati je da se trebaju pripremiti najmanje tri scenarija razvoja poslovnih događanja koja će usko biti povezana s političkim, energetskim i makroekonomskim kriterijima posebice imajući u vidu prihvaćanje eura i ulazak u Schengen.

Bjelin grupa će i u sljedećoj godini poštovati i pratiti svoje principe poslovanja, a to su ostvarivanje punog investicijskog potencijala i budžetiranje pune proizvodnje te poduprijeti dodatne napore na području prodaje. Mi svaku krizu doživljavamo kao izazov te smo dosad na svaku od njih na pravi način odgovorili.

New Report

Close