Pevex još neće rezati plaće, a 90% dobavljača reklo ‘da’ odgodi plaćanja

Autor: Suzana Varošanec , 30. ožujak 2020. u 06:13
Spremni smo na otvaranje pet centara u Zagrebu, čekamo odluku Stožera, kaže Jurica Lovrinčević /Davor Puklavec/PIXSELL

Zbog pada prihoda trenutno Pevex ima višemilijunske gubitke, no za krizu je tijekom sljedećih pola godina spremniji od prosječnih razina.

Najveći lanac neprehrambene robe Pevex zatražio je od svojih dobavljača moratorij od 60 dana na plaćanje isporučenog koje je na lagerima u 25 centara.

Kako nam kaže predsjednik Uprave Pevexa Jurica Lovrinčević, pozitivno je reagiralo 90% dobavljača, a pojedini poput kineskih i turskih nude duži rok – čak na 90 dana, kako bi u krizi opstao ovaj distribucijski kanal za njihovu robu.

Zbog pada prihoda trenutno Pevex ima višemilijunske gubitke, no za krizu je tijekom sljedećih pola godina spremniji od prosječnih razina, najviše zahvaljujući korištenju nekoliko poluga: zadržanoj dobiti iz 2018., naplati pozamašnog iznosa kupoprodajne cijene za prodani Solidum te kreditu od 140 milijuna kuna kojim su isto osnažili unutarnje rezerve za likvidnost.

“Koristit ćemo državnu potporu za sufinanciranje minimalne plaće koja iznosi neto 3250 kn. No, kako je prosječna plaća kod nas 6800 kn, razliku trebamo zaraditi, kao i bruto iznos. Nećemo smanjivati plaće sve dok možemo raditi. Uz web prodaju i telefonske narudžbe koje smo otvorili, veseli nas mogućnost otvaranja 5 centara u Zagrebu. Čekamo odluku Stožera spremni za otvaranje, nakon što je ministar Davor Božinović najavio da će u Zagrebu trgovci građevinskim materijalom, zbog šteta od potresa, moći raditi”, kaže šef Pevexa.

New Report

Close